Hoe voeg ik een plaatje toe in mijn tekst?

In deze (ahum) workshop probeer ik uit te leggen hoe je een plaatje kunt toevoegen in je artikel.

Ik maak gebruik van de JoomlaFCK editor. Misschien eerst iets over Joomla en over Editors. Joomla is de software waarin de Caissa site werkt – en waarmee je nu werkt. JoomlaFCK is een editor. Er zijn er meerdere en je kunt een editor selecteren door het in te stellen in "Your details".

We willen een plaatje invoegen. Om dat te doen moet je eerst een plaatje hebben. Gebruik plaatjes van het type .jpg, .png of .gif. Bestanden van .bmp of .tiff zijn erg groot – dan is onze ruimte snel vol en moeten onze bezoekers lang wachten voordat ze hem binnen hebben. Ik heb een plaatje van een appel, genaamd apple.gif en voeg hem hier in:

Zo, die staat. Hoe heb ik dat nou gedaan. Ga eerst op de plek in de tekst staan waar het plaatje moet verschijnen. Druk dan op het icoontje van de berg met de zon in de taakbalk hierboven. Deze dus.

Je krijgt dan dit venster te zien.

Klik op "Browse server" en een tweede venster opent zich.

Hier zien we alle afbeeldingen die al op de server aanwezig zijn, gegroepeerd in passende directories. Ons plaatje staat er nog niet tussen dus moeten we hem uploaden. Ga eerst naar een passende directory door op die directory te klikken. Desgewenst kun je met "Create new folder" een directory aanmaken. Ik ga naar de "fruit" directory.

Dan ga ik de appel op mijn locale schijf zoeken. Druk op "Browse". Nu kun je op je locale schijf zoeken naar de appel, en druk op "Open" (in mijn engelse Windows althans). De locale naam van de appel file staat nu in de edit regel. Druk op "upload" en de appel wordt naar de server getransporteerd. Dit duurt langer naarmate het plaatje groter is.

De appel staat nu op de server en nu kunnen we hem in ons verhaal opnemen. Klik daarvoor op de apple.gif link. We keren nu terug naar de eerste dialoog.

En daar komt het appeltje al aan. Je kunt nu desnoods nog wat spelen met de attributen ter linker zijde. De "Alternative text" is een tekst die verschijnt wanneer je de muis boven het appeltje gaat houden, en "Align" kun je gebruiken om de tekst-uitlijning rondom het appeltje te veranderen. Druk tenslotte op OK en het appeltje staat in de tekst.

Simpel toch?

Opmerkingen.

  • De JoomlaFCK editor lijkt goed te werken, maar doet het niet met Opera. Met Firefox en IE werkt hij prima.
  • Met de JCE editor kun je ook plaatjes inpassen, maar ik heb gemerkt dat JCE nog wel eens kuren heeft. Het werkt met JCE deels iets anders.
  • Je kunt de editor van je keuze selecteren in "Your details". Ik heb gemerkt dat het verstandig is om bestaande teksten bij te werken in dezelfde editor waarmee de tekst ooit gemaakt is, zeker als er plaatjes inzitten.
  • Maak de plaatjes niet te groot. Die 5 megapixel foto van je vakantie is mooi om af te drukken maar niet geschikt voor op het web. Het inladen duurt lang en onze ruimte zal heel snel vol raken. Gebruik bij voorkeur geen plaatjes van groter dan 640×480 pixels.
  • Plaats je plaatjes in een passende directory. Anders wordt het binnen de kortste keren een onoverzichtelijke bende. Thuis berg je je spullen ook niet op in de eerste de beste kast die je tegenkomt.
  • Sla regelmatig op! Ik heb gemerkt dat je de verbinding kunt verliezen als je te lang bezig bent. Ik heb de "session time" al verhoogd van een kwartier naar een uur in de hoop het probleem hiermee te beperken.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *