Wedstrijdverslag van Caïssa 3 tegen Purmerend 3 van dinsdag 24 november.

3e bondswedstrijd thuis tegen het 3e team van Purmerend zou geen gemakkelijke wedstrijd worden  zoals voor ons team geen enkele wedstrijd meer gemakkelijk wordt in deze 2e klasse. Wij als team delen mee in de malaise in de bondswedstrijden die over heel Caïssa is gekomen. Als uitzondering geldt dit niet voor Caïssa 2 die wel goede zaken doet!

Aan dit verlies valt eigenlijk niets aan af te dingen. Om half tien zag ik al dat opnieuw Frank Tieken kansloos had verloren en we direct al tegen een achterstand aankeken. Frank speelde tegen Rob Hahlen met een rating van bijna 1800!

Ko van Gent stond in de partij vrijwel meteen gedrukt en verloor kansloos na 24 zetten. Zijn koning in het midden als verdediger van zijn stukken en de tegenstander met Dame, toren en paard als aanvaller. Volstrekt kansloos.

Naast mij zat Co Buysman eigenlijk met hetzelfde verhaal als Ko. Tegenstander stond al na de12 e zet positioneel veel beter. Co, met wit spelend, moest om ruimte te maken d4 spelen die de tegenstander met zijn pion op e4 e.p. slaat en Co moest met zijn koning op e2  pion terugpakken op d3. Tegenstander speelde toen 0-0-0 en daardoor een Toren kreeg op d8. Co weer terug met Koning naar e2. Kort en goed tegenstander doet allemaal ontwikkelingszetten en wij zijn bezig een goed heenkomen te zoeken voor de koning in het midden. Je vocht overigens later goed terug  zodat de partij bijna 70 zetten duurde en ik vond dat je wel een remise had verdiend maar de uitslagen op de andere borden gaven aan dat je moest doorspelen. Dan ga je risico’s nemen met grote kans op een nul. Helaas Co.

Dat Daniel Doorn met een rating van 1771 aan bord 6 van het 3 e team zit is mij een raadsel. Aad Laan trof het daardoor niet met zo’n tegenstander. Ook Aad  met wit stond in de Schotse opening al heel snel minder. Ook hier achteruit schaken. Aad zijn paard staat op c3 en speelt op de 16 e zet dit paard vrijwillig terug naar b1? Hierdoor kwam er veld e4 vrij voor het paard van Daniel en die joeg samen met het andere paard Aad zijn Dame terug naar c1. Vanaf dat moment stond Daniel positioneel al duidelijk beter dan Aad. De uitslag laat zich raden al vocht je aan het eind van de partij dapper maar kansloos.

Bij Gerard Groot werd na 23 e zet  de vrede getekend en ik denk dat Gerard er goed aan gedaan heeft om dit remise aanbod te accepteren. Bij het naspelen had ik, als tegenstander, doorgespeeld omdat er nog voldoende dreigingen over waren. Jan Haijer speelde een goede remise aan bord 8 tegen Arie de Groot.

Lex Griffioen  speelde op bord 1 een goede partij, maar kreeg wel een koningaanval over zich heen. Zijn tegenstander was te gretig  met een pion te pakken zodat Lex  op zet 29 met een combinatie  een stuk won en zijn tegenstander direct opgaf. Bravo Lex.

Over mijn eigen partij aan bord 2 kan ik het volgende zeggen: vanaf het begin  had ik wel iniatief maar kon ook geen doorbraak forceren. Ik heb op zet 32 remiseaanbod geaccepteerd. Achteraf had ik daar spijt van omdat ik later  het vermoeden had dat ik toch sterker was als mijn tegenstander en  in het eindspel mogelijk de partij naar mij toe kon trekken.

Het was duidelijk dat Purmerend een alternatieve opstelling hanteerde  en zo de wedstrijd heeft gewonnen. Wij spelen niet goed en moeten uit een  ander vaatje gaan tappen anders duurt ons verblijf in de 2e klasse niet langer dan 1 seizoen. spelers uit ons team hebben  nog steeds de hatelijke 0 punten. Het wordt tijd voor veranderingen. De opstelling voor de volgende bondswedstrijden  gaat op zijn kop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *