Nog 10 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland. Je doet het in grote steden en kleine dorpen. Er zijn grote verenigingen en kleine clubs. Maar het lijkt erop dat er steeds meer grote verenigingen komen en er steeds minder kleine clubs zijn.

Pak de eindstanden van de NHSB-competitie in het seizoen 1991-1992 (vijftien jaar geleden) er bij. Een flink aantal namen zijn inmiddels verleden tijd, al betekent dat niet dat de spelers van toen niet meer schaken. VVV en 0-0-0 zijn met het later opgerichte ASG samengegaan en is nu het florerende De Waagtoren. Mooie naam toch wel. De eerste partij uit de historie van de fusievereniging werd op het Alkmaarse Waagplein, bij de Waagtoren, gespeeld. Maar de sterke mensen achter de fusie hebben bij het bedenken van de naam vooral gedacht aan wagen (in de betekenis van het erop wagen; niet iedereen was blij met de samensmelting van de drie clubs) en wagen (in de betekenis van wie niet waagt, die niet… juist ja). En in het eerste fusiejaar is een vrachtwagen aan punten – in totaal 68, door negen teams – binnengereden.

Ook in Beverwijk is het aantal namen er wel, maar de schaaksport zelf er niet minder op geworden. Pat Mat en Weenink leven immers voort als De Wijker Toren. Wie er echt niet meer zijn? Oostzaan, De Viersprong, Obdam, Jacob de Weijze en Straffe Hendrik.

Straffe Hendrik is een gezelschap spelers van SV Heerhugowaard. Ieder jaar neemt het deel aan een toernooi in Gent, waar de vaste beloning voor succes een Belgisch biertje is. De schaakvrienden willen bij hun club een eigen team vormen, maar krijgen er op de ledenvergadering geen toestemming voor en richten Straffe Hendrik op. In het eerste jaar wordt al meteen de kampioensvlag gehesen (zeven wedstrijden gespeeld: veertien punten, veertig bordpunten) en in de volgende elf seizoenen is de club een van de smaakmakers in de NHSB-competitie.

Maar zoals vaker met een kleine club gebeurt: het is niet vol te houden. De Hendrikken zijn altijd blijven spelen op de clubavond van de moedervereniging en schaken nu weer onder de vlag van SV Heerhugowaard. Ze hebben wel voor een mooi stukje Noord-Hollandse schaakgeschiedenis gezorgd.

En de Heerhugowaardse vereniging is waarschijnlijk de enige in de wereldgeschiedenis van de schaaksport die louter leden met een Strafblad heeft geteld. Dat is namelijk de naam van het clubblad geweest.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *