Tweede blijft op koers

Oude tijden herleven. Het is stil op straat. Nederland kijkt TV. Farce Majeure; een van de grote NCRV hits uit een zeer grijs verleden. Jan Fillekers, Henk van der Horst, Alexander Pola, Ted de Braak en natuurlijk Fred Benavente (die later onsterfelijk wordt door de stem van Olivier B. Bommel in te spreken in “Als je begrijpt wat ik bedoel”) hebben succes met de hit “Koeweit, Koeweit, kiele kiele Koeweit”, het item “Wat dacht je wat” en het “Farce Forum”, waarin ze hun visie op de actualiteit geven, maar waarschijnlijk toch het meest met de altijd terugkerende meezinger “Dat is uit het leven gegrepen”:

Dat is uit het leven gegrepen,
Ja dat is uit het leven een greep.
Het geluk is altijd met de lepen,
Ja daar zit em nou net nou de kneep.

Farce Majeure behoort tot een ver verleden. Maar “Dat is uit het leven gegrepen” blijkt springlevend. Vrijdag 16 maart in Limmen. In het gebouw dat genoemd is naar de plaatselijke schaakvereniging. In het benedenzaaltje vindt een schaakwedstrijd plaats, maar op de verdieping is het feest. 500 jaar Dusseldorperweg of zoiets. De plaatselijke Pavarotti heeft een uitgebreid reportoire maar valt het liefst terug op de Farce evergreen. Niet alle schakers zijn even enthousiast, want sommigen luisteren liever naar Nick en Simon, Celine Dion, Shakira of Rammstein. En de aller saaisten onder hen willen alleen maar het tikken van de klok horen. Maar ze hebben in deze geen keus. “Het komt nou eenmaal zo uit”, verontschuldigt de wedstrijdleider zich. Dus is het vanavond Sicilaans, Frans of Konings Indisch, maar in elk geval uit het leven gegrepen.

Caïssa 2 is met de basis-acht naar Limmen gekomen, maar enkele spelers zijn herstellende van blessures. Wouter Strating heeft zich de mond laten verbouwen, terwijl Arend Stapel herstellende is van een slijmbeursontsteking. We staan bovenaan maar voor het kampioenschap kunnen we ons geen misstap veroorloven. 4½-3½ zou prima zijn.

In het verloop van de avond ziet het verloop er gezond uit voor de mannen van Arend. Het aantal borden waarop het goed gaat overtreft het aantal waarop het minder verloopt. Arend staat bekend als een gedegen kenner van de Siciliaan maar dat komt er niet uit vandaag. Ton van Dijk heeft het ook wat moeilijker maar Erwin, Wouter en Ton Wessels hebben gezonde stellingen. Bert komt in een gelijkwaarderig eindspel maar heeft veel meer tijd, Gerrit staat prettig en ik heb mijn opening wat mishandeld maar dat is niks nieuws.

Erwin heeft snel een mooie aanval en rond het karwei in 19 zetten af. De afwisselend 7e/8e bord speler blijft onze belangrijkste puntenmachine en heeft nu 5 uit 6. Bij Ton van Dijk wordt een hoop afgeruild. Ton kan niet meer rokeren maar met het uitgedunde materiaal is een centraal opgestelde koning geen bezwaar en hier wordt de vrede getekend. Arend komt onder zware druk te staan op de koningsvleugel, een vijandige invasie van dame en loper vindt plaats. Misschien had hij één en ander kunnen oplossen maar uiteindelijk krijgt hij materiële achterstand en verliest. 1½-1½.

Ik heb mijn stelling gaandeweg redelijk opgepoetst en mijn torens en pionnen staan beter als die van mijn tegenstander Bert Hollander. Hij maakt me het leven evenwel flink gemakkelijker door een listige mat in één te overzien. Het is een variant van mat achter de paaltjes waarbij zwart wel een gaatje heeft gemaakt maar het gaatje op slinkse wijze wordt aangevallen door mijn flinke loper. Onze Bert heeft een zee van tijd, terwijl zijn tegenstander Niels Hageman bijna niets meer heeft. Even lijkt Bert al op tijd te hebben gewonnen maar zijn DGT is verkeerd opgewonden en Niels krijgt er geen 15 minuten bij. De wedstrijdleider verhelpt het euvel maar het helpt de Limmense speler niet. Bert wint een pion en dreigt een tweede te veroveren. Met 3 minuten tegen 40 probeert Niels het niet langer. 3½-1½.

Gerrit had een betere stelling maar in plaats van twee stukken tegen een toren te pakken denkt hij dat er iets beters is. Het idee klopt echter niet en als gevolg hiervan komt er een vijandige pion op promoveren te staan. De Hoorse routinier kan dit alleen tegenhouden door een dame tegen een toren te geven. Daarmee kan hij de pion nog een tijdje tegenhouden maar de achterstand is te groot om de nederlaag te voorkomen.

Jammer voor Gerrit natuurlijk maar geen ramp. Ton Wessels heeft een pion gewonnen en Wouter praat wat raar, maar speelt een uitstekende partij. Hij dendert via de damevleugel de achterste rijen van wit binnen en bevrijdt wit van een stuk – waarbij zijn prima stelling in takt blijft. Ton heeft een pion in de plus maar een pion van tegenstander Bob Stolp is wel wat ver opgerukt – en goed verdedigd. Als de Limmense zwartspeler remise aanbiedt aanvaardt onze kopman dat, wetende dat het resterende bord niet meer mis kan gaan. Daarop dringt Wouter ook niet langer aan, en op professionele wijze (en onder druk van de teamcaptain) aanvaardt hij in gewonnen stelling de remise om de teamzege veilig te stellen. Natuurlijk een prima reden om wat op Wouter te mekkeren (schijtbak; mietje;…) maar uiteindelijk heeft hij gewoon gelijk. Het geluk is met de lepen, zingt Pavarotti boven, maar vanavond wint het sterkste team.

Nog één ronde te gaan. Een punt voor op Koedijk. Bij winst in de laatste ronde tegen Bergen 2 zijn we dus zeker van de titel, en bij een remise gaat het goed zolang Koedijk niet meer dan 6 punten haalt bij en tegen de Waagtoren 6. Bij verlies kunnen we ook nog promoveren, maar dan moeten onze vrienden van de Waagtoren de Koedijkers tenminste niet laten winnen. Beide duels vinden plaats op 3 april.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *