Caïssa pakt 2½ bordpunt bij titelkandidaat

Het lijkt erop dat De Waagtoren 2 een van de titelkandidaten in de promotieklasse is. In de derde competitieronde was het Alkmaarse achttal met 5½-2½ te sterk voor Caïssa en leidt nu met Santpoort de dans om het kampioenschap.

Aan de andere kant van de ranglijst staat Caïssa. Ons topteam heeft, gezien de achterliggende tegenstand, geen onaardig aantal bordpunten gepakt. Toch wordt het zo langzamerhand tijd om aan wedstrijdpunten te gaan denken. Misschien wel op 13 december, wanneer de eerstvolgende thuiswedstrijd is. De Wijker Toren 2 komt dan naar De Huesmolen en is qua sterkte gelijkwaardiger dan De Waagtoren 2, dat zaterdag gemiddeld 107 ratingpunten meer had dan Caïssa. Het Beverwijkse team verloor ook met 2½-5½ van de Alkmaarders en heeft nipt SV Heerhugowaard – dat vorig seizoen als beste nummer twee, achter Caïssa, promoveerde – verslagen. Over een kleine drie weken lijken er dus kansen te liggen.

In ’t Gulden Vlies, in het drukke centrum van Alkmaar, ging het zaterdag tot halverwege de wedstrijd niet slecht. Rolf de Brouwer, op het tweede bord, zorgde voor het eerste succesje door Wim Andriessen op remise te houden. Bijna alle stukken waren gericht op de koningsvleugel, waar het een drukte van belang was. De witspeler leek een switch te maken naar de andere kant en had in de achtergebleven pion op c7 een doel. Rolf had echter ook wat tegenkansjes, waardoor zijn tegenstander zich geen al te doldrieste acties kon permitteren.

De eerste tegenvaller kwam kort erop met de nederlaag van Bas van den Berg. Tegen Marten Coerts stond hij weliswaar onder druk, maar beslissend was het weggeven van een stuk.

Erik van Tooren speelde een mooie partij tegen Peter Hoekstra. Met 6. Da4 (en een loper al op b5) lokte hij zwart uit de tent. Die viel met een loper op g4 Eriks paard op f3 aan. Slaan betekende dat voor wit de rokademogelijkheid zou wegvallen, maar het kostte zwart wel zijn pion op c6. In plaats van de pion dubbel te verdedigen, volgde toch 6. … Lxf3.

Daarna was er volop spanning. De Hoornse koning zocht bescherming tussen een flink aantal pionnen en na een afruil van de torens en de meeste lichte stukken volgde een adembenemende race van randpionnen op jacht naar promotie. Erik had de stelling beter ingeschat. Zijn centraal geposteerde dame bleek bovendien sterker dan de zwarte vorstin in de hoek die minder velden tot haar beschikking had. De a-pion van wit promoveerde een fractie eerder dan de h-pion van zwart en met twee dames was de matzet snel gevonden.

Weer even later gingen de kopmannen Henry Veneman en Peter Holscher akkoord met deling van het punt. Even leek de Alkmaarder op de koningsvleugel toe te willen slaan met twee paarden aldaar en de dame en een loper die gevaarlijk naar de velden g2 en h3 keken. Peter vereenvoudigde de stelling en wat resteerde waren twee torens voor beide spelers plus een Hoorns paard tegen een Alkmaarse loper. Met ook nog twaalf pionnen op het bord, eerlijk verdeeld, was remise een logisch resultaat. Daarmee kwam na twee uur schaken de tussenstand op 2-2.

Op de onderste vier borden bleef Caïssa echter op nul staan. Wouter Strating nam het op tegen Rob Freer die het doorschuiven van zijn c-pion (17. … c5) achterwege liet, waarna wit het initiatief overnam. De Hoornse c-pion bleef zwak, maar na een en passant had zwart een eenzame e-pion. Geduldig opererend werd de Alkmaarse stelling echter beetje bij beetje versterkt, terwijl Wouter vooral naar zijn aanvallende kansen bleef kijken. Hij offerde een kwaliteit voor een pion, raakte echter een volle toren achter en dacht met vrijpionnen op de f-, g- en h-lijn nog iets te hebben. Na dameruil bleek zwart op de andere vleugel snellere promotiekansen te hebben.

Fred Avis schuwt een vroeg spektakel niet. Na 8. … Pxc3 9. Pxe6 vielen de paarden beide dames aan en die gingen ook van het bord. De afruil leverde zwart een lichte voorsprong in ontwikkeling op, maar tegenstander Leo van Steenoven kon spelen op het in stelling brengen van het loperpaar. Fred raakte twee pionnen achter en veroverde die weer terug. Uiteindelijk bleek dat loperpaar toch het sterkste wapen te zijn, gekoppeld aan een vrijpion op b5. Om die tegen te houden had zwart een paard op b8 geposteerd. Door de opstelling van de vrijpion en de witveldige loper waren er geen vluchtvelden voor het paard en toen wit zijn koning in het spel betrok, was verlies niet te voorkomen: 4-2.

Niet lang daarna feliciteerde Ton Wessels ook zijn tegenstander. Al op de zesde zet in zijn partij tegen Dirk van der Meiden volgde dameruil. Vlot erna verdwenen ook wat andere stukken, waardoor het eindspel inging met toren en loper van dezelfde kleur en vijf pionnen. De zwarte troeven waren de vrijpionnen in het centrum. Ton probeerde een tegendreiging te creëren door met zijn g- en h-pion te gaan lopen, maar die kon zijn tegenstander pareren. Ondanks taai verzet kon wit niet voorkomen dat een van de centrumpionnen zou gaan promoveren.

Op het vierde bord hielden Dirk Lont en Ruud Adema (die 204 ratingpunten meer heeft) elkaar lang in evenwicht. Beide spelers hadden een paard en een loper van dezelfde kleur plus vijf pionnen die praktisch allemaal tegen elkaar stonden. Het leek een duidelijke remisestand tot wit succesvol op jacht ging naar de zwarte a-pion en zwart met een paardzet een pion op de g-lijn veroverde, waardoor zijn g-pion geen obstakels meer voor zich had. En wat moet je dan doen? Alles inzetten voor een pion met duidelijke promotiekansen of juist proberen te verhinderen dat die gevaarlijke pion op de laatste rij komt. Kort voor de tweede tijdcontrole waren beide spelers er niet uit en besloten tot remise.

De Waagtoren 2 – Caïssa 5½-2½:
Henry Veneman (2149) – Peter Holscher (2068)…..½-½
Wim Andriessen (1915) – Rolf de Brouwer (1809)…½-½
Peter Hoekstra (2019) – Erik van Tooren (1874)…0-1
Ruud Adema (1964) – Dirk Lont (1760)………….½-½
Dirk van der Meiden (2011) – Ton Wessels (1916)..1-0
Leo van Steenoven (1965) – Fred Avis (1910)……1-0
Rob Freer (1918) – Wouter Strating (1842)……..1-0
Marten Coerts (1924) – Bas van den Berg (1834)…1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *