64+ (deel 3)

Weer een weekje verder. Sinds 2004 is het Hoornse verpleeghuis Lindendael het aangename gasthuis voor de veteranen van de Noordhollandse Schaakbond. De derde ronde van het lentekampioenschap staat op het punt van beginnen.

Woensdag 1 april.

13.30 uur
Hoorn in de vroege morgen is Hoorn in de mist. Rond het middaguur is die grotendeels verdwenen, al kijken enkele deelnemers van ver op van de zon boven Lindendael. Bij binnenkomst hebben sommige spelers het over het kille weer, toen ze van huis gingen. Maar de derde ronde van het lentekampioenschap gaat onder echt lenteweer van start.

14.00 uur
Lekker lenteweer betekent ook dat het in de speelzaal warm kan worden, terwijl je daar van te voren geen rekening mee hebt gehouden. In de tweede ronde heeft Han Kemperink zijn trui uitgetrokken, maar niet mee naar huis genomen. Voor de aanvang van de derde ronde is die al gevonden en wordt keurig opgevouwen bij zijn bord gelegd. Nog een opgeluchte deelnemer: Roel Ridderikhoff. Hij mist zijn bril, maar ook die is boven water. Hij zal later zijn derde overwinning behalen. Een gedachte: stel dat hij zonder bril had moeten schaken.

14.30 uur
Op de ‘werktafel’ van Gerard van der Graaf staat een jaren vijftig aandoend schilderij met enkele olifanten erop. Die moet in de zaal nog worden opgehangen. Voor het kampioenschap een passende kunstvorm, want bij de oorsprong van het schaken – enkele duizenden jaren geleden – was de olifant een schaakstuk. Aan de lange muur hangen al drie schilderijen met Franse reclameposters van een halve eeuw geleden. Ze kleden de ruimte leuk aan.

15.00 uur
Het ‘menu’ van de derde ronde is pizzapunten. Onze gastvrouwen gaan weer met schalen lekkers langs de tafels. Tijdens de eerste woensdagmiddag gingen ze rond met heerlijke hapjes, tijdens de tweede met bitterballen die zelfs na een bittere nederlaag werden gewaardeerd. Het blijft een grappig gezicht: de rondgebrachte traktaties boven de schaakborden en de dankbare handen die ze pakken.

15.30 uur
Van verschillende kanten zijn waarderende geluiden over de foto’s te horen. Aan de wand hangen gekopieerde zwartwit (de kleuren van het schaken) afdrukken, de echte zijn natuurlijk veel mooier. Ik probeer iedere woensdagmiddag verschillende foto’s te maken, al moet ik nog even uitzoeken hoe ik die op een of andere manier op het internet kan krijgen.

16.00 uur
In de hoogste groep staat een echte topper op het programma. Titelverdediger Peter Holscher treft Frans Vlugt, de kampioen van 2004, en handhaaft zijn score van honderd procent. Volgende week zit de routinier uit Zwaag achter een Oostenrijkse tafel. Met Ben van Geffen, Frans Arp en Otto Rost van Tonningen neemt Peter deel aan het elfde Europäische Senioren Mannschaftsmeisterschaft. De vier vormen Team Oranje dat met een rating van 2098 als 25e is geplaatst in een gezelschap van 46 ploegen. Bovenaan de lijst staat Rusland. De Russen komen met vier grootmeesters en een IM-speler naar Velden am Wörthersee. Team Oranje is op de website www.velden-schach.at te volgen.

16.30 uur
Job Bueno de Mesquita maakt me nieuwsgierig. Hij heeft zojuist verloren van Ruurd van der Zee, maar volgens de oud-wedstrijdleider is het een ‘wilde partij’ geweest. Speel na en huiver.
Ruurd van der Zee – Job Bueno de Mesquita 1-0
(derde ronde NHSB-lentekampioenschap voor veteranen; Hoorn, 1 april 2009)
1. d4 d5 2. c4 Pf6 3. e3 Pc6 4. Pc3 e6 5. a3 Le7 6. Pf3 0-0 7. Ld3 Ld7 8. Dc2 g6 9. 0-0 Ld6 10. Te1 Pe7 11. cxd5 exd5 12. e4 Te8 13. e5 Pc6 14. Lg5 Pxd4 15. Pxd4 Lxe5 16. Pf3 d4 17. Pxe5 dxc3 18. Dxc3 Te6 19. Lc4 Pd5 20. Lxd5 Dxg5 21. Lxe6 Lxe6 22. Dxc7 Tc8 23. Dd6 Td8 24. Db4 Kg7 25. Dc3 Kh6 26. De3 Ld5 27. Dxg5+ Kxg5 28. b4.

17.00 uur
Schaken is een mooie en schaken is een wrede sport. In mijn partij tegen Eric de Jong verlies ik al redelijk snel mijn h-pion. Het lukt om mijn stukken beter met elkaar te laten samenwerken, waardoor ik iets van een aanval kan opbouwen. Maar na een afruil – en het vereenvoudigen van de stelling – blijf ik nog steeds tegen dat pionnetje minder aankijken. Ik zit al in mijn reservetijd en hoef tijdens de laatste vijf minuten niet meer te noteren. Eric heeft ruim tien minuten meer. Hij verslikt zich in een plotselinge promotiekans voor mijn b-pion. Ik heb geluk. Wit heeft zo’n tachtig redelijke tot goede zetten gedaan en één mindere. Daardoor win ik. Onterecht.

17.30 uur
In het laatste half uur zijn de meeste schakers uitgespeeld en wordt al begonnen met het opruimen van de spullen. Op de voorgaande middagen heb ik me eens afgevraagd of degenen die nog bezig zijn, daar last van hebben. Nu zit ik zelf, met Eric de Jong, het langst achter het bord. En eerlijk is eerlijk, het geluid van het opstapelen van stoelen of het vullen van schaakdozen hoor ik niet.

18.00 uur
De uitsmijter is van Herman Muller. Aan het einde van de dag bestudeert de voorzitter van het toernooicomité de menukaart die op de balie van de bar staat. Hij ziet dat de bewoners van Lindendael, verpleeghuis van zorgaanbieder Omring, lekker kunnen eten. ,,Dat ziet er allemaal goed uit. Ik zou tegen ze zeggen: omring u met heerlijke gerechten.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *