Op weg naar een nieuw seizoen

Langzamerhand raken de schakers uit hun zomerslaap. Nog acht dagen en dan houdt Caïssa zijn jaarvergadering (op 28 augustus) en een week later beginnen de eerste partijen voor de interne competitie weer.

Op weg naar het nieuwe seizoen heeft menig clubgenoot toch niet stilgezeten. Rob Bouwman is al jaren de organisator van het voortreffelijke Rapid 1620-toernooi. Deze week staat de slotronde op het programma, maar de winnaar is al bekend: Aad Laan.

Het toernooi telt acht deelnemers. Rob stelt het programma vast. Dat telt zeven ronden, waarbij iedere wedstrijd uit twee partijen bestaat. De spelers treffen elkaar eenmaal met wit en eenmaal met zwart. Die twee partijen worden op één datum gespeeld, bij een van de deelnemers thuis. Er wordt met vakantiedata rekening gehouden, waardoor de spanning iets extra’s krijgt: slaagt een favoriet erin zijn achterstallige partijen te winnen?

Zo kwam Aad in de eerste weken niet in actie. Titelverdediger Bert Spil (vijfvoudig winnaar in de vijftienjarige historie van het toernooi) had al verrassend een puntje verspeeld aan organisator Rob en ook andere kanshebbers als Lex Griffioen, Ton van Dijk en Arend Stapel kwamen niet helemaal ongeschonden uit de openingsfase van het toernooi.

Met twee overwinningen ging Aad Laan van start, maar na een 1-1 tegen Co Buysman en een nederlaag tegen koploper Bert (0,5-1,5) leek laatstgenoemde toch weer de beste papieren te hebben. Hij had echter al een – achteraf gezien – kostbaar punt verspeeld aan debutant Roel Ridderikhoff en speelde ook gelijk tegen Lex. Aad nam dankzij een geweldige eindsprint (maximale winst op Lex en Arend) de koppositie over en verzekerde zich van de eindzege. Hij heeft 2,5 punt voorsprong op Bert en Ton die deze week onderling hun laatste wedstrijd afwerken.

Snuffelend op internet kom je op een ander toernooi ook bekende namen tegen. In het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel wordt het Midzomertoernooi gehouden, dat ook deze week zijn afronding heeft. Bas Dudink leidt, Erik van Tooren staat negende en Sam Sival is dertiende.

In de speelzaal van De Groene Zes wordt een aparte telling gehanteerd. Rating en resultaat spelen daarbij een rol. Erik heeft zes partijen gedraaid en kwam tot vijf overwinningen en een remise. Door zijn hoge rating leverde die score een geringe overwaarde op, terwijl Sam met drie zeges, één remise en vijf verliespartijen een overwaarde heeft die iets lager is dan die van de Hoornse kampioen. Dat heeft met zijn lagere rating te maken, waardoor een overwinning van Sam hoger wordt gewaardeerd dan een overwinning van Erik.

Het is een wat ingewikkeld verhaal, maar het Midzomertoernooi is wel een heel leuk evenement (zie http://midzomer.duinsoftware.nl). Misschien iets om in de persoonlijke agenda van 2008 op te schrijven.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *