Wijze raad?!!

Op de vijfde dag van het Corus toernooi kwam Peter Holscher bij mij aan het tafeltje met de vraag of ik een vermeldenswaardige partij van mij , indien aanwezig, wilde inleveren voor het clubblad.


Op dat moment een score van 2.5 uit 4 was ik niet bepaald ontevreden en moest die middag aantreden tegen de tegenstander met , in onze groep hoogste rating en tweede man aan kop.

Neen, interessante partijen waren het tot nu toe niet maar in onze groepen verliest diegene die de grootste blunder begaat en wel… de laatste! Tot nu toe was die laatste blunder mij nog niet ten deel gevallen maar vandaag, al was het maar om Peter te dienen, schoot ik midden in de roos.

En dit stukje gaat daarom ook niet om een geniale partij mijnerzijds ; het gaat over een wijze raad aan alle schakers die op dit niveau en deze toernooien mee schaken: GEEF NOOIT OP; OOK NIET ALS JE MAT STAAT, voor je tenminste 10 minuten naar de stelling hebt gekeken( indien je klok het toelaat natuurlijk).

Want na het handen schudden is er geen weg meer terug, des te erger als je tegenstander dan droogjes opmerkt;”dank je wel; maar als je gewoon dit gedaan had, was er niks aan de hand geweest . “

Dan nog even eigenwijs jamaren en inzien… hij heeft gewoon gelijk… de partij is dan nog lang niet uit en volkomen in evenwicht. Maar ja, tegenstander heeft de scorekaart al ingevuld en of je even een handtekening wilt zetten.

Zetten!?We hadden een Siciliaan opgezet waarin ik de draak speel en wit aan de korte kant rokeert. Op deze loperdraak had wit het duidelijk niet voorzien want hij stevende direct af op een ruil van deze loper h6.

Eigenlijk weet ik niet goed wat te doen in zulke situaties; loper slaan… loper laten slaan, je kent het wel.Ik besloot op de Dame kant iets te gaan opbouwen en wit te laten slaan en zo gebeurde het. En dan, na ruil van een paard tegen de witte loper schat ik de komende paard bewegingen totaal verkeerd in. Een oprukkende e 4 pion is de gangmaker.Ik moet slaan anders is de stelling lijkt mij zeker verloren.

Ik zie 20. e5-d x e5. 21Toren x e5- loper e6. 22 paard d5- Toren d 8 met penning van dat paard maar …

Owee… owee??? …..
totaal het paardschaak over het hoofd gezien op e6.
Na een lange tijd na gedacht te hebben doet wit Pxe6!?, ook niet ziende, en dat bedoel ik met dit niveau!, paard xf5!.

Ik echter ben volkomen uit het lood geslagen en geef meteen op. Had ik wat langer gekeken zou ik ongetwijfeld hebben gezien;Dame x paard e6. Dame x toren d 8. Dame x toren e6 enz.., met ongeveer gelijke stelling.

Met dank aan mijn zenuwen!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *