Dubbel prijs voor Holger Bonte op slotavond Caïssa

Het schaakseizoen 2008-2009 is door Caïssa op traditionele wijze beëindigd met de kloksimultaan en de prijsuitreiking van het open Hoorns kampioenschap. Van de eerste dinsdagavond tot half juni zijn er zetten gedaan, een kleine tien maanden. Of het aan die lange periode ligt of niet, maar de opkomst is wel eens beter geweest. In De Huesmolen waagden 31 spelers zich aan de strijd als eenling of in een viertal.

Gerard Groot, wedstrijdleider van het Hoorns kampioenschap, had eerst voor de drie winnaars van het OHK (Holger Bonte, Seréyo Bekkink en Jan Smink in respectievelijk groep 1, 2 en 3) de beker en een enveloppe met een geldprijs. Vooral in de hoogste groep, waarin om de titel werd gespeeld, was het een spannend toernooi. De slotronde ging in met zes kandidaten voor de eerste plaats. Uiteindelijk hadden Holger Bonte en Ronald Ritsema de meeste punten. Onderling waren ze op remise uitgekomen, waardoor de weerstandspunten gingen tellen. Die vielen voor Holger – in 2005 ook al Hoorns kampioen – hoger uit.

Hij mocht op de laatste dinsdagavond van het seizoen twee keer naar voren komen, want Holger zegevierde tevens in groep 1 van de kloksimultaan. Als simultaangever (met twintig minuten bedenktijd) pakte hij net als Bas Dudink met twee overwinningen en een remise tien punten. Beiden verloren van Bert Spil die als enige van het kwintet als simultaannemer (met zes minuten bedenktijd) vier enen scoorde. Achter de tafel zittend deed de Hoornse kampioen het iets beter dan Bas en mocht daarom kort voor middernacht bij de prijsuitreiking van de kloksimultaan als eerste iets lekkers kiezen.

De eindstanden van de kloksimultaan waren:
Groep 1: Holger Bonte 13½, Bas Dudink 11½, Fred Avis 10, Bert Spil 4, Marco Groot 3½.
Groep 2: Sjoerd Kelder 11, Wouter Strating, Erik van Tooren en Ton Wessels 7, Marten Ploeger 3.
Groep 3: Wouter Laan 17, Frans Kragten 13½, Erwin Brouwer 7, Hans de Vries 2½, Gerard Groot 1.
Groep 4: Co Buysman en Jan Haijer 9½, Jan Schagen en Arend Stapel 4, Lukas Boots 2.
Groep 5: Cees Wessels 15, Jan Smink 13, Ruud Velthuis 12, Wout Druijf 7½, Ron Imming 4.
Groep 6: Hans Schouwink 13, Willem van der Veen 11, Dolf Teunisse 7½, Ruud Loots 5, Herman Muller 4, Anton Hommes 2.

Foto’s van de laatste ronde en de slotavond:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *