Caïssa 2 kan niet stunten.

Het nieuwe seizoen is begonnen voor Caïssa 2. Het belooft een zwaar seizoen te worden want na het kampioenschap van het afgelopen jaar mogen we het nu in de eerste klasse van de onderbond proberen. Onze ratings blijven wat onder de gemiddelde in de eerste klasse, maar we moeten onze kansen krijgen en benutten.

De eerste wedstrijd was meteen de verste uitwedstrijd: MSC in Den Helder. Om zeven uur verzamelde iedereen zich bij de Huesmolen. Echter Erwin Brouwer kwam tien minuten te laat. Daarmee was een probleem opgelost; voordat hij aanwezig was hadden de overige spelers unaniem besloten dat Erwin dit jaar de teamcaptain is.

De wedstrijd werd met twee invallers afgewerkt. Lex Griffioen zit net onder de streep en Aad Laan is een oude bekende, die door een slecht seizoen vorig jaar zijn toegangsbewijs voor het tweede heeft moeten afstaan. We hebben zowel aan de bovenkant als aan de onderkant wat personele wijzigingen. Bert Spil en Ton van Dijk mogen dit jaar in het eerste hun kunsten laten zien, waarvoor we in ruil Dirk Lont en Bas van den Berg hebben. Aad Laan is verdrongen door
Frans Kragten. De overige spelers hadden ook vorig jaar een plek in het tweede: Erwin Brouwer, Hans de Vries, Arnold van der Wolf (afwezig), Gerrit Roos (afwezig) en ondergetekende.

De confrontatie in Den Helder startte niet goed. Hans de Vries zette een verschrikkelijke partij neer en om kwart over negen had hij het al bekeken. Ook Aad had toen al een bedenkelijke stelling, met veel minder initiatief en een paard op het prima paardveld h8. Daar stonden aardige stellingen van Frans en Lex tegenover en de rest ging lang gelijk op.

Erwin had een zware partij aan het tweede bord. Er verdwenen veel stukken van het bord en het eindspel met D+P tegen D+L met elk een stel pionnen leek remise te houden, al vond ik het Helderse paard wat beter dan de Hoornse raadsheer. Zoals vaak hebben de hogere ratings echter zeven levens, en in de eindspelfase (waar Erwin overigens een aanzienlijke tijdsachterstand had) waren een paar foutjes genoeg voor de nul. 2-0 achter.

Dirk Lont speelde een korte partij, waarover ze wel lang deden. Dirk hield het eerste bord op remise, want gezien de ratings boven verwachting was.

Bas kreeg een vork om de oren en kon een hele tijd tegen de bierkaai vechten. Het was onbegonnen werk. Frans had echter een aanvallende partij en met zwart al snel het nodige initiatief. Hij dwong pionwinst af en na ruil van de zware stukken ontstond een tweede en heel vrije vrijpion. In de afwikkeling maakte Frans geen fout. Aad had echter zijn stelling van kwaad naar erger zien gaan. Hij moest steeds weer materiaal geven zonder soelaas en zoals gevorderde spelers weten eindigen dat soort partijen vaak in een nderlaag. En dus was het 3,5-1,5.

Hiermee was voor de overige spelers vrijwel onmogelijk geworden om de wedstrijd te redden. Bas stond zwaar verloren, Lex had een heel mooie partij en drukte zwart langzaam van het bord. Hij moest eigenlijk wel gaan winnen. Ik stond iets beter maar de zware stukken waren van het bord en er was weinig ruimte. Ik had een loperpaar tegen een paardpaar. De afloop kende wat dat aangaat eigen geen verrassingen. Bas’ nederlaag betekende tevens de matchnederlaag. Lex won een stuk met behoud van initiatief en bekroonde een prima partij met een heerlijke zege. Ik was nog bezig maar kon in de beperkte tijd geen winstweg vinden. Aangezien de match toch niet meer te redden was wikkelde ik maar af naar ongelijke lopers, daarmee remise onvermijdelijk makend. 5-3 voor MSC dus, een uitslag waarop gezien het vertoonde spel weinig op af te dingen valt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *