Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (1)

En weer is het druk in de bekende speelzaal. Een week na een prima bezochte jaarvergadering zorgen een kleine zeventig leden van Caïssa voor een vol huis. De eerste ronde van de clubcompetitie 2010-2011 staat op het punt van beginnen.

Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn. Zinnen uit ‘If it’s Tuesday, this must be Belgium’ flitsen door mijn hoofd. Veertig jaar geleden schreef Donovan de tekst en muziek van het nummer dat in de gelijknamige film te horen is. De Nederlandse zangeres Bojoura had er een kleine hit mee; het singletje heb ik nog steeds.

If it’s tuesday, this must be Belgium.
If it’s wednesday, this must be Rome.
If it’s Thursday, this must be Montreux,
I feel I never wanna go home.’’

Maar deze dinsdagavond is anders dan de honderden voorgaande. In het competitiereglement staat 20.00 uur als aanvangstijdstip. Al jarenlang komt een redelijk aantal schakers rond de klok van acht binnenlopen en sommige zelfs nog wat minuten later. Dat aanvangstijdstip is in de loop der jaren stilzwijgend een kwartier, twintig minuten naar achteren verschoven. Maar wat deert dat, als tot ver na middernacht de bar nog open is en de tijd alle gelegenheid biedt om na te praten of te vluggeren?

De krappe portemonnee van de gemeente Hoorn speelt Caïssa parten. Een onderdeel van een grote bezuiniging is het schrappen van uren van medewerkers in wijkcentra. Die moeten voortaan om 23.00 uur de deuren sluiten. Het verleden doemt op. Gaan we weer terug naar de tijd van het afbreken? Als je net de matzet wilt uitvoeren, komt Nora met een gong de zaal binnen om kenbaar te maken dat alle stukken in de dozen moeten. Vlug schrijf je de stelling op en noteer je wie aan zet is. Het bestuur van Caïssa belooft dat er voldoende enveloppen in de materiaalkast zullen liggen om al die afgebroken partijen in te stoppen.

Gelukkig komt het niet zover. Baas Gerrit heeft flink aan de bel getrokken en lobbywerk van Fred pakt ook goed uit. Een van de grootste schaakverenigingen van de Noordhollandse Schaakbond wordt gedoogd. Maar we moeten toch wat inleveren. Het aanvangstijdstip wordt nu definitief 20.00 uur, vanaf dat moment gaan alle klokken lopen.

,,If it’s tuesday, this must be Belgium.
If it’s wednesday, this must be Rome.
If it’s Thursday, this must be Montreux,
I feel I never wanna go home.’’

Klokslag middernacht gaan we met z’n allen toch naar huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *