Nog 7 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland is schaken om een cup. Het toernooi om de NHSB-beker is al jaren interessant, omdat niet altijd de hoogste ploeg in de promotieklasse wint.

Aan het bekertoernooi van de Noordhollandse Schaakbond mogen alleen teams meedoen die ook in de NHSB-klassen spelen. Dat betekent dat er geen beroep kan worden gedaan op schakers uit de landelijke competitie. Zo vertegenwoordigt De Eenhoorn 3 de Hoornse vereniging in de Noord-Hollandse cupstrijd, omdat het eerste en tweede achttal in de landelijke tweede en derde klasse uitkomen.

Een spectaculaire ontknoping was er op de laatste zaterdag van mei 1994. Bij de laatste vier zaten drie promotieklassers (GZ/De Eenhoorn, Purmerend 2 en VHS 2) en was tweedeklasser Caïssa de outsider.

GZ/De Eenhoorn won in de halve finale van de Haarlemmers (2½-1½) en ook Caïssa zegevierde: met dezelfde cijfers over Purmerend 2. Die anderhalve punt werden binnengesleept door Peter Holscher (remise) en Rolf de Brouwer, anno 2007 toppers in de clubcompetitie van Caïssa.

En zo kreeg het NHSB-bekertoernooi van het seizoen 1993-1994 een Hoornse finale. Precies tien jaar later zou er een soortgelijke ontknoping komen met twee Alkmaarse ploegen (ASG en Lange Rokade) in de eindstrijd.

GZ/De Eenhoorn speelde tegen zijn stadgenoot aan het eerste bord met wit en had ook een topper die nu hoog scoort in Caïssa’s interne competitie: Wilko van der Gracht. Met Nico Hauwert en Jerrel Thakoerdien zorgde hij voor de finalezege: 3-1. De enige winstpartij van de tweedeklasser kwam op naam van Fred Avis, de huidige voorzitter van de NHSB die met de zwarte stukken na een spectaculaire aanval Alexander Geerts tot capitulatie dwong.

In iedere sport is sprake van golfbewegingen en daar vormt het schaken, en zeker het NHSB-bekertoernooi, geen uitzondering op. GZ/De Eenhoorn won tweemaal op rij de cup, waarna de West-Friese deelnemers een paar mindere bekerseizoenen kenden. Van 2000 tot en met 2003 waren viertallen uit West-Friesland (Aartswoud, tweemaal KTV en HSV De Eenhoorn 2) de sterkste in de finales, maar de laatste vier bekers werden aan Alkmaarse en Zaanse teamcaptains overhandigd: twee keer ASG, ZSC/Saende 2 en Het Witte Paard een half jaar geleden.

Inmiddels zijn dit seizoen alle uitslagen van de voorronde bekend en is het wachten op de loting voor de eerste ronde. Benieuwd wie nu de succesvolste outsider wordt.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *