Nog 12 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland is meedoen aan de toernooien. Verschillende clubs organiseren al jaren een evenement en soms is er sprake van een eenmalige gebeurtenis, bijvoorbeeld in het kader van een jubileum.

Een van de bekendste toernooien heeft schaakvereniging Heerhugowaard. Het is aan de ene kant leuk, omdat iedereen een prijsje (bos chrysanten) krijgt. En aan de andere kant blijft het voor een amateurschaker met een rating van 1400 tot 1600 leuk om onder één dak met bekende grootmeesters te zitten. Sterker nog, je staat op van je eigen tafel, loopt tien meter en ziet die topspeler à tempo zich bevrijden uit een moeilijke stelling.

In het najaar van 2008 wordt voor de dertigste keer het Chrysantentoernooi gehouden. De winnaarslijst heeft de namen van onder meer Dimitri Reinderman (acht keer), Manuel Bosboom (de spectaculairst schakende IM’er ter wereld heeft driemaal gewonnen), Erik van den Doel (twee eindzeges), Alexander Dgebuadze en oud-wereldkampioen Rustam Kasimdzhanov, terwijl een kleine twee maanden geleden Sergej Tiviakov en Friso Nijboer de meeste punten hebben verzameld.

Ook Jan Timman is in Heerhugowaard actief geweest. In 2003, het jaar van het 25-jarig bestaan van het Chrysantentoernooi. Het bedrijf Dekker Chrysanten uit Hensbroek, vanaf het begin sponsor van het evenement, vindt het jubileum een mooie aanleiding om een nieuw ras te dopen. De naam wordt ’Jan Timman’. De Jan Timmanchrysant is tweekleurig: wit en…. niet zwart, maar paars. Later lees ik op internet dat op een bloemenveiling een van de hoogste prijzen moet worden betaald voor de ‘Timman’. De reden: de invloed van de Internationale Vrouwendag.

In De Swan, thuishaven ook van SV Heerhugowaard, wordt rapidgeschaakt. Het Huis van Egmond in Hoogwoud, waar de schaakclub Aartswoud zetelt, heeft jarenlang een snelschaakevenement gehad. Aan de laatste twee afleveringen – er zijn er geloof ik tien geweest – heb ik ook meegedaan. Mooi is het verhaal van een lid van de toernooicommissie in 2001 die de avond ervoor een telefoontje krijgt van Igor Glek. Geboren in Moskou, grootmeester sinds 1990 en naamgever van een variant in het Konings-Indisch (die met … Pa6). ,,Kan ik morgen ook meedoen?’’ vraagt Igor Vladimirovitsj in het Duits en natuurlijk kan hij dat. ,,Mooi, maar kunnen jullie mij dan direct na het toernooi naar een station brengen, zodat ik de trein naar Parijs kan halen?’’

Hij wint dat jaar in Hoogwoud, een van zijn ruim honderd toernooizeges. De enveloppe van Igor Glek is wat beter gevuld dan mijn enveloppe in 2002. Daniël Fridman is in groep A zijn opvolger, ik word gedeeld derde in groep C. Met Bert van Burgel uit Middelburg en de Hoogwouders Klaas Langedijk en Michael Lie mag ik vijf euro verdelen.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *