Spannend verloop afscheidsavond van Caïssa

Met een geanimeerde kloksimultaanwedstrijd hebben 25 leden afscheid genomen van Caïssa. Per 1 juli bestaat de vereniging niet meer; dan is schakend Nederland de fusievereniging Caïssa-Eenhoorn rijker.

De opkomst op 12 juni 2012, de laatste clubavond van Caïssa, was het dubbele in vergelijking met de oprichtingsdag. Op zondag 15 januari 1922 stonden dertien leden aan de wieg van de vereniging. Voor wedstrijdleider Gerard Groot was het even puzzelen geblazen, want Tim Polder en Hans Schouwink gaven de voorkeur aan een onderlinge partij boven het simultaannemen en simultaangeven. Zo bleven er 23 man over die in vijf groepen werden gestopt.

In de drie groepen van vijf deelnemers bedroeg de speelduur voor de simultaangever twintig minuten en hadden zijn vier tegenstanders zes minuten op de klok. Voor de twee poules met vier clubgenoten waren dertig en acht minuten de respectievelijke speeltijden.

Ondanks een haperende klok in groep 2 (een van de simultaannemers had halverwege de eerste omloop meer tijd op zijn klok dan waarmee hij was begonnen) verliep de wedstrijd voorspoedig. De barmedewerkers Ilona en Sjaak hadden voor lekkere hapjes gezorgd en gingen verschillende keren met de schaal rond. Rond elf uur kon Gerard de prijzen uitdelen.

De strijd om de wijn en chocola verliep in de drie groepen met vijf schakers spannend. Holger Bonte en Sjoerd Kelder verzamelden in groep 1 elk 11½ punt en hadden tegen elkaar beide malen remise gespeeld. Een ex aequo-klassering dus.

In groep 2 eindigden Fred Avis en Erik Romkes op 10 punten. Fred won als simultaangever en als simultaannemer van Erik, maar Gerard Groot nodigde beide clubgenoten uit om naar voren te komen en een prijs te kiezen.

Robbert van Dijkhuizen verraste als jongste deelnemer van het gezelschap vier routiniers in groep 3. In beide disciplines verloor hij slechts één partij en bleef zo Arend Stapel nog net een puntje voor: 12½ om 11½.

In de twee groepen van vier waren de verschillen groter. Willem van der Veen scoorde in groep 4 bijna maximaal. Als simultaangever won hij driemaal, aan de andere kant van de tafel bleef hij alleen tegen Cees de Boorder op remise steken. Jan Kuin leverde in groep 5 vrijwel dezelfde prestatie. De optimale eindscore was 15 punten, Jan kwam uit op 14. Jan Smink, als simultaangever, versloeg hem.

Enkele diehards van Caïssa gingen na de prijsuitreiking nog vluggeren, de anderen praatten aan de bar over de toekomst. Caïssa’s laatste officiële wedstrijddag is overigens komende zaterdag. Het viertallenteam is met Bergen, Castricum en Chess Society Zandvoort doorgedrongen tot de halve finale van het NHSB-bekertoernooi. Beide duels alsmede de finale en de wedstrijd om de derde plaats hebben plaats in Bakkum.

En daarna schaken we verder bij Caïssa-Eenhoorn. De jaarvergadering is op dinsdag 28 augustus. Niet in De Huesmolen, omdat het cultureel centrum dan nog gesloten is. De locatie zal tijdig bekend worden gemaakt.

Eindstanden kloksimultaanwedstrijd:
Groep 1:
Holger Bonte……………11½
Sjoerd Kelder…………..11½
Erwin Brouwer……………9½
Ton van Dijk…………….6
Bas Dudink………………3
Groep 2:
Fred Avis………………10
Erik Romkes…………….10
Frans Kragten……………7½
Abel Romkes……………..7
Wout Druijf……………..2
Groep 3:
Robbert van Dijkhuizen…..12½
Arend Stapel……………11½
Ben Zuurveld…………….7
Co Buysman………………6
Roel Ridderikhoff………..1
Groep 4:
Willem van der Veen……..14½
Cees de Boorder………….7
Gerard Groot…………….6½
Jan Schagen……………..4
Groep 5:
Jan Kuin……………….14
Jan Smink………………10
Frits Bouwman……………5
Joop Mus………………..4

Klik hier voor de foto’s 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *