Nog 9 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland. Ieder voorjaar gebeurt dat op een speciale manier in een stukje van Noord-Holland. Toppers van de West-Friese clubs strijden in februari, maart en april om het kampioenschap van West-Friesland.

Het evenement heeft een lange editie. In 1934 was de start. Na de Tweede Wereldoorlog werd het tussen 1952 en 1970 om het jaar gehouden, maar daarna kwamen de regionale toppers jaarlijks bij elkaar.

Opvallend is de unieke formule. In eerste instantie was er een afspraak dat alle West-Friese verenigingen haar beste twee spelers mochten afvaardigen. Die regel is inmiddels gemoderniseerd. De kleine clubs hebben moeite om een op één na beste schaker te sturen, terwijl bijvoorbeeld het in de landelijke competitie uitkomende De Eenhoorn minstens tien spelers met een rating van rond de 2000 heeft. In principe worden de clubs nog steeds door twee man vertegenwoordigd, maar daarvan kan worden afgeweken. In 2006 schaakten Wilko van der Gracht, Peter Holscher en Sjoerd Kelder namens HSV De Eenhoorn mee en had ook Caïssa drie leden in de eindstand. Maar clubs als Torenhoog, Degona en De Schalmloper ontbraken. Leuk was vorig jaar wel de deelname van vader en zoon Balla, namens KTV.

De Enkhuizer vereniging heeft ook de succesvolste schaker van het West-Fries kampioenschap. Arie Karreman heeft tweemaal de wisselbeker mogen houden. In 1970 won hij het toernooi voor de eerste keer en dat bleek het begin van een trilogie. De KTV’er was in de periode 1973-1983 vijf keer de sterkste en daardoor kwam een tweede wisselbeker in zijn prijzenkast. In totaal werd Arie Karreman tien keer kampioen van West-Friesland.

In de loop der jaren zijn vaak klinkende namen bovenaan in de eindstand terecht gekomen. Winnaars namens Schaakclub Aartswoud zijn bijvoorbeeld Rob Bijpost, Marc Helder en Wouter Waagmeester. Jaap-Jan Gorter is de troef van Schaaklust en de Hoornse verenigingen hebben Nico Hauwert, Bert Meester, Dimitri Reinderman, Wilko van der Gracht, Peter Holscher, Willem Meyles en Ton Wessels (dit jaar) als West-Friese kampioenen. In 1996 won Corus-ganger Joost Wempe als KTV-talent.

Over een paar maanden is het weer zover en wordt op zeven avonden om de opvolging van Ton Wessels gestreden. In de eerste ronde treffen spelers van dezelfde vereniging elkaar op hun eigen clubavond, daarna zijn Aartswoud, Caïssa, De Eenhoorn, Groene Zes, KTV en Schaaklust voor een volgende ronde gastheer. Torenhoog heeft geen deelnemers, maar doet in organisatorisch opzicht wel veel. Via de website van de Hoogkarspelse club kan men doorklikken naar het West-Fries kampioenschap, waar Nico Weel en Nancy Mozer iets prachtigs hebben gemaakt.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *