De eerste ronde is alweer gespeeld

De schaakloze periode die na het open Hoorns kampioenschap intreedt, lijkt lang. Op de eerste dinsdag van september is de eerste interne ronde alweer gespeeld en dan blijkt de tweeënhalve maand zonder clubavonden toch te zijn omgevlogen.

 

We zijn er weer, in denksportcentrum Brein 2000. Dit seizoen strijden 81 leden van Caïssa om het verenigingskampioenschap. Het recordseizoen 2005-2006 is met één deelnemer gebroken, maar vooral de stabiele lijn van de laatste drie jaren (80-79-81) is een mooi gezicht.

En natuurlijk de terugkeer van diverse oud-leden. Om in alfabetische volgorde te noemen: Piet Aardenburg, Wilko van der Gracht, Dirk Lont en Niels van der Mark werden op de eerste avond door talrijke clubgenoten welkom geheten.

Het belooft een spannend seizoen te worden. Sjoerd Plukkel domineerde de afgelopen twee competities, maar hij is er niet meer bij. Voor zijn opvolging kun je zo vier kandidaten noemen: Wilko van der Gracht (in het bezit van zeven Caïssa-titels), Ronald Ritsema (viermaal clubkampioen), vice-kampioen Ton Wessels (de laatste vier jaar steevast aanwezig in de top drie) en Peter Holscher. De twee eerstgenoemden gingen van start met respectievelijke overwinningen op Wout Druijf en Nicolai Khatchaturijan en zelf was ik heel tevreden met mijn remise tegen Ton Wessels.

Peter Holscher was absent, net als bijvoorbeeld een outsider als Aad Laan. De categorie van de outsiders is overigens ook heel groot. Rolf de Brouwer, Erik van Tooren, Barry Plukkel, Bert Spil, Dirk Lont (clubkampioen in 1987), Arnold van der Wolff, Fred Avis, Robin Sneeuw, Ton van Dijk, Bas van den Berg, Wouter Strating (hij was dinsdagavond als laatste klaar; winstpartij tegen Cees de Boorder), Johan-Paul Hendriks, Lex Griffioen, Arend Stapel en ik vergeet er wellicht nog een paar. Allemaal top 10-spelers. De pas begonnen competitie doet denken aan een massasprint in de Tour de France: spanning tot op de eindstreep.

Wie veroverde het eerste punt van het seizoen? Frank Tieken (geweldig dat hij er weer bij is) en Roel Ridderikhoff waren praktisch gelijktijdig klaar, dus ook in dat opzicht zijn de verschillen klein. Frank versloeg Jan Smink, Roel was te sterk voor jeugdspeler Leon van Gorkum.

Van de drie debutanten boekte alleen Dick Beijne een overwinning, tegen Joop Mus. Anton Hommes (die al aan het open Hoorns kampioenschap meedeed en keurig meedraaide in de derde groep) en Rini Weltman redden het niet tegen Lex Griffioen en Ko van Gent, maar het zal vast niet lang duren of zij weten ook wat winnen is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *