Caïssa 2 redt de eer

Ver weg van de feestavond in De Huesmolen sloot Caïssa 2 de bondscompetitie af tegen De Waagtoren 4. De gezamenlijke slotronde van de eerste klasse B was in het Bloemendaalse woonzorgcentrum De Rijp. Het Hoornse achttal speelde officieel een uitwedstrijd en sloot het verblijf op het op een na hoogste NHSB-niveau eervol af: 2½-5½

De Waagtoren 4 stond op de vijfde plaats, op één punt van nummer twee Kennemer Combinatie 4. De Alkmaarders hadden echter een minimale kans om in 1B de beste nummer twee te worden. Theoretisch kon dat nog, al moesten ze dan wel met heel grote cijfers winnen.

Caïssa 2 trad met drie invallers aan en had in de voorgaande zes bondswedstrijden vijf keer met klein verschil verloren en gelijkgespeeld tegen Castricum. Omdat de eerste drie spelers van het team afwezig waren, of invielen in het eerste (belangrijk natuurlijk want daar ging het nog ergens om) reden tot gerede zorg vooraf. Maar teamcaptain Dirk Lont schreef in zijn e-mail met de opstelling dat hij er vertrouwen in had dat het team zou gaan winnen. Het blijkt maar dat de visie van een teamcaptain vele malen meer waard is dan de statistieken van een paar ratingpunten. Niet te min lag het ratinggemiddelde van het Alkmaarse achttal ruim 50 punten boven dat van het Hoornse.

Het woonzorgcentrum was wat lastig te vinden, want een deel van de Bloemendaalseweg (natuurlijk net richting de speelzaal) was afgesloten. De tomtom van Aad Laan deed evenwel keurig zijn werk en de laatste tientallen meters werden over het trottoir en langs roodwitte afzethekken afgelegd. Gerrit Roos volgde de Caïssa-chauffeur, waardoor zes Hoornse schakers ruim op tijd in de fraaie recreatiezaal arriveerden.

Dirk Lont kwam op eigen gelegenheid, net als Johan-Paul Hendriks die – terwijl hij nooit een druppel alcohol drinkt als hij nog moet rijden – onderweg was opgehouden door een drankcontrole. Er werden in De Rijp vier bondswedstrijden gespeeld en midden in de zaal stond één lange tafel met acht borden. De overige duels hadden plaats op steeds twee rijtjes van vier tafels.

Schaakwedstrijden tussen Alkmaarse en Hoornse ploegen zijn natuurlijk altijd toppers en de eervolle centrale positie kon worden ingenomen door De Waagtoren 4 en Caïssa 2. Twee invallers, Co Pater en Co Buysman, zaten naast elkaar. Dat gebeurt wel eens vaker, waardoor ze bij die gelegenheden als CO2 door het leven gaan. ,,Dat is niet goed voor de mens”, zei Dick Bouma, de tegenstander van Co Pater. Hij had helemaal gelijk, want na anderhalf uur had hij verloren en ook zijn clubgenoot David Baanstra ging, tegen de andere Co, ten onder.

De winstpartij van Co Pater die centraal op het bord een sterk paardenstel had geposteerd, betekende de gelijkmaker. Even eerder had kopman Dirk Lont zich verslikt in Gerrit Lemmen. Dirk had het psychologische nadeel dat hij met een half uur extra op de klok mocht beginnen. Lemmen arriveerde namelijk rond kwart voor negen pas in de speelzaal, en zijn DGT gaf toen nog 1:03 aan. Het blijkt vaker dat de extra druk van zoiets zwaarder weegt dan het tijdsvoordeel. Volgens mij heeft de onvolprezen schrijver Donner daar nog eens wat over geschreven, maar ik kan het niet achterhalen. In de partij had Gerrit een stukoffer gedaan en in ruil daarvoor kreeg hij wel een heel duidelijke koningsaanval. Dirk verslikte zich in deze stelling en ging mat. Ondanks het late begin de eerste partij die uit was.

Johan-Paul Hendriks zette Fred Driesse, die met het dubieuze 1.d3 opende, onder grote druk en leek het tweede punt binnen te halen. Hij haalde een pion en kon een zware aanval opbouwen. Met de keuze uit Pf2 of Lf2 op de 26e zet had hij de partij naar zijn hand kunnen zetten maar JP zag dreigingen die niet relevant waren, en nam genoegen met dameruil en een tweede pion. Enige zetten daarna zag hij echter geen verdediging tegen constante schaakjes, waardoor de partij in remise eindigde.

Dankzij goede overwinningen van Aad Laan en Lex Griffoen kwam de eerste competitiezege binnen handbereik. Aad Laan veroverde een toren en een stuk, maar moest nog op zijn tellen passen om niet slachtoffer van een mataanval te worden. Hij lostte dit uiteindelijk op door zelf een stuk terug te geven, maar daardoor gingen alle andere stukken van het bord; op een loper van Aad na. Lex, net als CO2 invaller, won een pion; en moest zuiver spelen maar kon uiteindelijk afdwingen dat zijn twee centrale vrijpionnen tot in de directe omgeving van de promotievelden konden komen. Toen hij de enige lastige pion van tegenstander Rob Spaans had afgenomen en zijn paard en toren zich konden op gaan maken om de promotie te bewerkstelligen accepteerde Rob de 1½-3½ tussenstand.

Gerrit Roos redde het niet tegen Ivan Bos. Hij had vier pionnen tegen een stuk een een superieure aanval; maar ergens ging iets mis en hij moest een hele dame afstaan om te kunnen overleven. Bij dat laatste was natuurlijk slechts sprake van uitstel van executie.

Hans de Vries had gedurende het grootste deel van de partij een dramatische stelling. Hij verloor snel een pion en hield een slechte stelling. Toen tegenstander Jan Poland met een familieschaakje een volledige toren won leek het einde nabij.

Maar plotseling weerklonk uit de rokende puinhopen van zijn stelling een soort geklapwiek, en even later gebeurde iets wat met zelden ziet; hoewel iedereen weet dat het kan: De feniks herrees uit de vlammen. Feniks de Vries in dit geval haalde eerst een enkele pion terug; maar even later was de achterstand reeds gereduceerd tot een kwaliteit tegen een pion. Dat bleek nog niet alles: onder invloed van Poland’s hevige problemen met de klok werd de kwaliteit achterstand ook weggewerkt. Beide spelers haalden een dame maar nadat deze en de laatste torens waren weggeruild hield Hans een braaf lief klein randpionnetje over dat hem het zoet der overwinning zou laten proeven.

Co Buysman tenslotte had in de eindfase van de opening een kwaliteit gewonnen, maar moest langdurig op zijn hoede zijn om het voordeel vast te houden. In het eindspel gaf hij de kwaliteit terug om de partij met een mataanval af te ronden. Hiermee brachten de drie invallers 100% binnen.

De Waagtoren 4-Caïssa 2 2½-5½:
Gerrit Lemmen-Dirk Lont 1-0
Fred Driesse-JP Hendriks 1/2-1/2
Jan Poland -Hans de Vries 0-1
Alexander Versluis -Aad Laan 0-1
Ivan Bos -Gerrit Roos 1-0
Rob Spaans -Rob Spaans-Lex Griffoen 0-1
Dick Bouma -Co Pater 0-1
David Baanstra-Co Buysman 0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *