Geen beloning voor Caïssa 3 na hard werken

Na drie mooie overwinningen tegen achtereenvolgens Heerhugowaard 2, Schaaklust en de Waagtoren 5 moest Caïssa 3 aantreden op een zaterdag, en dan kan het niet veel anders zijn dan dat je dan tegen de mannen uit Texel speelt van En Passant. Het bracht helaas weinig goeds want nadat Caïssa 3 vorig jaar uit in Texel met 3-5 won, deed En Passant uit in Hoorn hetzelfde, want zij konden met een 3-5 overwinning op zak terug naar Texel en kreeg Caïssa 3 niet de beloning die het had verdiend na een goed schaakjaar.

 

Doordat er deze dag niet 3 maar maarliefst 4 teams hun tweede thuiswedstrijd speelde was het kleine zaaltje naast de gebruikelijke ruimte afgehuurd om daar de wedstrijd Caissa 3-En Passant te spelen. Caïssa 3, dat in goede vorm bekeerd staat na drie wedstrijden aan de leiding in de Tweede Klasse A met een knappe zes matchpunten en  kon vandaag haar koppositie verdedigen en uitbreidden bij winst, wat tevens betekende dat Caïssa 3 winterkampioen zou zijn in deze klasse.

Even na twaalf uur waarna alle En Passant spelers arriveerden in de Huesmolen opende de beiden Gerard’s het bal. Gerard Groot, wedstrijdleider van deze wedstrijd en dat van het eerste team en Gerard van de Graaf, die de beide wedstrijden van De Eenhoorn leidde.

U zult wellicht wel denken waarom ik(Robbert van Dijkhuizen) verslag doe van de wedstrijden van Caïssa 1 en 3 en niet Co Buysman. Dat heeft een goede rede want Co kon er namelijk deze dag helaas niet bij zijn waardoor hij ook geen teamcaptain en speler van het derde team kon zijn. Ook vaste derde team speler Niels van der Mark had andere verplichtingen zodat er twee invallers hun plekken moesten innemen en dat deden niet de minste. Rob Bouwman, die dit seizoen goed speelt nam de plek van Niels in en Erik Romkes, die zeker in goede vorm steekt na prachtige overwinningen op bijvoorbeeld Bas Dudink en Ronald Ritsema in de interne competitie kon zijn zoon Abel vergezellen in het derde team en de plek van Co innemen.

Gelegenheid teamcaptain Aad Laan zette zijn team al snel op een mooie voorsprong. Hij speelde met zwart tegen Thomas Richter die ruim 200 ratingpunten meer bezit. Na een vrij soepele opening deden beide spelers weinig aan elkaar onder waarna Aad wat hulp kreeg van zijn tegenstander want na 17. Td3??? Volgde gewoon het mat op onderste rij door 17….Dxe1#!! Een heuse helpmat met andere woorden! Thomas Richter zei ook al: ”ik dacht als een grootmeester 5 zetten vooruit en zag de zesde over het hoofd”

De overwinning van Aad leek een goede stimulans te zijn voor zijn teamgenoten want op de resterende borden zag het er goed uit. Aad doet het overigens erg goed extern want na vier ronden heeft hij 3½ uit 4 met een TPR van ruim boven de 2100.

Bas van de Berg speelde met wit tegen Jaap Dros de schotse opening en ging gelijk op waarna wit wat meer druk creëerde, Bas kon er vervolgens niet goed doorheen komen waarna beide spelers remise overheen kwamen, een solide remise.

Het leek een mooie middag te gaan worden, Rolf de Brouwer speelde tegen Abe Zijm en prima partij. In een Scandinavische partij won Rolf op mooie wijze een stuk en leek de partij naar zijn hand te hebben gezet. Even later kwam hij melden dat hij de partij verloren had en keek iedereen Rolf verbaast aan, maar wat bleek is dat hij kort na het stukwinst, zijn stuk teruggaf en even later zelfs mat werd gezet. Nadat Aad zijn partij mooi gewonnen had was het verlies van Rolf een zware domper wat doorwerkte op de rest van de spelers.

Erik Romkes had daar gelukkig weinig last van, tegen Frans Eijgenraam gaf Erik zijn tegenstander geen enkele kans. Hij won twee pionnen en kwam met zijn twee toren mooi binnen op de zevende rij en na wat afgewikkeld te hebben kon Erik zijn twee gewonnen vrijpionnen mooi benutten en Caïssa 3 op een 2½- 1½ voorsprong zetten.

Daarna ging het met het team snel bergafwaarts, Lex Griffioen werd met zwart al snel onder druk gezet door Joop Rommets en kon pionverlies niet voorkomen. Nadat wit een onnodige zet deed kwam Lex goed terug in de partij en knokte zich naar een remise eindspel. Dat bood hij vervolgens ook aan wat zijn tegenstander niet accepteerde. Even later deed wit zijn 36e zet en moest Lex nog één zet doen voor de tijdscontrole terwijl hij dacht dat hij er al was waarna de vlag viel en dus een verlies moest incasseren. Een jammerlijk verlies wat niet echt had gehoeven

Invaller Rob Bouwman kreeg met zwart tegen Taeke van Linken ook schots tegen zich. De stelling werd flink dichtgeschoven waarna beide spelers wat terughoudend speelde. Wit leek iets meer druk te geven op de stelling maar Rob kwam er goed uit waarna er een remise werd aangeboden wat Rob aannam in een lichte tijdnood.

Bij een 3-3 stand waren alleen nog Abel Romkes en Frans Kragten aan hun partij bezig, het spande er om en Abel kwam met wit goed gepositioneerd uit de opening terecht waarna hij geheel onnodig een stuk weggaf. Abel liet het er niet bij zitten en speelde goed door en dreef de koning wat naar het midden waarin allemaal trucjes zaten. Nadat de koning van zwart in veiligheid werd gebracht restte Abel niks anders dan opgeven.

Frans, dinsdag nog goed voor een overwinning op Holger Bonte kreeg vandaag met zwart Jaap de Wijk tegenover zich. Het werd een leuke open partij waarin alles mogelijk was, wit kon wel goed druk zetten met twee goede paarden maar eveneens had zwart goede kansen en nadat wit de koningsteling in kwam met de dame werd het een lastig karwei om het te verdedigen en kon Frans mat niet meer verhinderen

Met opgeheven hoofd kon Caïssa 3 wat vroeg klaar was kijken hoe het hun teamgenoten bij Caïssa 1 verging, een lichte pleister op de wond was dan de mooie overwinning van Caïssa 1 overschaduwd met het verlies met 5-3 tegen En Passant. De uitslag had net zo goed andersom kunnen zijn maar door een paar eigen doelpunten gaat Caïssa 3 afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd MSC 1-Heerhugowaard 2 de winterstop toch in als eerste.

Zo beleeft Caïssa 3 wel net als het eerste team toch een buitengewoon goed jaar, zo werd het team knap tweede achter Magnus/AP 1 in de eveneens zelfde Tweede Klasse A en kende het ook een succesvol begin van het nieuwe seizoen met drie overwinningen op rij. Dan is het toch wel jammer  dat er dan op deze manier verloren wordt.

Toch is wel knap dat Caïssa 3 zo goed meedoet in deze klasse want alleen Magnus/AP 2 heeft een lagere gemiddelde rating. De ontmoeting met Schaakmat 1 in februari zal een spannende wedstrijd worden waarin zal blijken of de mannen van Co Buysman dan nog steeds in hun goede vorm bekeren waarna begin maart de kraker Caïssa 3-MSC 1 op het programma staat.

Caïssa 3-En Passant 3-5:

Aad Laan (1745)–Thomas Richter (1975)………………………1-0
Bas van den Berg (1733)–Jaap Dros (1904)………………. ½-½
Lex Griffioen (1730)–Joop Rommets (XXXX)………………….0-1
Abel Romkes (1622)–Kees de Best (1843)…………………….0-1
Frans Kragten (1704)–Jaap de Wijk (1726)…………………….1-0
Rolf de Brouwer (1719)–Abe Zijm (1480)……………………….0-1
Rob Bouwman (1622)–Taeke van Lingen(1621)………….. ½-½
Erik Romkes (1675)–Frans Eijgenraam (1440)…………………1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *