Caïssa 4 sluit prima seizoen af met ruime overwinning

Op een drukke avond, want dat was het op dinsdag 10 april in de Huesmolen vanwege de ledenvergadering over de fusie tussen Caïssa en de Eenhoorn heeft Caïssa 4 in de laatste ronde in de derde klasse B overtuigend met 6½-1½ gewonnen van concurrent Revanche waardoor een prima seizoen wordt afgesloten met een verdienstelijke derde plaats in deze klasse.

 

Door de verwachte uitloop van de ledenvergadering begon de wedstrijd tegen Revanche en de 31e ronde in de interne competitie iets over half 9. Gelukkig was dit geen probleem voor de schakers uit Wervershoof. Teamleider van Caïssa 4 en tevens wedstrijdleider Gerard Groot gaf in zijn inleidende praatje aan dat de wedstrijd niet meer expliciet draaide om het kampioenschap of degradatie, maar dat hoefde uiteraard niet te betekenen dat het niet spannend kon zijn. De inzet was namelijk een derde plaats, want de winnaar van deze wedstrijd was verzekerd van de derde plaats in de derde klasse B. De nummer 1 en 2, Aris de Heer en Attaqueer lagen namelijk al drie punten voor op rest.

De wedstrijd begon niet zo voorspoedig dan de uitslag doet klinken want Ruud Loots was als eerste klaar en had verloren. Tegen Wil Mosman kwam hij weliswaar een stuk voor maar kon even later een matcombinatie niet meer tegenhouden. Een niet zo goed begin dus.

Spelend tegen Rob van Gageldonk kreeg Rob Bouwman een behoorlijk pionnenstorm tegen zich maar kon dat goed verdedigen. Later in een gelijkwaardig eindspel kwamen de beide Rob’s remise overeenkwamen.

Met zwart speelde Henk Sijm, die iets verlaat was een prima partij en nadat hij een paar pionnen won van Simon Ruiter won Henk makkelijk zijn partij..

Invaller Robbert van Dijkhuizen had in Thom Harkema een zeer defensieve opponent. Het was lastig om door te komen maar nadat Harkema een fout maakte won Robbert een toren en daarmee ook de partij.

Wout Druijf kwam met zwart tegen Jan Groen  mooi twee pionnen in de plus en kon het in het eindspel prima afmaken.

Bij een 3½-1½ voorsprong speelde kopman Gerard Groot, die de laatste weken goed in vorm is tegen Jan Kelder. Gerard verloor weliswaar een kwaliteit maar had een sterke aanval en had ook het voordeel dat de vijandelijke koning open stond. Nadat hij de kwaliteit terugwon kon hij niet veel later de felicitaties ontvangen omdat damewinst dreigde.

Met de overwinning, die veilig was gesteld door Gerard konden Roel Ridderikhoff en Eik Pot vrijuit doorspelen. Roel, die al een lange tijd een stuk meer had kreeg nog wel een beetje tegenspel maar uiteindelijk bleek het extra stuk toch doorslaggevend en won hij net als Erik, die ook keurig zijn partij won en de eindstand op 6½-1½ bracht.

Zo eindigt Caïssa 4 op een keurige derde plaats met 35 bordpunten in de derde klasse B terwijl het team vorig jaar, weliswaar met wat pech “slechts” derde werd in de vierde klasse A. Omdat Caïssa 4  toen zoveel bordpunten had verzameld en zelfs meer dan de nummer 1 mocht het als beste derde team promoveren naar de derde klasse en zette een prima prestatie neer door Heerhugowaard 3, Purmerend 5, Schaakgroep Koedijk 3 en Revanche te verslaan en een gelijk te spelen tegen K.T.V. 2. Er werd allen met kleine cijfers verloren van Aris de Heer en Attaqueer. Ook werden er dit seizoen prima individuele scores behaalt door onder andere Gerard en Henk die beide een score van 5 uit 6 haalde en voor beide een mooie TPR.

Zo kunnen we wel stellen dat alle externe teams dit seizoen van het eerste tot aan het vijfde en natuurlijk ook het bekerteam die nog in strijd zijn om kampioen van de NHSB te worden een buitengewoon goed seizoen draaien met natuurlijk het kampioenschap van het tweede team en het behoud van het eerste team in de Promotieklasse.

Caïssa 4 (1549) – Revanche (1636) 6½-1½

1

Gerard Groot 

1634

Jan Kelder 

1840

1-0

2

Rob Bouwman 

1622

Rob van Gageldonk 

1785

½-½

3

Wout Druijf 

1575

Jan Groen 

1699

1-0

4

Roel Ridderikhoff 

1608

Okke Greven 

1658

1-0

5

Henk Sijm 

1577

Simon Ruiter

1-0

6

Robbert van Dijkhuizen

1227

Thom Harkema 

1692

1-0

7

Erik Pot 

1582

Jaap Kool 

1372

1-0

8

Ruud Loots 

1574

Wil Mosman

1411

0-1


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *