Caïssa slaat in verlenging toe

Alle acht spelers leverden in de bekerwedstrijd Caïssa-KTV veel strijdlust, maar aan het einde van de rit stonden toch – heel opvallend daarom – vier remises op het wedstrijdformulier. Het uitvluggeren leverde opnieuw een 2-2 uitslag op. Omdat de thuisploeg op de hoogste twee borden scoorde, bereikte Caïssa de volgende ronde.

Het verloop op de laatste wedstrijdavond in De Huesmolen (29 december is het snelschaakkampioenschap van Caïssa) was zinderend. Op vier borden werd enorm geknokt en bij de eerste tijdcontrole had, vanuit Hoornse ogen bezien, alleen Fred Avis voordeel tegen Marco Groot. In de partij van de beide clubvoorzitters kreeg wit een vrijpion op e6 en de KTV-preses op b4 een vooruitgeschoven pion.

Na torenruil kwam het Hoornse boertje op d7, maar Fred beschikte ook over een actieve dame die opeens in de stelling kwam en er zo matkansen op g7 ontstonden. Hij liet daarvoor een paard op a4 instaan, maar zwart offerde een loper om de dreigende vorstin terug te laten keren. In het centrum bleef zij evenwel de baas, waarna het opsnoepen van de d7-pion de KTV’er ook zijn tweede loper kostte. Met een loper en een pion meer ging Caïssa’s voorzitter een winnend eindspel in.

Ondertussen moest Peter Holscher – die bij de Enkhuizer club heeft geschaakt – flink aan de bak om zijn verdediging overeind te houden. Adri Haakman speelde pionnen door naar e5 en f6, hetgeen de mobiliteit van de zwarte stukken niet bevorderde. De koning leek op g7 een wat onbeschermde positie in te nemen, maar Caïssa’s kopman kon er een toren bij halen en voor beide routiniers zat er vervolgens niet meer in dan remise.

Naast hem had Erik van Tooren een stelling met mogelijkheden. Net als Henk Keesman hield hij op weg naar het eindspel twee torens en twee lichte stukken over. Een Enkhuizer pion op de a-lijn moest opboksen tegen witte soortgenoten op de a- en b-lijn. Alledrie kwamen echter naast het bord te staan, waardoor de topspeler van Caïssa opeens een pion achter stond. Met zeven pionnen op de koningsvleugel probeerde zwart beslissend voordeel te nemen door met zijn toren de witte h3-pion op te halen. Dat ging echter niet door, waarna wit een pion terugveroverde en ook hier de partij in een remisestelling eindigde.

Fred Avis zag intussen de zwarte b4-pion een veld opschuiven, waardoor a2 en c2 geen vluchtroutes meer waren voor zijn koning. Omdat de zwarte vorst op dezelfde diagonaal stond, had wit als doel om via een schaak die pion eraf te slaan. Dat plan lukte niet, maar op de 38e zet kreeg hij een geweldige winstkans door met een schaakzet dameruil op d5 te forceren. Met nog steeds een loper en een pion meer was het volle punt dan binnen geweest. Fred speelde echter Kb1 en Marco Groot haalde meteen zijn koning van g8 en zat er geen dameruil meer in. Om 23.23 uur stonden zo’n twintig man rondom de overgebleven twee borden en zij zorgden voor een oorverdovende stilte. De geweldige partij van de beide voorzitters kreeg echter geen climax, want wit gaf opeens zijn loper weg en moest met een half punt genoegen nemen.

Peter van der Schee-Ton Wessels was een partij tussen twee West-Friese kampioenen. De witspeler is regerend titelhouder, Ton veroverde dat kampioenschap in 2007. Beiden zochten naar aanvalskansen. Na dameruil leek de ergste druk van wit weg te vallen en richtte hij zich op het veroveren van de pion op c7. Dat pareerde zwart die vervolgens een pion won, maar in een eindspel van toren met paard na herhaling van zetten remise aan het gevecht overhield: 2-2. De stelling kort voor de zetherhaling: wit: Ke3, Td8, Pf6, e4, g5, h4; zwart: Kg7, Tb7, Pb5, d6, e5, g6, h5. Probeer hier maar iets succesvols te bedenken.

Zo kreeg de bekerwedstrijd een heuse verlenging in de vorm van snelschaakpartijen met tien minuten bedenktijd per speler. De opstelling bleef gehandhaafd, de kleuren werden verwisseld. Dat pakte voor Caïssa aan de hoogste borden goed uit. Nu met wit kreeg Peter Holscher vrijpionnen op de a- en b-lijn en won een kwaliteit.

De eerste score kwam evenwel van Erik van Tooren. Soepel met zwart spelend bouwde hij op de koningsvleugel een fraaie pionnenstructuur op. Nadat er veel materiaal was geruild, kreeg hij vrijpionnen op d3 en e3 (met toren en loper voor elk en nog een paar pionnen) die niet af te stoppen waren.

Kort na de 1-0 werd de voorsprong verdubbeld door Peter Holscher die in een gunstige stelling bovendien vijf minuten meer tijd had opgespaard. Het was meteen de beslissende uitslag, omdat bij 2-2 eerst het resultaat van het laatste bord afvalt en Caïssa bij verlies daar op 2-1 zou staan. Dat pakte ook zo uit. Ton Wessels had de kwaliteit, maar kreeg tegen levensgevaarlijke lopers tegen. De stelling bleek niet meer te redden. Fred Avis keek tegen een achterstand van twee pionnen aan en kon zich niet wapenen tegen een aanval van dame met twee torens.

Ondanks die twee partijnederlagen haalde Caïssa de tweede ronde en zit nu bij de laatste zestien van het NHSB-bekertoernooi. Na een jaar met veel teleurstellingen (dertien bondsnederlagen op rij) is het succes tegen promotieklasser KTV een mooie opsteker en wellicht werkt die stimulerend voor de resterende competitiewedstrijden in de eerste klasse B.

Bekerwedstrijd Caïssa-KTV (2-2, Caïssa na verlenging verder):
Peter Holscher (2003)-Adri Haakman (2054)………..½-½
Erik van Tooren (2044)-Henk Keesman (1755)……….½-½
Ton Wessels (1927)-Peter van der Schee (1864)…….½-½
Fred Avis (1819)-Marco Groot (1810)……………..½-½


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *