Caïssa 2 klaar voor eerste finale

Het lijkt erop dat in de tweede klasse B drie ploegen gaan strijden om de titel. Caïssa 2, een van de drie, treft half december met Bergen 2 de eerste concurrent.

Beide teams hebben na drie ronden de maximale score. Caïssa 2 begon de competitie met een magere zege op Bakkum (4½-3½) en was vervolgens ook te sterk voor Schaakgroep Koedijk 3: 5½-2½. Het tweede thuisduel, dinsdag tegen De Waagtoren 6, was goed voor zes bordpunten. In de vierde ronde reist het Hoornse achttal naar Bergen voor de eerste finale. Volendam is in 2B de derde titelkandidaat.

Vier spelers van de Alkmaarse vereniging waren in de Kersenboogerd aan het zoeken naar de speelzaal en kwamen daarom twintig minuten te laat aan in De Huesmolen. Vanwege het sluitingstijdenbeleid van de gemeente moesten de klokken aan het tweede, vijfde, zesde en achtste bord worden aangezet.

De Waagtoren 6 nam brutaal een 0-1 voorsprong. Kopman Bert Spil verspeelde een pion aan Guido Florijn en kon de boel niet meer redden. Invaller Co Buysman zorgde voor de gelijkmaker. Tegen Karel Silver had hij twee torens op de half open c-lijn geplaatst die het spel van wit blokkeerden. Na een afruil steunden beide stukken elkaar op de derde rij. Door een Alkmaarse toren via … Txc2 weg te lokken van de koning (die die toren verdedigde) kon zwart na het geven van een schaakje de toren terugslaan en had daarmee een pion voorsprong genomen. Een eerder Hoorns plan had wit een zwakke h-pion opgeleverd en die verdween eveneens van het bord. In het eindspel van toren (wit) tegen toren met twee verbonden pionnen werd de partijzege veilig gesteld.

Kort erop scoorde ook Bart Voorn die zijn stukken veel beter had ontwikkeld. Met twee pionnen meer had hij dame en paard in de Alkmaarse stelling geposteerd. Toen er een paardvork met kwaliteitswinst dreigde, staakte zwart de strijd.

Hans de Vries speelde heel actief tegen Wim Driessen. Beide routiniers hadden een open koningsstelling. Zwarts streven was de open g-lijn in te nemen en dat leidde snel tot mat.

Door Rolf de Brouwer werd de tussenstand op 4-1 gebracht. Hij had een pion gesnoept van Arie Boots en die voorsprong bleef tot in het eindspel (toren en paard, met vijf om vier pionnen) staan. Het actievere spel van zwart zette uiteindelijk een Alkmaars paard klem die geen kant meer op kon.

De overwinning van Arnold van der Wolff betekende dat de twee wedstrijdpunten binnen waren. Met zwart zat Ger Peereboom aardig in de verdrukking. Paarden op h5 en h8, een toren op h7 ertussen, oftewel drie stukken die niet echt meededen en alleen probeerden de aanval van wit tegen te houden. Met twee torens op de open b-lijn dwong de Caïssa-speler – die een matkans miste – de vijandelijke koning naar het midden van het bord. Ondertussen had hij een stuk gewonnen en toen zijn dame naar een mooie centrale plek was geslopen, bleek verlies onontkoombaar.

Bij Bas van den Berg ging het tegen Peter van Diepen opeens bergafwaarts. De Alkmaarder had een stelling met open diagonalen voor zijn Horwitz-lopers en veel ruimte voor zijn dame en toren. Er was steeds de dreiging van een Hoorns vorstelijk echtpaar op dezelfde diagonaal of lijn met dameverlies als resultaat. Dat gevaar werd gepareerd, maar ging ten koste van twee pionnen. De witspeler verdedigde zich tot het uiterste, maar kon de vrijpionnen van zijn tegenstander uiteindelijk niet meer tegenhouden.

Jan Schagen zat als invaller aan het achtste bord. Met dame en vier lichte stukken plus zes pionnen voor elk stond Ton Verhagen onder druk. Een betere samenwerking van de witte stukken leidde tot het nemen van de a-pion, waardoor wit vrijpionnen op a3 en b2 kreeg. Na het winnen van een tweede pion en dameruil kon Jan rustig spelend op de winst afstevenen.

Caïssa 2 – De Waagtoren 6 6-2:
Bert Spil (1825)-Guido Florijn (1744)………………………..0-1
Bart Voorn (1790)-André Bremmers (1579)……………….1-0
Hans de Vries (1787)-Wim Driessen (1634)……………….1-0
Bas van den Berg (1772)-Peter van Diepen (1678)…….0-1
Rolf de Brouwer (1769)-Arie Boots (1610)…………………1-0
Arnold van der Wolff (1765)-Ger Peereboom (1587)…..1-0
Co Buysman (1660)-Klaas Silver (1542)……………………1-0
Jan Schagen (1559)-Ton Verhagen (1501)………………..1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *