Caïssa 3 rukt op naar tweede plaats

Na vier ronden staat Caïssa 3 op de gedeelde tweede plaats. Dankzij de krappe 4½-3½ zege op Schaakgroep Koedijk 2 heeft het Hoornse achttal de niet gedachte klassering ingenomen.

Handhaven zal nog een flinke klus zijn, zo was voor het begin van de competitie in de tweede klasse A de verwachting. Vanaf het begin van de jaren negentig speelde Caïssa 3 in de derde klasse, met een eenmalig optreden een niveau hoger in het seizoen 2004-2005. Vorig jaar kwam het derde dankzij een extra promotieplaats weer in de tweede klasse terecht en op het nippertje werd het verblijf daarin veiliggesteld.

 

En nu mag het team aan een subtoppositie gaan denken. Magnus/Anna Paulowna Combinatie staat met een straatlengte voorsprong bovenaan, maar het bereiken van de tweede plaats is haalbaar. De grootste concurrent lijkt Schaaklust, de tegenstander in de slotronde.

Caïssa 3 heeft inmiddels de op papier sterkste ploegen gehad. Papier zegt echter niet alles. Het onderaan staande Schaakgroep Koedijk 2 had een ronde eerder al Schaaklust met 4-4 verrast en bood in De Huesmolen felle tegenstand.

In eerste instantie zag het er aantrekkelijk uit voor de thuisclub. Aad Laan had al om half negen een stuk meer. Toch was Lex Griffioen de eerste die Caïssa 3 op voorsprong zette. Met zwart veroverde hij een pion en maakte gebruik van het passieve spel van zijn tegenstander die al rap zijn stelling steeds slechter zag worden.

Co Buysman wilde na zijn beroerde optreden op Texel (ontsnapt met remise) wat goedmaken en dat lukte. In een Engelse partij kwamen opeens een loper en paard op de damevleugel in de stelling van zwart en dat resulteerde in eerst pion- en vlot erna ook stukwinst: 2-0.

Daarmee was de koek voorlopig op. Aad kreeg meer tegenstand en zag zijn voorsprong slinken tot een kwaliteit. Op de overige borden zat er alleen bij Gerrit Roos perspectief in.

Arend Stapel stond een kwaliteit achter. Hoewel hij flink tegensputterde, werd de partij beslist toen zijn opponent de kwaliteit teruggaf voor een gewonnen pionneneindspel. Erwin Brouwer had twee pionnen minder en moest vechten voor een paard op d7 dat driemaal werd aangevallen. Hij verloor uiteindelijk een stuk en de partij: 2-2.

Gerrit Roos zette alles op alles om een vrije centrumpion naar de overkant te brengen. Dat leek nog niet eenvoudig, maar opeens kon hij de winst melden: 3-2. Daarmee is Gerrit met vier uit vier topscorer van het team.

Dat resultaat was een opluchting voor Ton van Dijk die onder zware druk stond, maar ook aanvalskansen had. De klok tikte echter door en de kopman van Caïssa 3 moest in een ingewikkelde stelling zijn laatste elf zetten in krap drie minuten doen. Na dameruil raakte hij een pion achter, maar de ergste druk op de koningsvleugel was weg en vervolgens werd de 36e zet genoteerd nog voor de vlag kon vallen. Ton werkte toe naar een eindspel van loper met zes pionnen tegen paard met zes pionnen voor wit en hield in die remisestelling stand: 3½-2½.

Ondertussen probeerde Aad in een voordelig eindspel van toren tegen paard de Koedijkse koning weg te houden van een vrijpion op de damevleugel en moest Frans Kragten met twee torens en een paard opboksen tegen twee pionnen achterstand. Eén toren werd geruild en in het eindspel had hij een pion op f5 tegen vrijpionnen van zijn tegenstander op c5 en d5. De laatste Hoornse pion verdween echter van het bord en verlies was niet meer te voorkomen.

Maar vrijwel gelijktijdig had Aad toegeslagen. Het leek nog spannend te worden, toen menig teamgenoot de oplossing zag in het ruilen van de Hoornse toren tegen het paard, waarna zwart met een pion op g3 kon slaan en daarna ging promoveren. Aad deed het op een andere manier die net zo sterk was. Zijn koning ruimde de laatste pionnen op de koningsvleugel op, maar wit posteerde zijn paard en op dezelfde rij als die van de koning en verloor het stuk na een schaakzet. En toen was er geen redden meer aan.

Caïssa 3 – Schaakgroep Koedijk 2 4½-3½:
Ton van Dijk (1759)-Paul Roomer (1675)…………..½-½
Gerrit Roos (1730)-Arno Vrins (1628)…………….1-0
Lex Griffioen (1739)-Rinus Roskam (1629)…………1-0
Arend Stapel (1713)-Thijs van Wijngaarden (1594)….0-1
Erwin Brouwer (1729)-Willem Punt (1601)………….0-1
Frans Kragten (1751)-Ronald Kamps (1689)…………0-1
Aad Laan (1682)-Jaap Baalbergen (1558)…………..1-0
Co Buysman (1660)-Jan Hettema (1600)…………….1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *