Verslag ronde 1

Start Open Hoorns spectaculair!

Het Open Hoorns is niet zonder verrassingen van start gegaan.  In groep 1, waarin de sterkste spelers zijn ingedeeld,  vielen maar liefst zes verrassende uitslagen te noteren. De winnaar van vorig jaar, Erik van Tooren, leed, evenals enkele andere kanshebbers, een nederlaag.

 Groep 1

In de eerste ronde is de indeling geregisseerd.  Er wordt een lijst gemaakt op volgorde van rating. De lijst wordt in tweeën gedeeld zodat je een linker en een rechter rijtje krijgt.  Nummer 1 van het linker rijtje speelt dan tegen nummer 1 van het rechter rijtje, en zo verder.  Zo is er in de eerste ronde door het  ratingverschil  een behoorlijk verschil in sterkte, waardoor de uitslagen redelijk voorspelbaar zijn.  Die voorspelling komt niet altijd uit!  In deze eerste ronde kenden zes van de tien partijen niet de uitslag die op grond van de ratingverschillen verwacht zou worden. Allereerst kon de kampioen van vorig jaar, Erik van Tooren, na een moment van schaakblindheid zijn tegenstander Thomas Balla feliciteren met de overwinning.  De hoogste ratinghouder, Wilko vd Gracht verloor van de zich snel ontwikkelende Arjon Buikstra, Gerard Groot versloeg Rolf de Brouwer en Erwin Brouwer klopte Willem Meyles. Peter Holscher, erg goed op dreef dit schaakseizoen, kwam niet verder dan remise tegen Dirk Lont en Ronald Ritsema mocht met zijn remise tegen Bert Spil zelfs niet ontevreden zijn.. Als deze eerste ronde maatgevend is voor het verdere verloop van het toernooi, belooft het een heel interessant Open Hoorns te worden.

Groep 2

Van de 20 deelnemers in groep 2 heeft Rob Kooiman de hoogste rating. Samen met Arend Stapel , Co Buysman, Henk Sijm,  Lex Griffioen en Frank Tieken, mag hij tot de favorieten worden gerekend.

Van deze spelers liet Co Buijsman een steek vallen door van Jan Kuin te verliezen.  Henk Sijm kwam niet verder dan remise tegen Roel Ridderikhoff. De overige ‘toppers’ wonnen wel hun partij.

  Groep 3

 Groep 3 kent wat minder deelnemers dan voorgaande jaren.  Hier valt op voorhand niet echt een favoriet aan te wijzen. Hero Bos kan daar gezien zijn rating aanspraak op maken, als hij het aantal remisepartijen tot een minimum weet te beperken. Interessant wordt het te volgen wat Seréyo Bekkink gaat doen. Zijn tweede deelname aan het Open Hoorns, maar hij is nog maar tien jaar oud. Hij begon heel goed door in een strakke partij Gerrit Pannegieter terug te wijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *