De dag: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland is schaken op de jubileumdag van de 75-jarige Noordhollandse Schaakbond.

Kort voor het officiële gedeelte is het even rustig. Een mooi moment om alle indrukken van vijf uur schaken te verwerken en het eerste dat opvalt is dat veel deelnemers aan de jubileumdag veel plezier hebben. Gelukkig. Duidelijk is dat er veel werk is verzet om het 75-jarig bestaan van de NHSB op een mooie wijze te vieren.

De Rietschoot is deze zaterdag het kloppend hart van schakend Noord-Holland. In het ontmoetingscentrum in Koedijk ontmoeten veel bekenden elkaar weer. Een receptieboek nodigt uit om er een handtekening in te zetten en we kunnen muntjes kopen voor koffie en broodjes, frisdrank en bier. Is wel zo handig aan de bar, als het daar wat drukker is.

Een vierkant (viermaal elf borden en stoelen aan de buitenzijde) is het eerste dat opvalt in de sportzaal. Het is de arena voor de simultaanwedstrijd met gelijktijdig twee grootmeesters in actie. Harmen Jonkman en Dimitri Reinderman, met Manuel Bosboom de trots van de NHSB-schaakwereld. De Zaanse internationaal meester heeft een centrale plaats, en op een verhoogd podium, in het vierkant gekregen. Als lightningchess-specialist zal hij vluggertjes van twee minuten – tegen vijf voor de tegenstander – spelen.

Op de marktkraam van de Waagtoren-speler Rob Spaans ligt een veelheid aan prachtige schaakboeken. Ik zoek tevergeefs naar een boek over de historie van het Hoogovens-toernooi. Aan de verste muur van de sportzaal hangen immers vijftien portretten van Hoogovens-winnaars en de bedoeling is om alle namen te vinden en die in de juiste volgorde (Theo van Scheltinga was van de vijftien de eerste die won en hoort achter ‘nummer 1’ te staan) op te schrijven. Ik herken de voor menigeen minder bekende Salov wel en de voor menigeen meer bekende Tartakower niet. Het zal het verschil in leeftijd zijn.

Jos Hendriks, vooral bekend van de organisatie van de NK’s jeugd in Schagen, is een geweldige spreekstalmeester. Hij weet veel, stelt goede vragen, praat rustig, geeft her en der een sfeerimpressie en krijgt nog een primeur. Dirk Appel uit De Rijp, tweevoudig Nederlands kampioen 90+, meldt dat hij komende zomer zal proberen zijn derde titel te veroveren, maar dat het daarna welletjes is.

Tijdens de simultaanwedstrijd zit ik in de Caïssa-hoek. Mijn clubgenoten Kees Overboom, Gerrit van der Hoff, Aad Laan, Bert Spil, Frank Tieken en Arie Bruidegom flankeren me. Het lijkt wel een beetje een clubdag, want van Caïssa zijn ook Arend Stapel, Jan Haijer (de toekomstige Nederlands kampioen 90+?) en Gerard Groot (met krukken; herstellend van een vervelende val met de fiets) naar Koedijk gekomen en Job Bueno de Mesquita, Gerard van der Graaf en NHSB-voorzitter Fred Avis (allen in de organisatie van de jubileumdag) zijn ook clubgenoten.

Een voorzitter hoort het goede voorbeeld te geven en als eerste tegenstander van Manuel Bosboom doet Fred Avis dat ook. Hij wint. Zal die partij ooit ‘Matten’ halen zoals het verhaal rond Manuel Bosbooms snelschaakzege op Garry Kasparov in deel 3 van het net uitgekomen literaire schaaktijdschrift staat?

Caïssa-leden doen het overigens goed tegen de twee grootmeesters. De meeste houden het lang vol en Bert Spil wint zelfs. Voor de volledigheid: ook Daan Bes pakt het punt en bij het snelschaken klopt Danny de Ruiter de Zaanse specialist. Harmen Jonkman en Dimitri Reinderman pakken het prima aan. Ze lopen constant een halve ronde van elkaar verwijderd, waardoor iedereen toch enige tijd heeft om na te denken.

Elders in de sportzaal staan borden om andere vormen van het schaken te spelen. Elders in de accommodatie spreekt Lex Jongsma belangstellenden toe. Een goede schaker, maar vooral bekend van zijn wijze van analyseren op grote toernooien en van zijn vele schaakverhalen.

En dan breekt het officiële gedeelte aan. De dag is omgevlogen. Het NHSB-bestuur heeft voor alle leden, ook degenen die in Koedijk niet aanwezig zijn, een verrassing in petto: het schitterende boek ‘NHSB 75 jaar’. De eerste exemplaren worden uitgereikt aan de oudste en jongste Nederlands schaakkampioen die lid zijn van de NHSB: Dirk Appel (92) en Mia Rosa Hupkens uit Dirkshorn (11).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *