Veel bordpunten Caïssa 4 in Alkmaar

Soms is schaken verwarrend. Als kopman van Caïssa 4 let je ook op wat jouw teamgenoten doen. Tegen De Waagtoren 7 stond Erik Pot na anderhalf uur op en stak zijn duim omhoog. ,,Mooi’’, denk je dan, ,,we staan met 0-1 voor.’’ Het bleek toen al 0-4 te zijn. Uiteindelijk keerden we met een nog iets grotere overwinning (1½-6½) huiswaarts.

Na twee wedstrijden staat het Hoornse achttal op een score van honderd procent. Ondanks het hoge aantal bordpunten in Alkmaar leidt in 4B Schaakgroep Koedijk 3, dat in de eerste ronde SV Heerhugowaard 4 met 7-1 had verslagen en deze week Purmerend 5 met 5-3 versloeg. Caïssa 4 heeft een half bordpuntje minder.

Dertien was in Alkmaar geen ongeluksgetal voor Erik Pot die op die zet van zijn tegenstander een gezonde pion won. Na een grote afruil stond de materiële voorsprong nog steeds op het bord. Met wit had hij een loper op de zwarte velden en al zijn pionnen op de witte. Jos Mak beschikte over een loper van dezelfde kleur, maar had ook drie pionnen op de zwarte velden en een bekende schaakregel zegt dat dat een nadeel is. De Caïssa-speler toonde prima aan waarom.

Bij Wout Druijf was het eerder op de avond al van een leien dakje gegaan. Met eveneens een voor wit positieve ontwikkeling op de dertiende zet. Gerard van Oosterom werd verrast, toen na zijn 12. … h6 Wout een paard op g5 liet staan ten faveure van 13. e5. Daarmee viel hij een zwart paard aan. De koning wilde zijn edele dier niet in de steek laten, maar 13. … Kg7 kostte hem een stuk en spoedig de partij.

Vrijwel gelijktijdig had Jan Tuinstra ook gewonnen. En Rens van der Klei demonstreerde eveneens de topvorm van de Hoornse schakers. Hij was – na een operatie vijf dagen voor de wedstrijd in Alkmaar – met krukken naar ’t Gulden Vlies gereisd, maar krukkenzetten bleven achterwege. Integendeel. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op, tot wit met 23. Tg5 een derde stuk in zijn aanval op de koningsvleugel betrok. Zijn tegenstander kon schaken als Brugman, maar een matdreiging was niet meer te pareren.

Caïssa 4 scoorde met de witte stukken honderd procent, omdat ik zelf net voor tien uur door Karel Beentjes werd gefeliciteerd. De opening leverde licht voordeel voor de zwartspeler op, maar die wil nog wel eens een stuk offeren voor zeer actief tegenspel. Hij verloor nu echter een pion en – erger – met 10. Lxa8 een toren. Wit had echter na twintig zetten nog steeds niet beide torens gebruikt alsmede zijn loper op c1 en het paard op g1, omdat hij secuur moest verdedigen. Na 23. Lb2 had zwart geen dreiging meer, raakte nog een stuk kwijt en gaf op.

Rob Bouwman had twee torens tegen drie lichte stukken voor Harry Sluiter, maar toen de helft van het duo ingesloten raakte, kwam zwart materiaal te kort om zijn stelling te kunnen verdedigen: 1-5. Henk Sijm trof de ervaren Bob de Mon die weliswaar een pion minder had, maar toch niet ongevaarlijk kwam opzetten. In een eindspel met verder dame, toren en een licht stuk besloten de twee tot remise. Roel Ridderikhoff had ondertussen winnend spel tegen Koos de Graaf. Met zwart had hij twee vrijpionnen op de damevleugel die door de beide torens goed werden ondersteund. Na afruil bleek promotie niet meer tegen te houden.

De Waagtoren 7 – Caïssa 4 1½-6½:
Karel Beentjes (1592) – Co Buysman (1572)…………0-1
Bob de Mon (1507) – Henk Sijm (1642)……………..½-½
Nico Brugman (1527) – Rens van der Klei (1518)…….0-1
Harry Sluiter (1435) – Rob Bouwman (1537)…………1-0
Jos Mak (xxxx) – Erik Pot (xxxx)…………………0-1
Koos de Graaf (xxxx) – Roel Ridderikhoff (1564)……0-1
Gerard van Oosterom (1291) – Wout Druijf (1488)……0-1
Gerard de Wolf (1078) – Jan Tuinstra (1543)……….0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *