Nog 15 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland. Hoewel katholiek opgevoed, is mijn bezoek aan een kerk inmiddels geslonken tot drie redenen: vakantie, eer bewijzen bij een laatste reis en… schaken.

Van de zomer van 1980 tot februari 1992 heb ik als sportverslaggever bij de Nieuwe Noordhollandse Courant in Purmerend gewerkt. In die periode is er op sportgebied veel gebeurd en een van de mooiste activiteiten is nog steeds de simultaanwedstrijd van Schaakclub Purmerend op de laatste zaterdag van het Hoogovens-toernooi.

Inderdaad, Hoogovens, zo lang is het al geleden. De datum is zaterdag 29 januari 1983. Een beetje zenuwachtig loop ik de Evangelische Lutherse Kerk aan de Hoogstraat binnen. Henk Breeuwsma, voorzitter van SC Purmerend, is juist heel ontspannend en heet me welkom. Hij vertelt dat het is gelukt om Vlastimil Hort, een grootmeester uit Tsjechoslowakije, te strikken. Want als organiserende vereniging moet je met zo’n simultaanwedstrijd een beetje geluk hebben. Je kunt een topspeler op het oog hebben, maar stel dat hij net op die vrije zaterdag een afgebroken partij moet uitspelen?

Vlastimil Hort eindigt door de jaren heen altijd hoog in Wijk aan Zee en maakt er tijdens de 45e editie van het Hoogovens-toernooi geen uitzondering op. Met Walter Browne deelt hij een dag na Purmerend de derde plaats, op één en een half punt van Ulf Andersson en Zoltan Ribli.

De zesde simultaanwedstrijd van SC Purmerend wordt in een prachtige omgeving gehouden en ook de diverse parlementariërs – die traditioneel worden uitgenodigd – genieten van de schoonheid van de kerk. Het evenement wordt gesponsord door Bang & Olufsen (‘de grootmeesters van beeld- en geluidstechniek’ staat op de oorkonde die iedereen krijgt) en Wouda Muziek uit Purmerend.

Henk Breeuwsma houdt een vriendelijke welkomsttoespraak en waarschuwt de grootmeester alvast. Daar in de hoek zit een sterke tegenstander; de voorzitter wijst naar mij. Een al even vriendelijke glimlach verschijnt op het gezicht van Vlastimil Hort.

Die glimlach is er drie uur later nog steeds, als ik hem de hand schud. Mijn zwarte koning buigt als een van de laatste die middag voor het grootmeesterlijke geweld. Aan het einde van de wedstrijd zet hij op zo’n veertig oorkondes zijn handtekening. Geen onleesbare krabbel, maar sierlijk ‘Vlastimil Hort’. U begrijpt het, ik heb die oorkonde nog steeds.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *