Caïssa behaalt weer halve finale van de beker

Caïssa behaalt weer halve finale van de beker

Op vrijdag de dertiende nota bene heeft Caïssa voor een daverende verrassing gezorgd door het sterker geachte Santpoort uit te schakelen in de strijd om de NHSB-beker. Verrassend was dit met name nu Caïssa zijn kopman Peter Holscher miste. Ook weet in de externe alleen Marten Ploeger zich steeds maar weer maximaal op te laden : met een score van zes uit acht.

Marten maakte er ook nu weer een potje van : hij offerde twee pionnen, maar het was maar zeer de vraag of dat voldoende compensatie opleverde.  Nathalie van der Lende werd  voor fikse problemen gesteld, waarvoor zij veel tijd verbruikte. De complicaties welke Marten in de stelling had gevlochten groeiden haar aldus duidelijk boven het hoofd. Marten was er na afloop niet zo zeker van of hij het allemaal zo goed gedaan had.  Hoe het allemaal ook zij : het eerste punt was binnen.

De partij van Erik van Tooren en Hans Kors was eveneens een goede partij. Erik had een boost voor het zelfvertrouwen wel nodig met zijn twee punten uit acht partijen in de externe. Natuurlijk : hij speelt steeds op een van de hoogste borden, maar kennelijk vergen de drukke werkzaamheden toch te veel energie om de punten binnen te halen.  Erik wist na lang een gelijke stelling gehad te hebben uiteindelijk een stuk  te veroveren : het tweede punt was binnen.

Sjoerd Kelder had al een keer eerder verloren van tegenstander Jan-Theodoor Burggraaf. Die hield de stelling gesloten, door slechts enkele pionnen op te spelen en wat stukken te ontwikkelen . Het echte  catenaccioschaak : stukken achterhouden en dan plotseling uitvallen als de tegenstander het geduld verliest. Sjoerd kon de juiste variant niet vinden en verbruikte weer heel veel tijd. Na anderhalf uur had zijn tegenstander nog maar een kwartier verbruikt. Sjoerd liet zijn tegen stander aanvallen op de koningsvleugel om enkele pionnen te kunnen oppeuzelen op de damevleugel. Alras bracht zwart vervolgens zijn toren naar de damevleugel, viel er binnen, waarop een blunder in tijdnood van Sjoerd de aanleiding was voor de definitieve nekslag.

Fred Avis speelde tegen de jonge Dave Looijer. In een voor zwart ongebruikelijke opening werd in het begin toch nog vlot gespeeld. De aanval op de koningsvleugel met dame, paard en toren kon worden afgeslagen waarop met een toren en de dame snel kon worden ingevallen op de damevleugel. Zwart miste een verdedigende torenzet, waarna mij sportief de eer werd gegund de partij met een kwaliteitsoffer met een mat af te maken.

Voor de halve finale heeft zich nu ook Castricum geplaatst, dat van Aalsmeer won. Als De Eenhoorn nu wint van Bergen zit een herhaling van een finale uit 1998 er in. De andere kwart finale gaat tussen Chess Society en Krommenie: eind april weten we wie de finalisten zijn.

De winnaar van de beker plaatst zich voor de KNSB-beker.  Als we die ook nog even winnen mogen we Europa in…. Wat is dat toch mooi…. Dromen van mooie tijden…. Alleen de voorpret al…..

 

Santpoort           –             Caïssa   1 – 3

1             Jan-Theodoor Burggraaf              1925     –             Sjoerd Kelder    1953     1-0

2             Hans Kors                                     1923     –             Erik van Tooren  2013     0-1

3             Dave Looijer                                  1887      –             Fred Avis          1855     0-1

4             Nathalie van der Lende                 1894      –             Marten Ploeger 1836     0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *