Caissa 2 op drempel terugkeer 1ste klasse

Gezien de stand op de ranglijst zou deze confrontatie op Texel wel eens beslissend kunnen zijn voor de kansen op een mogelijk kampioenschap.  

Voor mij persoonlijk zit aan deze ontmoeting nog wat oud zeer. 2 jaar terug speelden we met het eerste team ook tegen En Passant en kwam ik uit tegen Thomas Richter (hun sterkste speler op papier). Mijn partij en het verlies daarvan werd nogal sterk beïnvloed door zijn vreemde gedrag achter het bord, hetwelk later verklaard werd met excuses.

Gelukkig konden we weer zonder invallers aantreden en met 3 auto’s togen we al vroeg richting Den Helder . Onderweg pikte ik een liftende Arnold op ,kaartjes werden gekocht en in 20 min. bereikten we Texel. Een kort busritje en klokslag 12.15 u ving de strijd na een hartelijk welkomstwoord in het mooie hotel Den Burg aan.

Na zijn verrassend goede verfrissende spel in de eerste helft van het seizoen zoekt Erwin Brouwer al een paar maanden vergeefs naar zijn vorm. Ook dit keer, vol vertrouwen aan bord 6 gezeten was één moment van onoplettendheid voldoende om pardoes op h6 een stuk kwijt te raken. Zonder enige compensatie vocht hij nog een tijdje door, maar moest tenslotte toch de vlag strijken.

Na ruim 2 uur spelen was er volop strijd aan de overige borden en een prognose over een mogelijke einduitslag was natte vingerwerk.

Niet veel later leek er onverwachts een kentering op te treden, toen Gerrit Roos aan bord 4 zijn mislukte Pirc toch enige glans kon meegeven. Tegenstander Wijk wilde het mooi uitmaken, maar zag Gerrit’s reddende De5 over het hoofd. Een remise leek het resultaat als de zetten zouden worden herhaald, maar dat ging Wijk uit de weg en sloeg een heel giftige pion op c3. Kort daarna  was het uit toen mat niet meer was te voorkomen.

Ton van Dijk aan bord 2 speelde een "dijk"van een partij. Als kenner van het Engels kent hij de valkuilen als geen ander en rustig manoeuvrerend nam hij met Pd4 het initiatief. Echter de beslissende slag kon hij niet uitdelen, want het ontstane toreneindspel liep remise.

Aan bord 1 had Bert Spil het moeilijk met de eerder genoemde Thomas Richter. Heel lang kon Bert gelijkwaardig partij geven, maar het inslaan op h3 liet het witte bolwerk in korte tijd instorten.

Met een tussenstand van 2½-1½ in ons nadeel was er nog van alles mogelijk, omdat er op de overige borden kansrijke stellingen waren ontstaan.

Vooral Aad Laan liet na lange tijd weer wat van oude glorie zien. Vanuit een Siciliaanse opening bouwde hij met kleine zetjes stellingsvoordeel op, wat resulteerde in stuk en partijwinst.

Bij een ieder van Caïssa is bekend dat Arnold v/d Wolff liever met wit dan met zwart opereert. In ieder geval laat hij dat op clubavonden regelmatig weten. Maar niet altijd kan zijn wens gehonoreerd worden, omdat ik zoveel mogelijk een gelijke kleurverdeling gedurende het seizoen hanteer. Ditmaal kwam er weer een onvervalst Koningsgambiet op het bord, waarin hij heel lang de regie  voerde. Halverwege de middag leek er wat zand in de machine te komen, maar in de tijdnoodfase deed zijn tegenstander enkele zwakke zetten en kon het punt verdiend worden bijgeschreven.

Kort daarop werd er bij JP de vrede getekend, toen het kleine voordeel in het toreneindspel door hevige tijdnood niet kon worden uitgebuit.

Tussendoor meldde Ton dat de avond ervoor onze concurrent Strandloper verloren had en wij bij winst de koppositie zouden overnemen.

Het beslissende punt werd door Hans de Vries binnengebracht, die rustig als immer een  klein voordeeltje bijna altijd weet om te zetten in een gewonnen eindspel. Zijn originele openingsbehandeling is voor menigeen op de club lastig te bestrijden. Ook dit keer weer schoof hij de positionele partij knap naar winst.

Met nog een ronde voor de boeg heeft het team 1 punt voorsprong en alles in eigen hand op 7 april as.Na afloop werd de overwinning met een gezellig etentje bij "De 12 Balken" in Den Burg besloten. Ook de terugreis verliep voorspoedig en rond 18.00u  stonden we weer aan vaste wal.

Dat ik vanwege mijn deelname aan het Europees Kampioenschap Senioren 4- tallen in Oostenrijk de belangrijke wedstrijd tegen Opening’64 niet kan meemaken , spijt mij zeer maar mijn vrouw Yvonne houdt me op de hoogte via de GSM door wellicht zelf hierbij aanwezig te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *