Voor Caïssa duurt rapidkampioenschap ronde te lang

Het NHSB-kampioenschap rapidschaken voor teams heeft voor Caïssa één ronde te lang geduurd. In Koedijk zaten Fred Avis, Ton Wessels, Bert Spil en Erwin Brouwer voor hun zevende en laatste partij aan de derde tafel, maar door een 1-3 nederlaag tegen Santpoort 3 vielen ze net buiten de prijzen.

De titelstrijd is al enkele jaren gekoppeld aan het bekende viertallentoernooi van Schaakgroep Koedijk. Er wordt daarom geschaakt in de sportzaal van ontmoetingscentrum De Rietschoot, een ideale ruimte om tweehonderd of meer spelers een plaats te geven. Vroeger stonden de borden in de ‘theaterzaal’, waar de organiserende vereniging zijn clubavonden heeft en de bondswedstrijden speelt, maar daar was het vaak net iets te vol.

Twee Hoornse viertallen waren zaterdag naar het dorp aan het Noordhollands Kanaal gereden. Holger Bonte, Sjoerd Kelder, Johan Jong en Co Buysman vormden De Verkeerde Rokade. De naam werd bedacht tijdens de olympische tien kilometer van Sven Kramer die anders afliep dan velen hadden verwacht.

Met De Verkeerde Rokade was dat niet het geval, want dit kwartet zat voor de slotronde aan de vierde tafel en dat betekende dat het op dat moment ook een hoge klassering innam. Omdat Holger en Sjoerd competitie spelen in de promotieklasse, kreeg De Verkeerde Rokade een plaats in de subgroep A. Caïssa had spelers van eersteklasseniveau en was als tweede geplaatst in de subgroep B.

Aangezien Co een rating van 1602 heeft en Johan als huisschaker op 1500 werd geschat, bedroeg de teamrating van De Verkeerde Rokade 1735, de op een na laagste in subgroep A. Caïssa’s teamrating lag ruim honderd punten hoger: 1848.

Beide viertallen hielden elkaar in de eerste drie ronden in evenwicht. De Verkeerde Rokade won met 4-0 van Young Daltons (jeugdschakers van Schaakgroep Koedijk) en GOG (Gisteren Ook Geoefend, huisschakers uit de wijde omgeving van Koedijk) en verloor tussendoor met 1-3 van Kijk Uit. Caïssa bereikte exact dezelfde resultaten tegen De Wijker Toren 2 en Het Blinde Paard (spelers van Schaakgroep Koedijk met Jan van Dam als teamcaptain) en de verlieswedstrijd tegen Volendam.

Na drie ronden hadden de Hoornse ploegen vier punten, twee minder dan de koplopers Santpoort 3, De Wijker Toren (titelverdediger, met onder andere Sjoerd Plukkel in de gelederen), De Waagtoren, Aartswoud en De Strandloper.

Eenmaal boekten Caïssa en De Verkeerde Rokade zaterdagmiddag niet hetzelfde resultaat. Dat was in de vierde ronde, dankzij een gelijkspel van teamcaptain Fred en zijn mannen tegen En Passant en de nederlaag van Co en zijn ploeggenoten: 1-3 tegen Magnus/Anna Paulowna Combinatie.

De Verkeerde Rokade nam in de vijfde ronde revanche op Kijk Uit door het tweede team van de IJmuider vereniging te verslaan: 3-1. Caïssa scoorde een half bordpuntje minder: 2½-1½ tegen Schaakgroep Koedijk. Dezelfde uitslagen vielen in de zesde ronde. Schaakmat ging er met 1-3 op tegen De Verkeerde Rokade, terwijl Caïssa andermaal met minimaal verschil won, nu van De Strandloper.

Na zes ronden ging De Wijker Toren in het algemeen klassement met de maximale score aan de leiding. ZSC/Saende en Aartswoud hadden tien punten, Caïssa, Santpoort 3 en De Waagtoren volgden met negen. De Verkeerde Rokade, De Waagtoren 2, Chess Society Zandvoort, Kijk Uit en Volendam vormden de groep met acht punten.

Caïssa zat in de slotronde aan de derde tafel tegenover Santpoort 3 (teamrating 1845). Alleen Bert slaagde erin tot succes te komen: 1-3. De Waagtoren 2 (teamrating 1834), concurrent van Caïssa, moest van De Verkeerde Rokade winnen om Caïssa te passeren en dat lukte op het nippertje: 2½-1½. Sjoerd remiseerde met Piet Pover, Holger klopte teamcaptain Jan Poland.

Toch gingen de Hoornse schakers niet met lege handen naar huis. Vijf van de acht vielen bij de aansluitende loterij in de prijzen.

Eindstanden:
Subgroep A: 1. De Wijker Toren, 2. Santpoort 3, 3. De Waagtoren. De Verkeerde Rokade behaalde 8 wedstrijdpunten en 17½ bordpunten.
Holger Bonte……1 ½ 1 0 1 1 1 = 5½
Co Buysman……..1 ½ 1 0 1 1 0 = 4½
Johan Jong……..1 0 1 0 0 0 0 = 2
Sjoerd Kelder…..1 0 1 1 1 1 ½ = 5½

Subgroep B: 1. Kijk Uit, 2. De Waagtoren 2, 3. En Passant. Caïssa behaalde 9 wedstrijdpunten en 17 bordpunten.
Fred Avis………1 1 1 0 1 ½ 0 = 4½
Erwin Brouwer…..1 0 1 1 0 0 0 = 3
Bert Spil………1 0 1 0 1 1 1 = 5
Ton Wessels…….1 0 1 1 ½ 1 0 = 4½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *