Standen en statistieken

Wekelijks gooi ik even een snelle blik op de ranglijst, met name wanneer Hans me de nieuwe gegevens heeft gestuurd en ik deze op de website heb gezet. Ik kijk dan vooral naar mijn eigen nieuwe positie en tegen wie ik volgende week (mogelijk) moet aantreden. Ik volg met een half oog nog wel de kop van de ranglijst maar de rest ontgaat me meestal.

Ik denk dat veel clubgenoten dit best wel herkennen, maar toch is dat wel een beetje jammer. Vooral omdat er talloze zinloze maar toch wel erg leuke statistieken over de stand heen zijn te halen.

Altijd interessant is de ratingtoename. Sjoerd Kelder draait dit jaar erg goed en heeft reeds 143 punten aan zijn totaal toegevoegd. Dit gaat naar de KNSB: binnenkort zit Sjoerd in het eerste van de Eenhoorn….. Hij wordt gevolgd door een viertal junioren: Bart Voorn, Romke Dijkstra, Boris Steeman en Jeroen Vlaar. Zal Sjoerd zich weten te handhaven aan de kop? Ik hoop het wel een beetje voor hem, want vier tegen één heeft iets heel oneerlijks. Marten Ploeger draait ook een erg goed seizoen, maar doet qua ratingtoename toch wat minder mee. Met 42 punten bezet hij de elfde plek.

Hoe staat het met de categorieën? Aan kop van categorie B staat – alweer – Sjoerd Kelder. Gerard Groot is volgens mij beter op dreef dan de afgelopen jaren, en hij bezet de tweede plek. Marten Ploeger en Frans Kragten volgen op korte afstand. In de C groep is nog maar weinig tekening in de strijd. Wout Druijf leidt hier de dans, maar Leen Parlevliet blijft opvallend goed bij. Sernin staat derde, maar alles staat hier heel dicht bij elkaar. In de D groep staan Bart Voorn en Romke Dijkstra op de bovenste twee plekken. Opmerkelijk is dat ze meer punten hebben dan alle spelers in groep C. Met Boris Steeman op de derde plek is het duidelijk dat de jeugd in deze categorie regeert.

Vorig jaar hadden we een duidelijke remisekoning met Ruud Veldhuis. Dit jaar gaat hij vast en zeker afstand doen van deze titel want hij bezet een magere 39e plek met drie lullige remises. Cees Overboom is het meest vredelievend met 8 puntendelingen. Co Buysman, Ton Wessels, Sernin van de Krol en Frans Bouwman zetten hun tegenstanders ook niet het mes op de keel en zijn zeven keer akkoord gegaan met een half punt. Acht spelers volgen met zes remises. Onder hen ben ook ik; de enige speler die meer dan 50% remises heeft. Hans de Vries, Piet Aardenburg en Hans Schouwink (en enkelen die bijna nooit geweest zijn) hanteren het "de dood of de gladiolen" principe of zijn vergeten dat je ook remise kunt spelen: Nog nooit dit seizoen schreven zij ½-½ onder hun formulier. Fred Avis, die vorig jaar niet aan remises deed, heeft inmiddels al drie keer het punt gedeeld.

De opkomst is tot dusver heel bevredigend. Per avond spelen 73,9% van de leden. Opmerkelijk is het hoge aantal van 72 afwezigheden voor club. Tot dusver heeft wit 43,3% van de partijen gewonnen, tegenover zwart 34,2%. Slechts in 22,5% van de gevallen eindigde de partij in remise. De totale verwachting van 54,5% voor wit stemt redelijk overeen met de algemeen geldende verwachting van 54% (wie wit heeft kan 15 punten optellen bij zijn rating en wie zwart heeft kan 15 punten afrekken).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *