Caïssa 4 al bezig met eindsprint

 

Het lijkt erop dat Caïssa 4 al halverwege het seizoen de eindsprint heeft ingezet. Na drie nederlagen en een thuiszege op Attaqueer leverde de eerste bondswedstrijd van het nieuwe jaar ook winst op. MSC 3 werd met liefst 1½-6½ verslagen.

De opening was overigens niet voorvarend, want een kilometer na vertrek vanaf De Huesmolen gaf de tomtom van Henk Sijm een route terug naar het beginpunt aan. Toch arriveerde hij met tweede chauffeur Co Buysman gelijktijdig bij buurthuis West End in Den Helder.

Eenmaal achter de borden gezeten pakte het Caïssa-achttal de zaken wel voortvarend aan. Marten Ploeger zette zijn tegenstander vast en bekroonde een aanval door het midden met het eerste punt. Jan Tuinstra kreeg vraagtekens in zijn ogen, toen zijn opponent in de koningsstelling een loper voor een pion offerde. Het kostte de Hoornse routinier enige moeite om de voorsprong vast te houden, maar hij slaagde daar goed en vergrootte de marge naar 0-2.

Witspeler Co Buysman won in een variant van het Engels een kwaliteit, maar moest gelijktijdig een enorme druk over de f-lijn pareren. Hij offerde een licht stuk om zijn verdediging op niveau te brengen. Zwart liet na 15. h3 een paard op g4 instaan ten faveure van de nog altijd aanwezige dreiging die echter door aanvalszetten (en tegendreigingen) teniet werd gedaan. Toen de MSC’er in het eindspel ook nog eens een loper weggaf, was de strijd gestreden.

Na de enige verliespartij bracht Jan Schagen het verschil weer op drie bordpunten. Caïssa’s kopman nam meteen het initiatief en maakte goed gebruik van de slechte ontwikkeling bij zwart die bijvoorbeeld niet kon rokeren. Met sterke centrumpionnen werd de macht van de lopers ingepalmd en gaandeweg bouwde Jan zijn positionele voordeel keurig uit naar een 1-4 tussenstand.

De beslissing viel in de partij van Ko van Gent. Hij had een stuk gewonnen en een matdreiging. Wit kon echter door constant schaakjes te geven (de Hoornse koning stond bijna midden op het bord) een nederlaag afwenden, maar de remise betekende wel dat Caïssa 4 de belangrijke wedstrijdzege op zak had.

Henk Sijm had ondertussen groot materiaal voordeel (dame met twee torens tegen dame en loper) en kreeg de felicitaties kort nadat bekend werd dat MSC 3 de wedstrijd zou verliezen. Henk draait een uitstekend bondsseizoen, heeft 4½ uit vijf en een TPR van 1965.

Roel Ridderikhoff bokste met dame, toren en paard tegen dame en twee actieve paarden van zwart op. Ondanks diverse schaakjes tegen verbeterde hij de samenwerking van zijn stukken en verscheen er een gewonnen eindspel op het bord.

Door de winst in Den Helder verliet Caïssa 4 de onderste twee plaatsen, maar moet in de resterende twee wedstrijden nog scherp zijn om handhaving veilig te stellen.

MSC 3 – Caïssa 4 1½-6½:
Hassan Hashemi-Jan Schagen 0-1
Arnold Eisma-Henk Sijm 0-1
Bert Frederiks-Co Buysman 0-1
Menno Boendermaker-Ko van Gent ½-½
Jack Ambriola-Marten Ploeger 0-1
Chiel Steenstra-Wout Druijf 1-0
Ruurd van der Zee-Roel Ridderikhoff 0-1
Cor du Pree-Jan Tuinstra 0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *