BREAKING NEWS

In de laatste wedstrijd van zijn 90-jarig bestaan heeft Caïssa ook het grootste succes uit zijn historie behaald. Vanmiddag (zaterdag 16 juni) zegevierde het in de finale van het NHSB-bekertoernooi, waardoor de ploeg volgend seizoen mag deelnemen aan de KNSB-cupstrijd.

 

 

 

  

 

Caïssa speelde in de finale 2-2 tegen Chess Society Zandvoort/Jopen, maar door de schrapregel werd bij de prijsuitreiking de beker overhandigd aan teamleider Erik van Tooren. In het bekerreglement staat immers dat bij een gelijkspel het resultaat van het vierde bord wordt geschrapt. Marten Ploeger had daarop verloren, waardoor Caïssa aan de hoogste drie borden op een voordelige 2-1 score uitkwam.

De loting in Hotel Borst in Bakkum wees uit dat het Hoornse viertal vanmorgen in de halve finale moest aantreden tegen Castricum. Voor beide wedstrijden werd dezelfde opstelling gemaakt: Peter Holscher aan bord 1, Erik van Tooren aan bord 2, Bart Voorn aan bord 3 en Marten Ploeger aan bord 4. Het eerste duel leverde een eclatante 4-0 overwinning op. Chess Society Zandvoort/Jopen versloeg Bergen met 3-1.

Voor aanvang van de finale was al bepaald dat Caïssa thuis speelde, waardoor het aan het eerste bord de zwarte stukken had. De wedstrijd tegen de Zandvoorters verliep onder hoogspanning. Al na een kwartier had Bart Voorn een geweldige stelling. Zijn tegenstander Olaf Citeur (rating 1975 en in zijn drie bekerpartijen een TPR van 2535 behaald) werd in de opening overspeeld. Bart veroverde een pion en kon de kwaliteit winnen, maar koos voor het nemen van een centrumpion. Met een reeks van sterke zetten hield Bart, met zwart schakend, de druk op de Zandvoortse stelling vast. Toen Olaf Cliteur nog één seconde over had voor zijn laatste dertien zetten, feliciteerde hij zijn jonge opponent.

Daarmee kwam de stand op 1-1, want eerder had de weer avontuurlijk spelende Marten Ploeger het niet kunnen bolwerken tegen Jan Vos (rating 1834). Na de gelijkmaker werd duidelijk dat Peter Holscher en Erik van Tooren samen één bordpunt moesten veiligstellen om Caïssa de NHSB-beker te schenken. Tegen respectievelijk Ramon van Beemdelust (2004) en Stephan Geuljans (2035) zochten de twee Caïssa-routiniers naar initiatief en aanvalskansen, maar moesten wel secuur spelen. In twee zinderende eindspelen erkenden beide tegenstanders dat ze geen mogelijkheden meer hadden en accepteerden ze remise.

Bergen pakte de derde plaats door Castricum met 2½-1½ klop te geven.

Een uitgebreid verslag van Caïssa’s laatste wedstrijddag in Bakkum, alle partijnotaties en foto’s volgen zo spoedig mogelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *