West-Fries jeugdkampioenschap succesvol voor Caïssa

Op de laatste dinsdag van het jaar 2011 was er weer het traditionele West-Fries jeugdkampioenschap wat georganiseerd werd door zowel de Eenhoorn als Caïssa. Vlak na de kerst was de opkomst toch zeker niet mis en ruimschoots meer als vorig jaar want zo’n 30 jeugdspelers vonden de weg naar de Huesmolen.

Nadat iedereen het inschrijfgeld voldaan had kon de strijd om de velbegeerde titel van West-Fries kampioen losbarsten. In vijf leeftijdscategorieën werd er geschaakt, tot 10 jaar: E, tot 12 jaar: D, tot 14 jaar: C, tot 16 jaar: B en tot 20 jaar: A. Elke categorie had zo zijn eigen competitie, alleen zoals voorgaande jaren was de A en B samengevoegd in één competitie.  De E en D speelde 20 minuten p.p. en 7 ronden, de C een dubbelrondige competitie van 10 ronden met 30 minuten p.p. en de AB speelde 45 minuten p.p. met 7 ronden waarvan er 4 op de dag werden gespeeld en 3 in de avond waarvan de laatse ronden samenvielen met het snelschaken.

In de jongste groep, de E categorie deden zeven deelnemers mee waaronder vijf van Caïssa. Opvallend was het aantal meisjes, vier in totaal die alle vier bij Caïssa spelen. Anne-Corine Visser speelde een uitstekend toernooi en verloor geen enkele keer, een remise tegen Veerle Sprietsma hield haar van de 100% score maar wel een 6,5 uit 7 met een hele mooie eerste plaats, tweede in deze groep werd Robin Duson, ook al voor Caïssa spelend een behaalde een knappe 5,5 uit 7. Na een valse start met verlies tegen Anne Corine en een remise tegen Lucas Dekker(Eenhoorn) eindigde ze met vijf winstpartijen! Om de derde plek was het vervolgens spannend, de zusjes Sprietsma(Mai en Veerle) maakte  er een leuke strijd van en doordat Mai het onderlinge duel won en uiteindelijk ook 5 punten behaalde werd zij mooi derde en Veerle met 4,5 punt vierde. Martijn Visser, broertje van Anne Corine had het zwaarder. In de competitie van Stap 1 nog mooi eerste, nu zesde met 2,5 punten vlak achter Lucas Dekker en nog voor Gerrano Neefjes. Het zal maar zelden voorkomen dat de meisjes overheersen maar dit jaar eindigde ze alle vier op de eerste vier plaatsen in de E categorie wat dus ook een volledig Caïssa podium betekende! Het Noord-Hollands kampioenschap of de zogeheten Pupillendag voor deze leeftijdscategorie tot 10 jaar is op 22 januari in Santpoort.

Dan verder naar de D categorie, hier deden negen deelnemers aan mee. Toch wel een enigszins verrassende uitslag in deze groep. Wim Jan Visser, jeugdkampioen van de herfstcompetitie van de hoogste stappen was de gedoodverfde favoriet maar in de tweede ronde liet hij een steekje vallen, tegen Dennis Manshanden, eerste van de competitie stap 2+3 verloor hij verrassend en omdat Dennis verder zelf geen partij verloor werd hij op imposante wijze kampioen in de D categorie met 7 uit 7! Wim Jan verloor zelf ook geen enkele keer meer en werd met 6 uit 7 ook mooi tweede. Martijn de Wit kon net geen potten breken en werd met 4 punten vierde, net achter Pieter Bijl(Eenhoorn) die derde werd. Stefan de Boer werd in deze groep zesde met 3 punten. In de D categorie ook bijna weer een volledig Caïssa podium met Dennis en Wim Jan op de hoogste treden. Een mooie prestatie! De beste drie plaatsen zich hierdoor voor het Noord-Hollands kampioenschap wat over 2 dagen gespeeld wordt in Krommenie(18 en 19 februarie). Dennis, Wim Jan en Pieter veel succes daar!

In de C categorie deden er dit jaar maar zes deelnemers mee zodat het mogelijk werd om een dubbelrondig toernooi te spelen. In de 10 ronde bleek Rowan Louter(Aartswoud) de sterkste. Met 9,5 punt was dat ook zo, alleen tegen Carlos Etty, de enige Caïssa speler in deze groep moest hij eenmaal een remise afstaan. De andere confrontatie won hij. Carlos won voor de rest al zijn andere partijen en werd daardoor duidelijk tweede met 8,5 punt. Derde werd Lars Boon(Eenhoorn) met 5,5 punt. In deze categorie plaatsten zich de beste twee voor het Noord-Hollands kampioenschap wat tegelijkertijd plaatsvindt met de D categorie. Rowan en Carlos veel succes daar!

Alleen in de D en C categorie zijn er een aantal plaatsten en is plaatsing verplicht voor het N-H kampioenschap. In zowel de A en B categorie is plaatsing vrij, ook deze twee categorieën spelen in hetzelfde weekend als de C en de D.  Dan over naar de strijd om de titel, West-Fries kampioen van 2011. In de gecombineerde competitie van de A en de B categorie waren er drie die voor de B speelden en zes voor de A. In de B categorie hadden zowel Joey Bekkink als bovenstaande van Chun van Lierop gewonnen en bleven beiden in het onderlinge duel steken op remise, maar doordat Robbert een halfje van Mayke Ploeger(A) wist af te snoepen werd hij eerste met 3 punten en Joey tweede met 2,5 punt. In de oudste categorie leek het er snel op dat Jort Faber met de eer ging strijken nadat hij de eerste drie partijen had gewonnen maar in de vierde ronde maakte hij een misstap. Mayke, bijna een jaar gestopt met schaken was het nog zeker niet verleerd en verraste Jort door hem te verslaan. Jort won de rest van zijn partijen en werd wel met 6 uit 7 West-Fries kampioen van 2011. Sereyo Bekkink speelde een prima toernooi en verloor alleen van Jort maar won net als Jort de rest van zijn partijen en kon net niet zijn titel van vorig jaar verdedigen en werd tweede doordat hij minder weerstandspunten had. Om de derde plaats was het nog lang spannend en uiteindelijk lag er maar één punt tussen de nummer drie en zes. Bart Voorn won in de tweede ronde onderling van Mayke en behaalde 4,5 punt. Mayke behaalde hetzelfde aantal maar doordat Bart meer weerstandspunten had werd hij derde en zij vierde. Kevin Smit werd met 4 punten vijfde en Marten Ploeger die zelf ook verrassend verloor van zijn zus werd met 3,5 punt zesde.

Al met al een succesvolle dag voor Caïssa. Drie van de vijf kampioenen spelen voor Caïssa en ook de meeste prijzen gingen naar Caïssa. Dank gaat uit naar de wedstrijdleiders Gilles Provoost, Ben Takken, Rob Bouwman en Ton van Dijk die er voor zorgden dat alles op rolletjes liep en er een leuke dag van maakte.

Bij deze wens ik u dan een goede jaarwisseling toe en wens ik u ook vast een voorspoedig en vooral mooi schaakjaar toe. Tot in 2012!

Foto’s:
DSCF4850

Op de voorgrond Dennis die in de D-groep alles won, zo ook deze partij van Klaas Jan Koedijk, naast Dennis zit Wim Jan, die ook won. Op de achergrond ziet u Gilles Provoost bij de E-groep

DSCF4862

De Caïssa winnaars behalve Robbert(1e-B) en Bart(3e-A): v.l.n.r: Robin(2e-E), Anne Corine(1e-E), Wim Jan(2e-D), Carlos(2e-C), Dennis(1e-D), Mai(3e-E) met daarachter Ton van Dijk