Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (35)

Eindelijk is het gelukt: de pion gaat promoveren. Helaas pakt onze clubgenoot niet de dame van zijn eigen kleur, maar die van de tegenstander.

Op deze laatste dinsdag van het seizoen nemen 31 spelers van Caïssa deel aan de kloksimultaanwedstrijd, de traditionele afsluitingsavond. Een spectaculaire vorm van schaken die regelmatig voor onverwachte wendingen zorgt.

 

Het is spannend, maar toch ook weer niet. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de zetten haastiger gedaan en gaat bij menigeen het looptempo omhoog. Als de partij is afgelopen, wordt niet uitgebreid geanalyseerd. De uitslag heeft geen consequentie voor de rating of de plaats op de ranglijst. Een slok bier (of frisdrank, of koffie) spoelt al vroeg op de avond de 1-0, 0-1 of ½-½ weg.

Na afloop wordt aan de bar nog even teruggeblikt en vooruitgekeken. Verrassend is het nieuws dat Caïssa 4 als beste nummer drie alsnog is gepromoveerd. Gefeliciteerd mannen en jullie zullen natuurlijk vragen hoe dat nou kan. De reden is dat er in de NHSB-competitie evenveel derde als vierde klassen zijn, namelijk vier. Omdat de onderste twee van de derde klassen degraderen, promoveren de bovenste twee van de vierde klassen. Nu is het ook zo dat de KNSB dertien afdelingen telt en dat er ieder seizoen uit de acht landelijke derde klassen in totaal zestien teams degraderen. De dertien afdelingskampioenen promoveren, terwijl drie afdelingen het recht op een extra promotieplaats krijgen. Daar zat dit keer de Noordhollandse Schaakbond bij. Die extra promotieplaats werkt door in de lagere klassen en daarom promoveert de beste nummer drie van de vier vierde klassen ook. En dat is Caïssa 4.

Dit is de laatste column van dit seizoen. Op de laatste dinsdag van augustus is de jaarvergadering. Niet in De Huesmolen, maar in café Chez Dick in de binnenstad. De eerste column van het nieuwe seizoen zal daarom een aangepaste titel krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *