64+ (deel 4)

Weer een weekje verder. Sinds 2004 is het Hoornse verpleeghuis Lindendael het aangename gasthuis voor de veteranen van de Noordhollandse Schaakbond. De vierde ronde van het lentekampioenschap staat op het punt van beginnen.

Woensdag 8 april.

13.30 uur
Het openingswoordje van wedstrijdleider Gerard van der Graaf is ditmaal kort. Niet alle schakers weten precies hoe de digitale klok werkt en de Spierdijker heeft gemerkt dat in de afgelopen weken er af en toe iets niet helemaal goed ging. ,,Jullie hoeven niet de knoppen aan de zijkanten te gebruiken, maar alleen de middelste, grote knop indrukken. Dan kan er niets verkeerd gaan.’’

14.00 uur
Over materiaal gesproken, de borden, stukken en klokken zijn van het Corus-toernooi. Daar hebben ze in de tweede helft van januari een stuk of driehonderd nodig, in Hoorn wordt gespeeld op – als iedereen er is – 42 borden.

14.30 uur
De speelzaal in Lindendael is weer wat mooier aangekleed. Aan de muren zijn negen grote schilderijen te bewonderen. Vlakbij de bar hangt er een van ‘The Zaretzky’s Russian Troupe, acrobatic and whirlwind dancers’, met zes dames op het ‘bord’ aan de muur. De affiche doet me denken aan de Russische toppers van zo’n halve eeuw geleden. Michail Botvinnik, Vasily Smyslov, Michail Tal, Tigran Petrosjan, Boris Spassky, acrobatische en wervelwind schakers.

15.00 uur
Gerard Groot komt langs. De wedstrijdleider van de organiserende vereniging Caïssa is benieuwd hoe zijn clubgenoten het in de vier groepen doen, maar heeft ook een affiche van het open Hoorns kampioenschap meegenomen. De eerste veteranendeelnemer heeft zich al aangemeld: Frans Vlugt. De clubcompetitie van Caïssa wordt op dinsdag 14 april beëindigd, daarna volgen zeven ronden Open Hoorns. Te beginnen op 21 april. De slotpartijen staan voor 9 juni gepland en dat is acht weken later, omdat er op 5 mei niet wordt geschaakt. Steeds om 20.00 uur mag de zwartspeler de klok indrukken.

15.30 uur
Op de muur bij de uitslagen van de derde ronde en de tussenstanden in de vier groepen hangt ook een affiche van De Pionier. De schaakvereniging uit Abbekerk viert op tweede paasdag haar twintigste verjaardag. Het is een leuke club die de laatste jaren opvallend goed vertegenwoordigd is in de amateurkampen op het Corus-toernooi. Het is ook de club van drie deelnemers aan dit NHSB-lentekampioenschap, te weten Klemens Schäffer (groep B), Victor Groeneveld en Sake Sijtsma (beiden groep D). Voor de liefhebbers van paasschaak, het jubileumtoernooi van De Pionier heeft een grappige opzet. Vier ronden 5-minutenpartijen, daarna drie ronden 10-minutenpartijen en tenslotte twee ronden 20-minutenpartijen. De borden staan vanaf 13.00 uur klaar in café-restaurant Het Bonte Paard, aan de Dorpsstraat in Abbekerk.

16.00 uur
Een Lindendael-bezoeker ziet om 16.00 uur bij binnenkomst een lange, lege tafel. Van de negen partijen in groep B zijn er al zes afgelopen. Achterin de speelzaal zijn alleen nog Dirk Beemster-Leo Zuiver, Willem Woestenburg-Arie Boots en Ger Peereboom-Cees Wessels aan de gang. Groep D dunt ondertussen ook al aardig uit, maar in de groepen A en C is de strijd op alle borden in volle hevigheid aan de gang.

16.30 uur
Groep C heeft een echte topper. Gerrit van der Hoff en Roel Ridderikhoff hebben na drie ronden niet alleen een score van honderd procent, ze zijn bij Caïssa ook clubgenoten van elkaar. Gerrit heeft zich voorbereid op een Siciliaan, maar al op de vijfde zet komt Roel met iets anders dan in de vorige onderlinge partijen. In een gelijkwaardige stelling slaat de witte dame de h-pion er met schaak vanaf. Op de andere zijde van het bord, enigszins verstopt, staat echter een zwarte toren op de vijfde rij. Weg witte dame, weg ongeslagen status. Het is zoiets als Ajax-Feyenoord die door een eigen doelpunt wordt beslist.
Gerrit van der Hoff – Roel Ridderikhoff 0-1
(vierde ronde NHSB-lentekampioenschap voor veteranen; Hoorn, 8 april 2009)
1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Lg5 Db6 7. Pb3 Pbd7 8. Dd2 e6 9. 0-0-0 Le7 10. Le3 Dc7 11. f4 0-0 12. Le2 b5 13. Lf3 Tb8 14. f5 Pe5 15. fxe6 Lxe6 16. Pd5 Pxd5 17. exd5 Lf5 18. Pd4 Lg6 19. Pc6 Pxc6 20. dxc6 Tfd8 21. Ld5 Lf5 22. Thf1 Le6 23. h3 b4 24. Kb1 a5 25. Tf3 Tb5 26. Lxe6 fxe6 27. Df2 Dxc6 28. Tf7 Lf6 29. Txf6 gxf6 30. Dg3+ Kf7 31. Dh4 h5 32. Dxh5+.

17.00 uur
Talrijke pogingen hebben niets opgeleverd. Regerend lentekampioen Peter Holscher is in de vierde ronde afwezig, omdat hij in Oostenrijk aan het Europees seniorenkampioenschap voor teams meedoet. Inmiddels zijn daar drie ronden gespeeld (13 april is de slotdag), maar de website van de organisatie is wegens technische problemen niet op te roepen. Het evenement telt twaalf grootmeesters, onder wie Viktor Kortchnoi namens Zwitserland en een van Finlands beste schakers aller tijden, Heikki Westerinen. Rusland telt vier GM-spelers, Tsjechië drie en Duitsland twee en dan is er ook nog een Catalaanse grootmeester. Zou onze NHSB-kampioen een van dat twaalftal als tegenstander hebben getroffen?

17.30 uur
Martin Duinmaijer vecht tegen Aad Laan om zich staande te houden. Opeens klinkt er een doffe, blikkige dreun. ,,De gong’’, zegt Martin ad rem. ,,De guillotine’’, antwoordt de toekijkende Gerard Kuijs. ,,Zit mijn hoofd er nog op?’’ vraagt de speler. Even later valt voor hem de figuurlijke guillotine. Met voor beiden een paar losse pionnen op het bord zijn Aads samenwerkende dame en loper te sterk voor de eenzame zwarte vorstin.

18.00 uur
Aan het einde van de middag laat de zon zich af en toe zien. De schermen voor de ramen reageren op zonlicht en gaan automatisch naar beneden, als de eerste stralen schijnen. Maar als ze achter de wolken verdwijnen, gaan ze ook weer automatisch omhoog. Tien van de elf ramen worden zo afgedekt, en soms weer niet. Eén raam mist een scherm. En daar zitten nu net Rolf de Brouwer en Jaap de Berg – die als laatsten bezig zijn – voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *