Noord-Hollands kampioenschap voor E-teams

Op zondag 12 februari werd er niet alleen geschaatst maar ook geschaakt. Caïssa en de Eenhoorn organiseerden namelijk gezamenlijk het Noord-Hollands kampioenschap voor de jeugd E-teams in de Huesmolen.

De eerste dooidag na een lange vriesperiode waarop het ook glad kon zijn was geen belemmering voor de jonge schakers met begeleiding want 14 teams vonden de weg naar de Huesmolen. Aanvankelijk was het 14e team(ChessCool 2) vooraf een twijfelgeval maar nadat ChessCool toch een tweede team op de been kon brengen kwamen we op een mooi even getal waarna geen van de teams een vrije ronde kreeg. Verder deden er  zelfs drie teams mee van HWP Haarlem, twee teams van de Waagtoren en twee thuisspelende teams van Caïssa waarbij wel leuk is om te vertellen dat er één geheel meisjesteam en één jongensteam meedeed van Caïssa.

Het kampioenschap werd vervolgens gespeeld om de titel N-H kampioen en de plaatsen voor het Nederlands kampioenschap, vanuit de NHSB mogen zes teams naar het NK. Tevens werd er ook nog gestreden om de reservetitel, want het beste 2e team kreeg  ook een prijs.

Nadat de tafels, borden, klokken(op 15 minuten) en de computer gereed stonden kon Gilles Provoost omstreeks 1 uur het toernooi openen. Toernooidirecteur Chris de Saeger nam het woord vervolgens en ging over op de indeling voor de eerste ronde en terwijl de felbegeerde teambordjes neergezet werden kon ratingfavoriet HWP 1 aan de eerste tafel het bal openen, zij wonnen  deze wedstrijd ook overtuigend met 4-0 van ChessCool 2. In de eerste ronde wat ingedeeld werd op sterkte waren er weinig verrassingen te constateren, alleen het verlies van Purmerend op HWP 2 was verrassend.

Het toernooi kende een vlot verloop en daarom kon de tweede ronde niet veel later na de eerste ronde beginnen waarin toch al een aantal uiteindelijke topteams tegen elkaar speelden. Zo wonnen Assendelft, De Waagtoren 1 en Krommenie met het kleinst mogelijke verschil van respectievelijk HWP 1, ChessCool 1 en ZSC/Saende. Ook speelden de beide Caïssa teams tegen elkaar, in de eerste ronde beiden verloren met 4-0 kenden nu een gevecht tussen de jongens en de meisjes, het meisjesteam won overtuigend met duidelijke cijfers:4-0

Daarna, na wat technische storing bij de computer en wat verwarring rondom de indeling kon de derde ronde aanvangen. In deze nieuwe ronde won de Waagtoren 1 voor de derde keer op rij, ditmaal van concurrent Assendelft met 2½-1½ en omdat naast Assendelft ook medekoploper Krommenie één matchpunt verspeelde tegen HWP 1  kwam de Waagtoren 1 alleen aan de leiding met zes matchpunten. Het Jongensteam van Caïssa (2) wonnen in deze ronde ook mooi door na twee nederlagen van 4-0 nu zelf met 4-0 te winnen van HWP 3.

In ronde vier stond een volgende topper op het programma, namelijk die tussen De Waagtoren 1 en Krommenie. De wedstrijd werd knap gewonnen  door de Waagtoren 1 met 3-1 waarna zij dus 2 punten los kwamen te staan van ChessCool 1 en Assendelft. Ook de strijd om het beste tweede team was volop bezig. ChessCool 2 slag daarbij een goede slag door het tweede team van Caïssa(het jongensteam) te verslaan waarna zij twee punten los kwamen van de andere concurrent: HWP 2.

Een ronde later begon de vermoeidheid bij veel deelnemers/deelneemsters toe te nemen, het is intensief om zoveel rondes te spelen achter elkaar op één dag.In deze ronde kreeg koploper de Waagtoren 1 namelijk ook een zware domper te verwerken, het team verloor namelijk met 3½ -½ van HWP 1 waarna ChessCool 1, dat van hun tweede team won langszij kon komen. Terwijl Assendelft op 2-2 bleef steken tegen Krommenie kwam het tweede team van HWP langszij bij ChessCool 2 en deed zodoende nog volop mee om de reservetitel binnen te slepen. Hiervoor leken de Waagtoren 2, Caïssa 2 en HWP 3 toch uitgeschakeld voor te zijn op basis van de stand. ZSC/Saende deed in deze ronde overigens ook goede zaken, door een overwinning op  concurrent Schaakmat klommen zij naar de vijfde plaats en deed ook goed mee voor plaatsing voor het NK.

Ronde 6 leverde wat meer verheldering op, de Waagtoren 1 leek de domper allang weer te boven te zijn en won met 3-1 van ZSC/Saende en omdat nu medekoploper ChessCool 1 een steekje liet vallen door gelijk te spelen tegen Assendelft kwam de Waagtoren 1 weer alleen aan de kop met 10 matchpunten. HWP 1 kwam door hun overwinning op HWP 2 steeds dichter bij een podiumplaats en deelden samen met ChessCool 1 de tweede plaats met 9 matchpunten. Ook ChessCool 2 boekte een belangrijke overwinning voor de reservetitel door HWP 3 te verslaan. Tevens deden de meisjes van Caïssa 1 goede zaken door hun tweede zege op rij te boeken.

De ronde van de waarheid was daarna rond half 5 begonnen, de laatste ronde waarin er nog van alles kon gebeuren. ChessCool 1 had namelijk meer bordpunten verzameld dan koploper De Waagtoren 1 en bij gelijke stand in matchpunten geven de bordpunten de doorslag. Purmerend wat na zes rondes achtste stond was nog volop in de strijd om een ticket voor het NK maar kreeg de koploper in de laatste rond tegenover zich. Purmerend speelde een zeer sterke wedstrijd en bij een 2-1 voorsprong voor de Waagtoren 1 leek het tweede bord van Purmerend een punt binnen te halen maar net voor de sluiting lukte het voor de Waagtoren 1 speler er een remise eruit te slepen en daarmee ook het kampioenschap veilig te stellen. ChessCool won met dezelfde uitslag knap van HWP 1 en mag zich met 11 matchpunten vicekampioen van Noord-Holland noemen.  Het brons ging door de misstap van HWP 1 naar Assendelft die in de laatste ronde ChessCool 2 versloeg en  op 10 matchpunten eindigde. ChessCool 2 verloor wel maar hadden wel al genoeg punten verzameld om het beste 2e team de worden en zich daarmee ook reservekampioen van Noord-Holland mogen noemen. HWP 1 werd vierde en Krommenie en ZSC/Saende stelden in de laatste ronde plaatsing voor het NK veilig door winst op de meisjes van Caïssa 1 en HWP 2

De prijzen en medailles werden vervolgens door Chris de Saeger en Gilles Provoost uitgereikt aan de winnende teams, zo kunnen we wel stellen dat de Waagtoren 1 de terechte kampioen is geworden, ze hebben weliswaar niet de meeste bordpunten gehaald(18 uit 28) maar heeft wel op de juiste momenten de punten gehaald. ChessCool 1 en HWP 1 hadden namelijk beide meer bordpunten verzameld: (21,5 uit 28 en 19 en 28). De tickets voor het NK gingen naar de eerste zes: De Waagtoren 1, ChessCool 1, Assendelft, HWP 1, Krommenie en ZSC/Saende dus, bij deze alvast veel succes op het NK wat vermoedelijk dit jaar niet in Groningen maar in Barneveld wordt gespeeld in de maand mei. Voor de andere teams die niet in de prijzen vielen was het een hele leuke leerzame dag waarvan veel spelers volgend jaar nog een keer mogen meedoen, dan krijgen zij natuurlijk meer kans op succes!

Dank gaat uit naar Chris de Saeger en Gilles Provoost, die er voor zorgden dat het toernooi naar Hoorn is gehaald en voor de goede organisatie. Ook natuurlijk gaat de dank uit naar Ton van Dijk voor het werk op de computer . Rob Bouwman en Ben Takken worden ook bedankt voor de hulp met het klaarzetten en opruimen en als het fungeren van tafelleider. Ook alle teamleiders worden natuurlijk bedankt voor het op de been krijgen van zoveel teams. En last but not least verdient het barpersoneel van de Huesmolen uiteraard een pluim en zeg ik graag: tot volgend jaar!