Caïssa 5 speelt gelijk in Abbekerk

Teamleider en chauffeur Gerrit van der Hoff was even de weg kwijt want ja, waar ligt Abbekerk ook alweer? Na wat behulp van persoonlijke navigators Jan Haijer en Robbert van Dijkhuizen kon het vijfde team toch nog compleet iets over achten beginnen aan de zesde ronde in de vierde klasse A tegen De Pionier. In een spannende ontknoping zat er voor Caïssa 5 niet meer in dan een gelijkspel.

 

Het lag niet zo zeer aan het tijdstip van vertrek maar na het negeren van een waarschuwingstoeter van andere chauffeur Jan Smink ging het even mis en belandde we na een klein rondje West-Friesland uiteindelijk toch in Abbekerk waar in Café/restaurant Het Bonte Paard de overige Caïssa spelers en spelers van de Pionier op ons wachtte.

Gelukkig was het voor teamleider Arnold Velthuis van de Pionier geen rede om precies om acht uur de klokken in te drukken, het duel tussen beide ploegen draaide ook niet meer expliciet om het kampioenschap. Maar dat feit maakte de wedstrijd niet minder onbelangrijk en spannend.

De avond in het niet helemaal geruisloze café begon niet zo goed. Invaller Frits Bouwman die eerder dit seizoen zijn debuut maakte voor de bond tegen KTV 3 waar hij remise behaalde speelde op het laatste bord tegen de jonge Toine Molenaar. Op het momnet dat Frits lang rokeerde waarbij hij eerst zijn toren pakte en daarna zijn koning attendeerde zijn tegenstander heel terecht dat je eerst de koning moet pakken als je rokeert. Dit maakte voor Toine eigenlijk niet zoveel uit want de zet erna sloeg hij de dame eraf waarna Frits gewoon stomweg zijn dame verloor. Zonde want zijn tegenstander maakte het zeer beheerst af.

Jan Smink, die voor de vijfde keer op rij voor de bond met wit speelde kreeg Klemmens Schaffer tegenover zich. Na een rustige opening  zette Jan goed druk op de damevleugel maar nadat bijna alle stukken werden afgeruild bleef er een gelijk toreneindspel over. Jan had weliswaar een vrije randpion maar kon daar eigenlijk niet zo heel veel mee op het moment toen beide spelers remise overeen kwamen.

Op het vierde bord speelde Robbert van Dijkhuizen tegen Theo Laan. Robbert die nog ongeslagen is dit seizoen in de vierde klasse kreeg met zwart Italiaans tegen zich, maar nadat zijn tegenstander zijn dame wat vroeg in het spel bracht won Robbert op simpele wijze één pion en kon had wit ook nog eens een dubbelpion. Even later ging het helemaal mis voor Laan nadat hij een tweede en derde pion in de steek liet waarna Robbert na afruilen van de stukken de partij heel makkelijk kon uitspelen en de stand gelijk zette.

Wellicht was het een tactische zet van de Pionier om niet hun sterkste speler maar op rating één van de mindere op  het eerste bord te zetten maar daar had kopman Jan Haijer weinig aan. Tegen Sake Sijtsma speelde Jan een prima partij en speelde met goed spel zijn tegenstander van het bord af en nadat Jan een stuk veroverde ging de toren er ook nog af waarna hij Sijtsma mat kon zetten.

Bij een 2½-1½ voorsprong zat het er vrij goed uit voor Caïssa 5. Kees Overboom en Gerrit van der Hoff stonden prima en ook Hans Schouwink stond niet al te slecht.

Frank Tieken speelde met zwart tegen topscorer van de Pionier Gerco Stapel een interessante partij. Zelf heb ik er weinig van meegekregen maar tijdens een beetje analyseren zag ik een leuke stelling. Wat ik in de partij wel zag was dat Frank weliswaar een kwaliteit achterstond wel een mooie aanval op f2 had en dit veld drie keer aanviel  terwijl Frank de dame met zijn paard aanviel. Toch lukte het niet om van dit te profiteren en nadat de dames afgeruild werden bleef er een verloren eindspel over waarna Frank niet veel later zijn tegenstander  kon feliciteren. Het eigenaardige is dat Frank zijn drie partijen in het vijfde team verloren heeft terwijl hij bij twee invalbeurten, één voor het vierde team en één voor het derde team in beide partijen won.

Met wit kwam Kees Overboom goed uit de startblokken. Kees speelt een prima seizoen en liet zien ook vandaag in vorm te zijn en won op een mooie manier een stuk van Victor Groeneveld. In een dichte stelling was het voor Kees moeilijk om een gaatje te vinden. Toch lukte dat en nadat alle stukken werden afgeruild en er alleen een Hoorns paard overbleef met een aantal pionnen aan beide kanten kon Kees de felicitaties ontvangen nadat hij Groeneveld van zijn pionnen beroofde.

Één puntje erbij zou dus genoeg zijn om met alle matchpunten terug te keren naar Hoorn. Een spannende apotheose was aanstaande. Gerrit van der Hoff speelde met zwart tegen Dale Neijzing een Siciliaanse partij. Iets wat Gerrit’s tegenstander niet goed kende en veel tijd verbruikte in de opening. Gerrit probeerde hierdoor wat voordeeltjes te verkrijgen. Dit lukte maar ten deels en op het moment dat Gerrit een beetje werd weggedrukt offerde Neijzing zijn dame voor een matcombinatie wat ook daadwerkelijk lukte.

Bij een gelijke stand was alleen de partij tussen Hans Schouwink met wit tegen Arnold Velthuis nog bezig. Hans verloor in de opening al vrij snel een pion maar dat leek niet zo heel erg. Met sterk spel van Hans ruilde hij de stukken gunstig af en kon Hans met zijn twee torens de vrije randpion die Velthuis in de plus had eraf slaan waarna er een remisestelling overbleef. Dit was daarom ook niet veel later de uitslag.

Zo eindigde deze wedstrijd dus in een 4-4. Er had wellicht wat meer in gezeten maar bij de meeste spelers overheerste tevredenheid na dit behaalde resultaat. Met 5 matchpunten en 20 bordpunten staat Caïssa 5 na vijf wedstrijden keurig vijfde en krijgt in de laatste ronde op dinsdag 17 april thuis de koploper Heerhugowaard 4 tegen zich. Heerhugowaard won verrassend hun duel van Degoschalm met maar liefst 6½ – 1½. Degoschalm, dat voor het verlies riant eerste stonden had zich al rijk gerekend nadat ze hadden gezien dat wij als Caïssa 5 favoriet MSC 2 versloegen. Heerhugowaard en Degoschalm staan nu beide met 8 matchpunten en 25 bordpunten bovenaan, dus wie er kampioen gaat worden is nog niet duidelijk. Het zal dus afhangen van onze prestatie tegen Heerhugowaard en hoe Degoschalm speelt tegen KTV 3. Afijn, op 17 april weten we meer!

De Pionier(1443) – Caïssa 5(1403) 4-4

1

Sake Sijtsma

1269

Jan Haijer

1564

0-1

2

Gerco Stapel

1696

Frank Tieken

1525

1-0

3

Arnold Velthuis

1588

Hans Schouwink

1452

½-½

4

Theo Laan

1420

Robbert van Dijkhuizen

1227

0-1

5

Klemens Schaffer

1503

Jan Smink

1416

½-½

6

Dale Neijzing

1399

Gerrit van der Hoff

1410

1-0

7

Victor Groeneveld

1232

Kees Overboom

1228

0-1

8

Toine Molenaar

Frits Bouwman

1-0

Noot: De individuele uitslagen van deze wedstrijd op de NHSB site zijn incorrect want de eerste drie borden staan in de verkeerde volgorde. De opstelling aan de kant van Caïssa was: 1. Jan Haijer, 2. Frank Tieken en 3. Hans Schouwink. De overige borden kloppen wel in vergelijking met de uitslagen op de NHSB site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *