Caïssa 1 sluit het jaar af met mooie overwinning

Wie had dat van te voren gedacht, dat het eerste team van Caïssa na vier wedstrijden in de promotieklasse al op zes matchpunten staat. Drie seizoenen terug was dat wel anders, toen was Caïssa nog puntloos gedegradeerd uit de promotieklasse maar op deze zaterdag moest na Kennermer Combinatie 4 en Aartwoud nu ook Heerhugowaard de handdoek in de ring gooien want het toch wel meestal stabiele team verloor met 5-3 van een goed spelend Caïssa.

 

Het gebeurt niet vaak dat er überhaupt Caïssa teams op een zaterdag spelen maar op deze zaterdag was dat wel anders, want buiten het eerste team speelde ook het derde team thuis tegen de mannen uit Texel van En Passant en niet alleen deze twee teams maar ook het vierde team van Caïssa speelde wat weliswaar het team uit Amsterdam is wat het moest opnemen tegen De Eenhoorn 2.

We kunnen wel stellen dat dit seizoen een heus Caïssa-Heerhugowaard onderonsje is, want niet alleen in de promotieklasse maar ook in de beker en in meerdere klassen spelen deze twee teams tegen elkaar, behalve Caissa 2 (in de Tweede Klasse B) en Heerhugowaard 5(in de klasse 4.5A). Voor deze middag leidde overigens Caïssa al met 2-0 door twee overwinningen met 6-2 door respectievelijk Caïssa 3 (uit tegen HHW 2) en Caïssa 4(thuis tegen HHW 3)

Ditmaal stonden er geen 8 borden maar 7 borden klaar, Sjoerd Kelder had namelijk al vooruit gespeeld want hij kon er op zaterdag niet bij zijn wegens zijn verblijf in Engeland. Van daar dat Sjoerd donderdag avond tijdens de clubavond van Heerhugowaard zijn partij tegen Gerrit van Oostrom speelde. Na gewonnen hebben te staan kon Sjoerd het verder niet bolwerken en bleef steken op een remise. Door de remise van Sjoerd begon de wedstrijd dus zaterdag alsnog met een gelijke stand.

Op deze drukke gelegenheid pakte Marten Ploeger het eerste punt voor Caïssa, na ruim één uur gespeeld te hebben werd Karel Keesman verslagen. Marten kwam sterk uit de opening en nadat zijn tegenstander een stuk weg blunderde maakte Marten het kundig af. Hiermee bevestigt hij zijn goede vorm want hij staat op een knappe 100% in de promotieklasse omdat hij door deze overwinning op 4 uit 4 is gekomen en daarmee is hij ook gedeeld topscorer. Overigens ook wel een leuk feitje dat Marten nu een TPR van boven de 2500 heeft, altijd een leuke gedachte.

Vorige thuisronde toen er onnodig verloren werd van de Wijker Toren 2 was er een grootmeester aanwezig. Dimitri Reinderman speelde destijds met Purmerend tegen De Eenhoorn. Ook nu speelde er weer een grootmeester, Harmen Jonkman spelend voor Heerhugowaard. Door zijn hoge rating is de gemiddelde rating van Heerhugowaard flink gestegen. Dirk Lont wilde het wel proberen en offerde zich als het ware op om tegen de grootmeester te spelen. Dirk kwam niet slecht uit de opening, integendeel. Hij speelde een sterke partij en liet zich niet wegblazen door de grootmeester.  Maar nadat Jonkman een pion won werd het al wat lastiger, waarna hij de partij naar zich toe trok en ook zijn vierde overwinning veilig kon stellen al moest hij er wel veel moeite voor doen door een sterk optreden van Dirk.

Peter Holscher, vandaag spelend op bord 3 had Colin Stolwijk tegenover zich. Peter had een zware kluif aan zijn jonge tegenstander want Colin kwam sterk met een dubbelpion meer uit de opening. Nadat Peter een paar tempo’s had gewonnen en even later ook de pion kwam hij beter te staan en even later pakte hij de overwinning met beide handen aan en behaalde hij hierdoor zijn derde overwinning in de promotieklasse.

Bart Voorn, ook goed in vorm door goede prestaties in de vorige ronden en met zijn puike prestatie in de jeugdclubcompetitie waarin hij 6 uit 6 scoorde in daar ook de promotieklasse (Noord-West) kreeg deze dag Johan Wester tegenover zich. De opening verliep vrij rustig en Bart vond zelf dat hij niet zo goed speelde en kon niet veel anders dan een toren offeren op de g-lijn met als compensatie drie pionnen en een mooie koningsaanval. Door het toch wel mooie offer had Bart zelfs goede kansen op de winst maar hij nam het zeker van het onzekere door eeuwig schaak te spelen zodat het een remise werd en daarmee toch een prima prestatie leverde waar hij zelf ook zeker content mee was.

Op het laatste bord nam Fred Avis het op tegen Oscar van Ewijk. Caïssa’s voorzitter wilde graag een punt scoren deze keer en wat tegen de Wijker Toren 2 en tegen Aartswoud niet lukte terwijl hij destijds wel beter stond lukte vandaag wel. In een leuke partij kwam Fred met wit beter gepositioneerd te staan en met zijn dame en beide torens kon hij zijn tegenstander weg drukken en op mooie wijze het punt binnen halen. Ook dus een prima prestatie.

Door de overwinning van Fred nam Caïssa een knappe 4-2 voorsprong en zou een halfje uit twee partijen genoeg zijn om de overwinning tegen Heerhugowaard veilig te stellen, het zou een knappe prestatie zijn als Caissa zou kunnen winnen. Drie seizoenen geleden werd er thuis nog met 4½ – 3½ verloren. Beide teams zijn sinds die wedstrijd beide versterkt en zijn aan elkaar gewaagd, al is de gemiddelde rating van Heerhugowaard uiteraard hoger door het meespelen van Harmen Jonkman.

Holger Bonte en Erik van Tooren waren op dat moment nog bezig. Holger is wat wisselvalig de laatste tijd en kon een overwinning goed gebruiken. Hij speelde met zwart tegen Jean-Paul Ory een keurige partij zonder onnodige fouten. In deze spannende pot kreeg Holger in het eindspel een mooie vrijpion op de a-lijn ondersteunt door zijn koning en toren. Wit had zijn koning op de koningsvleugel waar hij de drie witte pionnen ondersteunde tegen de twee zwarte pionnen die daar stonden. De Witte toren kon niet goed de grip op de zwarte vrijpion krijgen en dat maakte Holger op keurige wijze af. Door de mooie winst van Holger was de derde overwinnig dit seizoen voor Caïssa een feit. Een fijne gedachte met in het achterhoofd wetend dat teamcaptain Erik nog intensief bezig was met zijn partij tegen Peter Hoekstra. Hij kwam wat twijfelend uit de opening waarin Erik met wit langzamerhand wat weggedrukt werd door zijn tegenstander. In een toreneindspel was de zwarte toren sterker waarna wit een pion moest geven. Zwart speelde bijna een foutloze partij en hierdoor kon Erik in het eindspel geen moment aan winst of remise denken waarna Peter het goed kon afronden en zo de eindstand op 5-3 bepaalde.

Caissa is dus goed in vorm, bijna alle teams doen goed mee in de top dit seizoen en ook het eerste team kan door deze mooie overwinning steeds meer omhoog kijken. De doelstelling is handhaving  in de promotieklasse en deze doelstelling is bijna al na 4 ronden waargemaakt. Met zes matchpunten heeft het team de score van drie seizoenen terug al verzesvoudigd en als er in deze vorm wordt doorgeschaakt kan er iets moois gaan bloeien. De Wijker Toren staat stevig aan kop met acht matchpunten. Caissa staat nu op een mooie derde plaats in de promotieklasse met zes matchpunten en door de overwinningen op Aartswoud en Heerhugowaard heeft Caissa al van twee sterke stabiele teams in de promotieklasse gewonnen. De wedstrijd Caissa-Heerhugowaard wordt door deze overwinning op 3-0 gezet, een dudelijk verschil in voordeel van de Hoornse club.Volgende ronde wat vlak na de jaarwisseling wordt gespeeld is uit tegen het derde team van de Waagtoren. Dit seizoen wordt niet alleen vaak tegen Heerhugowaard gespeeld maar ook viermaal tegen de Waagtoren. Caissa 2 en 3 hebben al tegen respectievelijk de Waagtoren 6 en het vijfde team daarvan gespeeld. Trouwens wel beide verassende uitslagen, zo verloor Caïssa 2 verrassend  met 4½-3½  en Caïssa 3 won juist weer met een opmerkelijke uitslag van 6-2. Een 1-1 tussenstand bij deze twee clubs in het onderonsje. Caïssa 1 speelt in de volgede twee ronden dan de twee bepalende wedstrijden: eerst tegen de Waagtoren 3 en daarna thuis tegen het tweede team van de Waagtoren.

Dit was dan de laatste wedstrijd voor Caissa 1 in het jaar 2011, een erg succesvol jaar voor Caissa waarin het team sinds een aantal jaar weer kampioen werd in de Eerste klasse en dan ook met overtuigende cijfers. Ook de terugkeer in de promotieklasse werd al meteen ingeluid met een overwinning op KC 4 en tevens twee prachtge overwinningen op Aartswoud en Heerhugowaard. Al met al een succesvol(le) dag en jaar voor Caïssa wat natuurlijk gevierd moest worden. Daarom gingen een aantal eerste teamspelers en derde team spelers wokken bij Pejo.

Caïssa-Heerhugowaard 5-3:
Dirk Lont (1804)-GM Harmen Jonkman(2412)……………………………0-1
Erik van Tooren (2013)-Peter Hoekstra (1904)………………………….0-1
Peter Holscher (2142)-Colin Stolwijk (1869)……………………………..1-0
Sjoerd Kelder (1953)-Gerrit van Oostrom (1925)…………………….½-½
Holger Bonte (2004)-Jean-Paul Ory(1941)………………………………..1-0
Marten Ploeger (1836)-Karel Keesman(1822)……………………………1-0
Bart Voorn (1864)-Johan Wester(1860)…………………………………½-½
Fred Avis (1855)-Oscar van Ewijk(1833)…………………………………1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *