Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (2)

Schaken is net als fietsen een zittende sport. En daarom nam zaterdag een ploeg van Caïssa deel aan de fietssponsortocht van de Rabobank.

De bank houdt het evenement al een aantal jaren en leden van verenigingen die een rekening bij de bank hebben, kunnen maximaal 250 euro voor hun club bij elkaar trappen. Er zijn enkele mooie routes door West-Friesland uitgestippeld en de Hoornse deelnemers fietsen met een boog (Blokker, Zwaagdijk, Hauwert, Nibbixwoud, een paar honderd meter Midwoud, Wognum, Berkhout) om hun stad.

De 35 kilometers in de eigen streek – met wind en zon – worden moeiteloos voltooid door Erik en Abel Romkes, Fred Avis, Hans de Vries, Bas van den Berg, Rob Bouwman, Arend Stapel en Cees de Boorder en Co Buysman met beider echtgenotes. Er is kennelijk voldoende energie opgenomen voor de dinsdagse partij, want van de negen fietsende schakers winnen er in de tweede ronde van de clubcompetitie liefst vijf. Fred en Arend delen het punt met hun tegenstanders en alleen Rob verliest. Omdat hij tegenover Hans zit. Bas had zich afgemeld voor de tweede clubavond.

Fietsen is goed voor schaken, maar schaken is ook goed voor fietsen. Twee dagen na de fietssponsortocht is Loek van Wely gast in het tv-programma ‘Holland sport’ van presentator Wilfried de Jong. Een van de onderdelen is een wedstrijdje op de hometrainer. De snelheid van de drie deelnemers wordt overgebracht op drie fietspoppetjes die twee rondjes op een wielerbaan moeten afleggen. De grootmeester neemt het op tegen Joyce Sombroek (doelvrouw van het Nederlands hockeyelftal) en profwielrenner Roy Sentjens. En jawel, Loek is de rapste.

Weer een dag later is de tweede clubavond en om half acht geniet Jan Haijer van een kop koffie. Geef Jan zeven woorden (‘Hoe heb je gespeeld tegen Bert Spil?’) en je krijgt er minstens honderd terug. Hij praat enthousiast over zijn zege in de eerste ronde. ,,Bert is goed in het open spel en dat wilde ik dus niet op het bord. Daarom ben ik met Pf3 begonnen. Réti, ja. Er kwam een hele mooie combinatie, waarbij hij zijn dame moest geven voor een loper en paard. Uiteindelijk had ik zelfs een volle toren meer. Toch zat er voor hem nog een matzet in de stelling, maar die zag ik en met hetgeen hij van plan was, daar pakte ik hem mee. Toen ik na de partij naar het toilet ging, klonk er bij de bar helemaal applaus.’’

Ik ben vergeten te vragen of Jan op de fiets was gekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *