Kortstondig bekeravontuur

Met de prima resultaten van ons 1ste team

Met de prima resultaten van ons 1ste team zou de eerste ronde van de NHSB-cup kunnen uitwijzen of we niet een beetje boven onze stand leefden. De tegenstander welke door het lot ons was toegewezen, was het onberekenbare Heerhugowaard. Deze bekerwedstrijd zou een aardige indicatie kunnen worden wat een week later tegen dezelfde opponent mogelijk was in onze 5e bondswedstrijd. Op donderdag 13-12 vond deze ontmoeting plaats in het welbekende zalencentrum “de Swan” aldaar. De donderdag bleek voor een paar vaste spelers niet erg gunstig te vallen zodat we een beroep moesten doen op 2 invallers.

Al snel bleek dat Bert Spil op bord 4 het niet makkelijk had door wat al te passief openingsspel. Om zich wat te bevrijden plaatste hij een schijn/stukoffer om wat meer lucht te krijgen. Het gevolg van deze petit combination resulteerde in kwaliteitsverlies en niet veel later de partij.

Toen Fred Avis met zwart aan bord 2 dacht te kunnen beginnen aan het openen van lijnen na een Spaanse opening en een toren wat verdwaald achterliet op h5, moest hij jammerlijk genoeg ervaren dat zijn tegenstander in wederzijdse tijdnood wat beter had gerekend. Met een voorlopige 2-0 achterstand zou alleen een 2-2 einduitslag ons nog een ronde verder kunnen brengen, omdat bij gelijk eindigen het 4e bord automatisch afvalt.

Invaller Bas v/d Berg speelde aan bord 3 een zeer agressieve Siciliaan met wederzijdse rokades en had halverwege de avond goede winstkansen. Dus ik wist dat er gewonnen moest worden. De goede vorm van de eerste maanden kwam ook nu weer tot uiting tegen Peter Hoekstra, want na een zet of 20 had ik een bijna winnende stelling opgebouwd en was het een kwestie van rustig blijven. Met een kwal meer speelde ik in de tijdnoodfase echter wat al te passief, waardoor er plots een sterke vrijpion op c3 verscheen. Door de kwal terug te geven resteerde een dame-eindspel met een pion meer. Inmiddels was Bas erg koelbloedig gebleven en kon toch vrij onverwachts zijn verdiende zege incasseren. Op het moment suprème verpestte ik in vliegende tijdnood het dame-eindspel door eeuwig schaak, wat betekende dat ons bekeravontuur ten einde was.

1.Peter Hoekstra- Peter Holscher ½-½

2.Gerrit v.Oostrum- Fred Avis 1-0

3.Joop v.Vuure- Bas v/d Berg 0-1

4.Oscar v.Ewijk- Bert Spil 1-0

Totaal: 2½-1½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *