Caïssa 5 zet Caïssa-Heerhugowaard op 5-0 door maarliefst met 7-1 te winnen

Menig Heerhugowaard speler heeft geen goede herinneringen overgehouden dit seizoen aan hun wedstrijd tegen Caïssa. Alle 5 duels tussen Caïssa en Heerhugowaard zijn door Caïssa gewonnen want zowel in de beker,promotieklasse,tweede klasse A, derde klasse B en nu ook in de vierde klasse A werd er gewonnen. De laatste wedstrijd van deze vijfkamp was tussen Caïssa 5 en Heerhugowaard 4 en werd dus ook beslist in het voordeel van Caïssa en niet zo’n beetje ook. Koploper na de zesde ronde Heerhugowaard 4 werd namelijk met maarliefst 7-1 verslagen!

 

Vooraf aan deze dinsdagavond was het nog lang niet zeker wie er kampioen zou gaan worden in de vierde klasse A. Vier teams lagen namelijk voor de laatste ronde vlak bij elkaar. Heerhugowaard 4 koploper na de zesde ronde met acht matchpunten, samen met Degoschalm uit Westwoud die ook acht matchpunten hadden. M.S.C. 2 en K.T.V. 3 hadden beide zes matchpunten en konden bij gunstige resultaten van de tegenstanders theoretisch ook nog kampioen worden. Caïssa 5 kon geen kampioen meer worden omdat het team vijf matchpunten had. Wel konden zij natuurlijk roet in het eten gooien voor Heerhugowaard en gingen uiteraard voor de winst . Zij waren daarom ook gemotiveerd om een mooi einde aan het prachtige externe seizoen (over alle Caïssa teams gezien) te maken.

Teamleider Gerrit van der Hoff van Caïssa 5 had daarom ook een sterke ploeg neergezet voor deze wedstrijd. Alleen Frans Bouwman was niet van de partij. Zijn plek werd opgevuld door Jan Smink, die eigenlijk niet vast in de basis stond aan het begin van het seizoen maar toch alle zes wedstrijden als invaller heeft meegespeeld en zijn steentje heeft bijgedragen aan de resultaten!

Heerhugowaard kreeg voor hun kampioenswedstrijd een steuntje in de rug om kampioen te kunnen worden omdat concurrent Degoschalm een dag eerder gelijk had gespeeld tegen K.T.V. 3. Degoschalm was wel tevreden met het resultaat omdat zij sowieso tweede zouden worden door dit resultaat wat promotie betekende en een terugkeer naar de derde klasse feit werd. Daniël Koopman van Degoschalm kwam ook vandaag weer even kijken –en dan meer als supporter van beide teams- omdat promotie al veilig was gesteld en het voor hem eigenlijk niet heel veel uitmaakte hoe deze wedstrijd zou eindigen.Maar goed je zou dus genoeg redenen kunnen bedenken voor Heerhugowaard om op volle sterke naar Hoorn zouden moeten afreizen om te proberen het kampioen te worden waar zei 4 bordpunten voor nodig hadden.

Niets was minder waard want het leek erop of Heerhugowaard niet echt bewust was van hun kampioenswedstrijd. Op bord 1 trad onze vaste kopman Jan Haijer aan tegen Tjibbe Bijlsma. Zo stond het op papier tenminste. Tjibbe, wonend in Berkhout zou op de fiets naar Hoorn komen zo was de boodschap en zou dus wat verlaat kunnen zijn. Helaas was Tjibbe er na en uur nog steeds niet en kon wedstrijdleider Gerard Groot de eerste 1-0 op het scoreformulier noteren. Jan was hier natuurlijk niet zo blij mee want zo wil je natuurlijk niet winnen. Maar goed het punt telt wel. Het was uit Heerhugowaard oogpunt natuurlijk ook niet erg slim dat je in de wedstrijd waarom het draait niet een compleet team aan de start hebt staan.

Dit werkte voor de overige Caïssa spelers  wel motiverend en voor de Heerhugowaarders juist demotiverend. Zo kwam bijvoorbeeld Gerrit van der Hoff tegen Wim Groot in een prima stelling terecht en veroverde een stuk. Gerrit kon daardoor rustig doorspelen en de partij eigenlijk makkelijk uitspelen  waarmee hij zijn ploeg op een 2-0 voorsprong zette.

Inmiddels had Frank Tieken ook al een erg prettige stelling en won behoorlijk wat materiaal. Zijn tegenstander, Rene Groenendijk had eigenlijk niet zoveel tegenspel en kon het daarom ook niet veel later opgeven. Frank behaalde hiermee gelukkig toch nog een persoonlijk puntje in de vierde klasse. Hij had de vorige drie partijen die hij voor Caïssa 5 speelde verloren, weliswaar wat ongelukkig maar toch. Bij invalbeurten in het derde en vierde won hij bijvoorbeeld wel zijn partij.

Gerrit van der Hoff zei voor de wedstrijd tegen Robbert van Dijkhuizen dat hij extra moest genieten van wellicht wel zijn laatste partij in het vijfde team. Niet dat hij volgend jaar niet voor Caïssa speelt maar meer omdat Gerrit verwacht dat hij in een hoger team gaat spelen volgend seizoen gezien zijn ratingstijging. Robbert begon met zwart zijn partij alleen niet al te sterk. Door gebrek aan wellicht wat concentratie werd hij pas wakker geschud nadat Carlo Oud, zijn tegenstander schoon zijn kans zag door, doormiddel van een stuk te geven voor drie pionnen en een open koningsstelling de partij naar zich toe te trekken. Oud maakte niet erg gebruik van deze situatie en ging langzaam achter te feiten aanlopen na goed werk van Robbert en nadat de Hoornse dame in de stelling van Oud kwam was het eigenlijk vrij snel gebeurt. Een beetje geluk moet je natuurlijk altijd hebben zou ik maar zeggen. Door de overwinning van Robbert komt hij wel op een prima score van 5 uit 6  terecht en is daarmee mede topscorer in de vierde klasse A.

Zo stond er dus al een 4-0 voorsprong op papier en dat te bedenken dat we dat van te voren niet hadden gedacht en wellicht zelfs niet hadden gehoopt. Heerhugowaard had  namelijk met ruime cijfers van Degoschalm en K.T.V. 3 gewonnen. Ploegen waar Caïssa 5 juist met ruime cijfers van verloor.

Ondertussen leek de avond voor Caïssa  allen maar mooier en mooier te worden. De overige vier Caïssianen stonden namelijk prima en konden hun ploeg wellicht een overwinning bezorgen.

In Justin van Ingen Schenau had Jan Smink een pittige tegenstander die vanuit  de opening binnen kon komen op de a-lijn. Dit maakte Jan niet van streek en speelde goed verder. Na een blunder van zijn tegenstander  won hij zelfs een toren en speelde de partij prima verder en kon hij ook een 1 invullen op het scoreformulier. Jan bezorgde zo dus Caïssa 5 een overwinning door zijn ploeg op een 5-0 voorsprong te zette. 5-0 werd zo dus ook de uitslag van het duel tussen Caïssa en Heerhugowaard. Dat zal niet vaak meer voorkomen dat alle vijf de wedstrijden door Caïssa gewonnen werden in één seizoen tegen dezelfde club. De uitslagen waren in de meeste gevallen ook nog eens ruim in het voordeel van Caïssa. In de beker: Caïssa – Heerhugowaard 2-2 (door afvallen van het vierde bord won Caïssa). Caïssa  1 – Heerhugowaard 1 5-3, Heerhugowaard 2 – Caïssa 3 2-6 en Caïssa 4 – Heerhugowaard 3 6-2.

Hans Schouwink was in zijn vertrouwde Siciliaanse opening met zwart vervolgens op de goede weg tegen Peter Wuis. Hij bouwde zijn stelling prima op en na een mooie combinatie won hij een stuk en niet veel later nadat het stuk voorsprong een toren werd kon hij de felicitaties ontvangen.  Hans zelf komt zo op 3½ uit 5. Ook een mooie score met een prima TPR.

De avond werd zo voor de Heerhugowaarders somberder en somberder al konden de meeste Heerhugowaard supporters er wel om lachen. Maar goed, het is natuurlijk niet leuk om te constateren dat je club finaal aan het verliezen is en dus het kampioenschap verspilt.  De meeste Caïssa spelers die in de interne competitie hun laatste ronde speelde keken ook verrassend naar de uitslagen en de prima prestatie die Caïssa 5 tot dan leverde. Veel Caïssianen waren dan ook in een goede stemming.

Cees Overboom speelde ook weer een prima partij. Tegen Auke Nicolai kwam hij daarom ook een pion voor. Nadat vervolgens veel stukken afgeruild werden kwam er een toreneindspel op het bord met een pion meer voor Cees. Toen de meeste pionnen er vervolgens af gingen bleef er een randpion over voor Cees en voor beide kanten één toren. Vaak is dat wel remise maar deze keer niet. Door een foutje van Nicolai kon Cees de toren gunstig afruilen waarna de pion niet langer een randpion meer was en de goede weg vond naar promotie. Zo eindigt Cees een prima externe seizoen met drie overwinningen op rij en in totaal een score van 4 uit 6. Prima!

Bij een 7-0 voorsprong was Willem van der Veen nog bezig aan zijn partij tegen Gerard Reynen. Na een ietwat gewaagde opening van Willem kwam hij toch mooi een kwaliteit voor te staan. Willem gaf daarna geen krimp en wikkelde met goed spel af naar een eindspel waarbij Willem een toren had en zijn tegenstander een loper met hetzelfde aantal pionnen. Hij  leek daarom ook af te stevenen op een overwinning. Dit was jammer genoeg voor hem niet het geval want nadat hij een tussenschaak over het hoofd zag was het niet lang daarna afgelopen. Zo bepaalde Reynen de eindstand op 7-1. Als je van te voren deze uitslag had voorspeld was je voor gek verklaart maar uiteindelijk bleek het toch werkelijkheid geworden.

Hoe mooi zou het dan ook geweest zijn om met 8-0 te winnen?  Het had mogelijk kunnen zijn maar dat was ook wel een beetje te veel gevraagd. 7-1 is natuurlijk al uitstekend en zo hield Reynen toch nog een beetje de eer hoog in Hoorn voor Heerhugowaard door in ieder geval één punt te behalen.

Afijn, Heerhugowaard is door deze nederlaag dus  geen kampioen geworden maar Degoschalm wel die wij natuurlijk feliciteren met deze prestatie plus promotie naar de derde klasse. M.S.C. 2 is ook nog langzij gekomen bij Heerhugowaard doordat zij flink uithaalde tegen de Pionier uit Abbekerk waar zij ook met 7-1 overheen walsten. Doordat M.S.C. 2 dan ook meer bordpunten heeft behaald dan Heerhugowaard zijn zij tweede geworden en Heerhugowaard derde.  K.T.V.3 eindigde met iets meer bordpunten dan Caïssa 5 met 7 matchpunten vierde.

Caïssa 5 eindigt zo na deze overwinning niet veel hoger dan vorig seizoen. Toch was dit een veel beter seizoen voor de mannen van Gerrit van der Hoff dan vorig jaar. Met zeven matchpunten en 27 bordpunten is het verschil met de nummer 1 maar minimaal: 2 matchpunten. Als je naar alle uitslagen kijkt in deze klasse  zie je dat er van alles kan gebeuren in de vierde klasse. De gekste uitslagen en de raarste resultaten. Alles is mogelijk, het krachtsverschil is per wedstrijd anders!

Caïssa 5 (1410) – Heerhugowaard 4 (1419) 7-1

1

Jan Haijer

1564

1-0 R

2

Frank Tieken

1525

Rene Groenendijk 

1429

1-0

3

Robbert van Dijkhuizen

1227

Carlo Oud 

1474

1-0

4

Jan Smink

1416

Justin van Ingen Schenau

1434

1-0

5

Hans Schouwink

1452

Peter Wuis 

1-0

6

Willem van de Veen

1458

G. Reynen 

1458

0-1

7

Gerrit van der Hoff

1410

W. Groot 

1381

1-0

8

Kees Overboom

1228

Auke Nicolai 

1343

1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *