Bestaat toeval? De eerste krantenpagina die ik in het Westfries Archief onder ogen krijg, heeft als hoofdkop ‘Timman één stap van finale’.
Caïssa heeft een rijke historie. Gelukkig is veel vastgelegd in de clubbladen die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt en vanaf het najaar van 1980. En als je iets niet weet, ga je naar het Westfries Archief in Hoorn. Daar zijn ontelbare krantenpagina’s gefilmd en op een negatiefplaatje gezet. Stop zo’n plaatje onder een computer die de pagina’s uitvergroot en het verleden herleeft.
Mijn debuut op de clubavond was in het voorjaar van 1992 en ik was op zoek naar informatie over het open Hoorns kampioenschap van dat jaar. De sportpagina in het Noordhollands Dagblad van donderdag 21 april wordt geopend met het succes van Jan Timman tegen Artoer Joesoepov. Toen nog een Russische schaker, vandaar die schrijfwijze. Hij woont nu in Duitsland en heet daarom Artur Jussupow. In Linares plaatste de Nederlandse grootmeester zich voor de finale van het kandidatentoernooi, maar zal die van Nigel Short verliezen.
Bladerend op zoek naar teksten over dat Open Hoorns van 1992 (al zijn er hoofdzakelijk uitslagen terug te vinden) kom je ook wat andere dingen tegen. Dimitri Reinderman, als schaaktalent opgegroeid bij Caïssa, wordt als lid van het Zaanse Het Witte Paard Nederlands kampioen bij de jeugd tot en met twintig jaar. Attaqueer houdt voor de twaalfde maal een vierkampentoernooi voor vrouwen. In groep 2 (er zijn achttien groepen) eindigt Caïssa’s Evelien Baas-Leyenhorst op de derde plaats.
De rust in het Westfries Archief doet denken aan de rust op de dinsdagavond. De zorgvuldigheid waarmee daar wordt omgesprongen met archiefspullen, valt meteen op. Zo ziet het notulenboekje van Caïssa uit 1924 er nog heel goed uit. De uren vliegen voorbij en als je dorst van het lezen en napluizen hebt gekregen, kun je gratis een kop koffie of espresso krijgen.
Bestaat toeval? Kort voor mijn dinsdagse partij heb ik iets gelezen over het weglokken van stukken. Ik speel als invaller in Caïssa 2 en win door eerst een pion weg te lokken en later een toren.