Nog 11 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland is op een mooie zomerse dag buiten achter het bord zitten. Die mogelijkheid doet zich in 2006 voor. Het maandagse sportkatern van het Noordhollands Dagblad krijgt een ander formaat (tabloid) en om dat te vieren verschijnt op de dubbele middenpagina ‘De uitdaging’, een serie waarin NHD-verslaggevers sporten tegen bekende Noord-Hollanders.

Blikvanger van die middenpagina is de foto: 33,5 bij 22 centimeter. Dat betekent dat het een spectaculaire foto moet worden. En hoe spectaculair de strijd op de 64 velden ook kan zijn, een foto van twee schakers aan een tafel is dat niet.

Mij wordt gevraagd om eveneens een aflevering te maken; ik mag zelf de sport kiezen. De enige grootmeester in het verspreidingsgebied van het Noordhollands Dagblad is Harmen Jonkman uit Beverwijk. Dimitri Reinderman is in Hoorn geboren en als schaaktalent opgegroeid bij mijn club (Caïssa), hij woont anno 2006 in Amsterdam.

Schakers willen altijd naar de overkant. In de eerste plaats om de koning te grazen te nemen, maar ook om een pion te laten promoveren of positie te kiezen op de laatste of een na laatste rij. Zo ontstaat het idee om Harmen Jonkman te vragen op het pontje bij Akersloot een mini-rapidtweekamp te spelen.

Op een wat frisse julizondag heb ik eerst een andere klus: het Nederlands kampioenschap prutmarathon verslaan. In de polder achter de kerk van Schermerhorn ploeteren meer dan honderd sportievelingen over grasland en door bagger. De toppers mogen drie rondjes hardlopen en zwemmen; zij trotseren in totaal zo’n tachtig sloten en slootjes. Ooit heb ik zelf een keer meegedaan in Oudendijk (42 sloten, 21 op de heenweg en daarna over hetzelfde parkoers terug) en geloof me, dan ga je een clubavond van een schaakvereniging waarderen. Het schijnt dat ze daar in Oudendijk een keer een vastgebonden stier hebben bevrijd; de recordtijd van de winnaar stamt uit dat jaar.

Door de wat lage temperatuur in Schermerhorn zoeken alle deelnemers na afloop snel de warmte van de kleedkamer op en rond een uur of drie ben ik klaar met mijn werk. Ineens herinner ik me dat in Haarlem het Nova College-toernooi wordt gehouden, met Harmen Jonkman als een van de favorieten. Ik maak de laatste anderhalf uur van het toernooi mee en krijg ondanks die korte tijd de indruk dat het een prachtig weekeinde is geweest. De Beverwijker eindigt met nog zes man (onder meer de Belg Mikhail Gurevich, de Duitser Leonid Milov en Friso Nijboer, een Amsterdammer met een niet-Russische naam) op vijf punten; een halfje minder dan winnaar Erwin l’Ami.

Als Harmen Jonkman zijn briefje met de uitslag bij de wedstrijdleiding inlevert, schiet ik hem aan. Hij vindt het wel een leuk idee en twee dagen later zijn we bij het pontje van Akersloot. Op een zonnige dinsdagmiddag.

Een collega van me heeft een dag eerder van het veerpontschaken gehoord en voorgesteld om geen klok te gebruiken. ,,Gewoon, iedere keer als jullie naar de overkant varen allebei verplicht een zet doen.’’

Op het laatste moment zien we daar van af. Aan de kant van de Schermer staat een drie meter hoog betonnen bushokje. Om de mooiste foto te kunnen maken is NHD-fotograaf Martin de Haan daarop geklommen. Hij voelt zich op dat platte dak toch niet helemaal op zijn gemak en is blij dat we het bij een vluggertje houden.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *