Caïssa verliest nipt van Aalsmeer en eindigt als vijfde

In de gezamenlijke slotronde van de Promotieklasse is Caïssa er niet in geslaagd om het mooie seizoen af te sluiten met een overwinning. Tegen het lager geklasseerde Aalsmeer werd in een wedstrijd die er voor Caïssa niet echt meer toe deed de kleinst mogelijke nederlaag geleden. Terwijl de Wijker Toren 2 in een spektakelstuk kampioen werd is Caïssa op een verdienstelijke vijfde plaats geëindigd.

 

Na overwinningen op KC 4, Aartswoud, Heerhugowaard en ZSC Saende plus twee gelijke spelen tegen de Waagtoren 3 en Purmerend 2 had Caïssa voor de laatste ronde geen zorgen meer. Met 10 matchpunten was het team al verzekerd van minimaal een vijfde plaats wat dus behoud in de Promotieklasse betekende. Verder kon Caïssa ook geen aanspraak meer maken voor het kampioenschap dus kon er een leuke wedstrijd gespeeld worden. Aalsmeer moest zich nog wel verzekeren van behoud. Daar hadden ze 3½ bordpunt voor nodig.

Voor de laatste ronde was Caïssa wat verzwakt. Peter Holscher en teamcaptain Erik van Tooren waren immers niet aanwezig. De twee basisspelers werden daarom vervangen door Bert Spil en Erik Romkes, die op zijn beurt zijn zoon Abel verving. Het leek er even op alsof er nog twee invallers nodig waren omdat Sjoerd Kelder en Holger Bonte – voor de verandering – weer eens te laat waren. Gelukkig was dat niet het geval en speelde ze beide mee in het achttal.

Iets na twaalf uur werd vervolgens het schaakgeweld geopend door hoofd arbiter Aart Strik en Caïssa’s wedstrijdleider Gerard Groot. Deze twee wedstrijdleiders werden bijgestaan door Johan Paul Hendriks en Paul Roomer.

Dan terug naar de wedstrijd Aalsmeer-Caïssa. Erik Romkes was als eerste klaar. Van de 40 partijen deze middag in de Huesmolen behaalde Erik als eerste een remise. Dat deed hij tegen Huup Joosten. Met zwart ontpopte Erik zich vroeg in de middag al tot publiekstrekker want er kwam een leuke stelling op het bord. In een variant van het Slavisch kon Erik zich geen fout permitteren en koos uiteindelijk voor de goede weg door voor eeuwig schaak te kiezen. Achteraf bleek dat hij dit al enigszins kende en meende dat het allemaal theorie is. Afijn, voor de liefhebber staat zijn partij die 18 zetten duurde hieronder. (Partij staat hieronder)

Vrij snel daarna meldde Bert Spil dat hij ook remise had gespeeld. Piet Geertsema was deze middag de tegenstander van Bert. In een Grünfeld kwam Bert niet in gevaar en kreeg mooi een open lijn. Vervolgens na het ruilen van de torens en dames stond het nagenoeg gelijk en kwamen beide remise overeen.

Ook Fred Avis tekende niet veel later een remise bij. Omdat deze wedstrijd er toch niet zo meer toe speelde Fred met wit een leuke variant in het Hollands. De aanbeveling op de vierde zet was van Taimanov die Fred de morgen voor de partij nog gezien had en wilde uitproberen. Alleen zowel Fred als Jongkind wisten het niet meer zo goed na 4.h3. Er kwam vervolgens een open stelling op het bord die toch wel een mooi plusje opleverde voor Fred. Fred kon daar helaas niet van profiteren en wikkelde uiteindelijk af naar een remise eindspel: 1½-1½.

Hetzelfde gold eigenlijk ook voor Bart Voorn. Hij wilde ook even wat leuks uitproberen. Ditmaal speelde hij tegen een 2000+ speler, Willem Hensbergen. Voor de pion die Bart gaf in de partij kreeg hij wel wat druk na voren maar Hensbergen loste dat prima op en speelde met degelijk spel Bart langzaam aan weg. Bart kon het niet meer houden en moest opgeven.

Topscorer met 6 uit 8, Marten Ploeger speelde met wit tegen Peter Buis een Franse partij. Marten voelt zich niet echt heel erg thuis in het Frans en speelde wat ongebruikelijke zetten. De stelling werd voor wit steeds slechter en doordat Marten ook een pion verloor was het voor Buis niet lastig meer om het af te maken. Na een fout van Marten was het echter nog sneller afgelopen.

Aalsmeer was door de drie en een halve bordpunten die ze verzameld hadden in de vijf partijen al verzekerd van behoud in de promotieklasse. Omdat uiteindelijk bleek dat ook helaas Het Witte Paard Zaandijk uit de landelijke derde klasse degradeerde betekende dat dus ook dat de nummer acht uit de Promoteklasse degradeerde. Dat gold voor ZSC Saende die ondanks de 5-3 overwinning op Aartswoud volgend jaar weer terug degraderen naar de eerste klasse.

Holger Bonte die in zijn combackjaar nog niet de sterren van de hemel speelt trad aan met zwart tegen Patrick van Lommel. In een niet geheel foutloze partij aan beide zijden gaf van Lommel in de door Holger gespeelde variant het voordeel van de extra pion langzaam wat weg. Holger kwam vervolgens steeds beter te staan. Van Lommel kon op zijn beurt weer niet gebruik maken van het stukoffer van Holger en omdat de koning van wit niet echt prettig stond kon Holger vervolgens de partij naar zich toe trekken doordat wit mat niet meer kon voorkomen.  Zo deed hij dus nog iets terug in de stand: 3½-2½

Op bord 7 had Dirk Lont een pittige partij tegen Elham Wasei. Na een prima opening had Dirk met wit toch wel een mooie voordeeltje. Hij maakte daar niet echt gebruik van waarna Wasei de partij omkeerde na een gelijke stelling. Toen vervolgens de vlag van Wasei viel was er even discussie, want had hij wel  40 zetten gehaald? Beide spelers hadden blijkbaar niet goed genoteerd en Dirk claimde daarom dus de partij waarna de partij door de wedstrijdleiders reconstrueert werd om te kijken of er 40 zetten gespeeld zijn. Dit bleek dus het geval te zijn waardoor de partij gewoon uitgespeeld kon worden. De partij duurde vervolgens niet veel zetten meer waarna beide remise overeen kwamen.

Sjoed Kelder was toen nog bezig tegen Rik Konst. Bij een 4-3 achterstand moest Sjoerd dus winnen om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. In een niet al te spannende partij zoals Sjoerd al zei kreeg hij met wit langzamerhand steeds wat meer voordeel en nadat de lopers en dames van het bord waren zag het er erg remiseachtig uit. Zoals wel vaker was Sjoerd ook vandaag in tijdnood. Sjoerd kan goed met tijdnood omgaan en speelde het toren+paard eindspel prima. Op zet 33 had hij zelfs nog behoorlijke winstkansen om vervolgens af te wikkelen naar een gewonnen eindspel maar zag 33. Pd5 over het hoofd waarna de beide spelers niet veel later net als de op bord 3,4,7 en 8 remise besloten.

Zo eindigde deze wedstrijd in een nipte nederlaag voor Caïssa: 4½-3½. Met een verzwakt team niet eens zo’n hele gekke uitslag maar het had natuurlijk nog mooier en een kers op de taart geweest als de laatste wedstrijd van het seizoen ook gewonnen werd. Caïssa was al zeker van een vijfde plaats en bleef dat ook na dit verlies. Uit 9 wedstrijden heeft het team van Erik van Tooren 10 matchpunten en 36 bordpunten behaald. Een prima resultaat en zo blijkt dat Caïssa prima mee kan komen in de Promotieklasse en dat het volgend seizoen ook gewoon mee kan blijven spelen in deze klasse. Topscorer van Caïssa bleef ondanks zijn verloren partij, Marten Ploeger die met 6 uit 9 een prima score heeft behaalt dit seizoen. Ook Peter Holscher en Bart Voorn deden het prima met 5½ uit 8 en 5½ uit 9. Zo sluiten we het bondseizoen van de externe teams af dit seizoen. Alle teams hebben prima prestaties geleverd waar menig speler trots op kan zijn. Met de achttallen komt Caïssa dit seizoen dus niet meer in actie maar nog wel met een viertal en met een speciale ook want zoals al bekend is, heeft Caïssa zich geplaatst voor de halve finale van het Beker toernooi van de NHSB. Dus wie weet kan het seizoen een mooie afsluiter krijgen!

Aalsmeer (1897)– Caïssa(1850) 4½-3½

1

Rik Konst 

1969

Sjoerd Kelder 

1953

½-½

2

Patrick van Lommel 

2068

Holger Bonte 

2004

0-1

3

Vincent Jongkind 

1933

Fred Avis 

1855

½-½

4

Piet Geertsema 

1915

Bert Spil

1815

½-½

5

Peter Buis 

1806

Marten Ploeger 

1836

1-0

6

Willem Hensbergen 

2038

Bart Voorn

1864

1-0

7

Elham Wasei

1665

Dirk Lont

1804

½-½

8

Huup Joosten

1783

Erik Romkes

1675

½-½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *