Vredenburg 1-Caïssa 3

Verslag van de bondswedstrijd van Caïssa 3 op vrijdag 11 december 2009  in Limmen tegen Vredenburg 1.

Na 3 bondswedstrijden en 0 punten moest er nu toch iets gebeuren. In samenspraak met de teamleden hadden we besloten om het team vanaf bord 3 t/m bord 8 te wijzigen. Ook om de plaats van de individuele speler meer in overeenstemming te brengen met de behaalde score extern en de stand in de interne competitie.

Ik twijfel nog steeds of dat van invloed is geweest gezien de behaalde uitslagen van deze wedstrijd. In het vorig seizoen hadden wij  1 x verloren en wel tegen dit Vredenburg en zodoende werden zij kampioen in de 3e klasse en wij niet.  Wij hadden zelfs meer bordpunten dan de kampioen. Toch gingen we beide door naar de 2 klasse omdat Caissa 3 de hoogste score had van de nummers 2.

Nu dan de wedstrijd:

Het duurde lang voordat de eerste uitslag er was. Er was volop  strijd op de diverse borden.

Aan bord 2 had ik zwart tegen Bob Stolp. Al in het middenspel gingen de pionnetjes er vlot vanaf en had Bob nog 2 randpionnen over en ik nog 3 pionnen. Wel waren alle stukken nog actief en niet afgeruild.

Echter na  2½ uur spelen gaf de tegenstander van mij op in een verloren stelling met een stuk achter en geen compensatie daarvoor. Dit was de eerste uitslag.

Spoedig daarachter volgde Aad Laan met een winstpartij. Aad zat aan bord 6  met zwart tegen Jan Borst. Jan trok ten aanval maar pakte een pion die verdedigd stond ( zet 17) en verloor zo een stuk. Geduldig  bleef Aad spelen en ruilde af waar dat kon en op de 39 zet werd zijn tegenstander mat gezet.

Een heel goede prestatie kwam toen van Ko van Gent. Ko speelde aan bord 4 met zwart tegen Niels Hageman.  Niels heeft een rating van 1904 tegen Ko een rating van 1666. Deze remise staat als een huis!

Helaas kwamen daar  2 verliespartijen  tegen over te staan.

Frank Tieken met zwart aan bord 8 tegen Jaap Limmen. Frank heeft op papier 200  rating punten meer dan zijn tegenstander. Ik stond bij de bar toen Jaap daar ook stond en hij zei tegen zijn teamgenoten dat hij er zeer slecht voor stond en gewoon nog wat probeerde.Deze partij stond inderdaad gewonnen voor Frank maar Frank heeft het dit seizoen niet en verloor uiteindelijk de partij. Ik hoop voor Frank en voor ons team dat hij het 2e deel van de competitie de weg terug vindt.

Co Buysman speelde aan bord 7 met wit tegen Gert Jan Hafkamp. Het werd een lange partij van 53 zetten. Co verloor op de damevleugel een pion en had daardoor een minderheid. Zijn tegenstander maakte hier handig gebruik van en promoveerde uiteindelijk zijn c pion tot dame. Deze werd nog wel geslagen door Co maar de partij was toen al uit.

Good Old Jan Hayer speelde met wit op bord  5 een goede partij tegen  Harold Ebels en wist de partij te winnen.

Er waren toen nog 2 partijen bezig, n.l. Lex Griffioen met wit  aan bord 1 en Gerard Groot met wit aan bord 3.

Om met Gerard te beginnen.  De partij en het slot was een ware thriller.

Ik vond zelf dat Gerard slecht stond er dreigde constant mat in 1 door zijn tegenstander Jos Admiraal ( rating 1817). Gerard bleef koel schaken en deed telkens de juiste zet. Stuk offeren, kwaliteit geven enz. De tegenstander was duidelijk een stuk minder koel bezig en deed niet bepaald de beste zetten om de partij naar zijn hand te zetten. Toen het slot!!! In zeer hevige tijdnood ( nooit eerder gezien) deed Jos een foute zet ( gaf zijn dame weg) en gelijk viel zijn vlag ( digitale klok)en Gerard had toen nog slechts 1 seconde !! over  om zijn zet te doen en claimde winst. Fantastisch wat een happy end.

De  4½ bordpunten waren binnen en er restte nog 1 partij van  Lex Griffioen met wit op bord 1 tegen Koen Kramer met een rating van 1898. Ik heb de partij nagespeeld  maar kon ook niet goed opening vinden om het partijverloop te veranderen. Koen speelde een degelijke partij en Lex kon daar niet voldoende tegenover zetten. Hevig spartelend verloor Lex het pionneneindspel op de damevleugel en was verlies een feit. Voor de wedstrijd maakte het niet meer uit, wij hebben onze eerste 2 wedstrijdpunten binnen en staan samen met nog  3 andere ploegen onderaan.

De volgende wedstrijden zijn tegen de nummers 1 en 2 en de nummer 4 van onze poule. Het wordt nog een behoorlijke strijd om ons te handhaven in deze 2e klasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *