Wat een stomme stand!

We hebben vijf ronden gespeeld en in de stand zijn het, op zijn zachtst gezegd verrassende spelers die de kopposities innemen. Niet de kanjers die week in week uit hun zwaar bevochten punten hebben gescoord, maar "klaplopers" die maar af en toe de weg naar de Huesmolen weten te vinden, en toevallig net even een of twee partijtjes hebben gewonnen.

Het is inderdaad ietwat "stom" want het komt niet overeen met de verwachtingen die we hebben naar aanleiding van de geleverde prestaties. Zelf ben ik a.s. dinsdag niet present maar ik hoor een beginnend gemor, en zou niet graag willen dat mijn collega’s Gerard en Hans volgende week worden belaagd door woedende clubgenoten, die hun oude eieren, rotte tomaten en ander overrijp fruit op hen botvieren. Dus laat ik het maar tijd zijn voor enige sussende woorden, en vooral een beetje tekst en uitleg.

Bovenaan staan een aantal spelers die weinig gespeeld hebben maar wel een 100% score hebben. Daarnaast hebben ze drie of vier afwezigheden, en die worden beloond met (EP-15%)*EW, ofwel hun eigen percentage, verminderd met 15% vermenigvuldigd met hun eigenwaarde. Ofwel met een goudmijn van 85%. Al die rakkers die nu zo hoog staan passen deze truc toe (al geloof ik niet bewust; laat ik geen opzet insinueren).

Dus het is zaak om een keer te komen; te winnen en dan de rest van het seizoen niet te komen? Nee, want de goudmijn wordt maar maximaal 5x per seizoen per speler uitgekeerd. Dus ze zullen straks toch eens achter het schaakbord moeten gaan zitten, anders volgen er nullen en is het afgelopen met hun riante scores. En, als ze een keer achter het bord zitten, lopen ze de kans remise te spelen of te verliezen en dan zullen ze hun EP zien dalen. En (dankzij herwaardering met terugwerkende kracht) ook hun riante vergoedingen.

Kortom: Het komt goed, maar het kan nog wel even duren.

Ons puntensysteem heeft vele positieve kanten maar dit is er geen van. Om het overdadige effect van afwezigheidswaardering in het begin van het seizoen wat te verminderen zouden we kunnen gaan zeggen dat behalve een maximaal aantal van 5 afwezigheden ook een maximaal percentage afwezigheden geoorloofd is. Bijvoorbeeld 20%. Aan het eind van het seizoen maakt het niet uit, want we spelen makkelijk meer dan 25 ronden (en 20% van 25 is 5, nietwaar). Ook zal het dan niet zo zijn dat iemand die alleen de eerste vijf keer niet komt benadeeld ten opzichte van iemand die door het het seizoen heen vijf avonden mist. Want door deze regel krijgt die speler wel in het begin nullen, maar naar mate de competitie vordert en het aantal ronden toeneemt worden die nullen een voor een alsnog gewaardeerd.

Maar nu geldt dat (nog) niet en dus staan de "rakkers" bovenaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *