Ton Wessels volgt Fred Avis op (en bespaart greep uit clubkas)

Caïssa heeft een selecte groep snelschaakspecialisten. Daar hoort Ton Wessels ook bij. Op de laatste dinsdag van 2010 won hij het clubkampioenschap door in de laatste partij titelverdediger Fred Avis te verslaan.

 

 

,,We hebben een opdracht meegekregen’’, zei de kampioen lachend bij de prijsuitreiking. Aanvankelijk had Fred Avis zich wegens verplichtingen elders afgemeld, maar op het laatste moment bleek het toch mogelijk aanwezig te zijn op het toernooi met de vele vijfminutenpartijen. Hij had in de afgelopen jaren vier keer de wisselbeker veroverd, net als Ronald Ritsema. Vijfmaal zegevieren betekent een definitief bezit en de opdracht van Ton Wessels en de andere snelschaakspecialisten was om de twee giganten van de eerste plaats af te houden. Dat lukte en de penningmeester hoefde de clubkas niet aan te spreken voor een nieuwe wisselbeker.

Ton was in 1999 ook al snelschaakkampioen van Caïssa geweest. Hij behoort met Fred en Ronald tot de deelnemers die zich het vaakst voor de hoogste groep in de finaleronde plaatsten. Het succes van 2010 voltooit bovendien een stijgende lijn: derde in 2008 (achter Fred Avis en Orgilbold Suhbat), tweede in 2009 (achter Fred Avis).

Wedstrijdleider Gerard Groot dacht in eerste instantie met twaalf groepen van vier te kunnen starten. Het winterse weer leidde tot enkele afzeggingen, terwijl één lid die zich had aangemeld en niet kwam opdagen. Uiteindelijk telde het kampioenschap 43 deelnemers, waarmee een traditie werd voortgezet. Sinds 2003 is het zo dat het ene jaar ruim vijftig snelschakers naar De Huesmolen komen en de keer erop een aantal van in de veertig wordt bereikt. Het rijtje ziet er als volgt uit: 52, 41, 50, 43, 53, 47, 54, 43. Misschien dat eind 2011 het record van 54 wordt verbroken.

De opzet van het snelschaakkampioenschap is een goede. Er zijn prijzen (in natura) voor alle winnaars van de finalegroepen en het leuke is dat ieder lid van Caïssa daar een kans op heeft. In alle groepen zitten immers spelers van gelijke sterkte. Eind 2009 gingen de prijzen naar Fred Avis, Michele Montenegro, Bas Dudink, Johan  Paul Hendriks, Matthijs Grimbergen, Frans Kragten, Kees Wessels, Wout Druijf en Jan Kuin en geen van die negen eindigde opnieuw bovenaan. Acht andere clubgenoten mochten nu bij de prijsuitreiking naar voren komen. Opvallend was dat de chocoladerepen en de dozen Celebrations er heel snel uitgingen.

De avond kreeg een vlot verloop. Iedereen werd verzocht om alleen in de drie pauzes drankjes te halen en niet tijdens de vierkampen. Gerard Groot las steeds de indelingen voor en opvallend is dat veel Caïssa-leden dezelfde voornamen hebben. Bij het noemen van Bas, Co (Ko), Frans, Jan en Willem dachten twaalf deelnemers dat zij bedoeld werden. Ondanks een hapering vanwege een verkeerd ingevulde uitslag was het evenement nog voor middernacht afgelopen.

En er waren natuurlijk weer veel hilarische momenten. Claimen was het modewoord in de derde ronde van groep F, waar drie van de zes partijen op die manier een beslissing kregen. In groep I in de eerste ronde eindigden vier partijen in remise, waarbij twee dankzij een patstelling met in beide gevallen een hoofdrol voor Johan Paul Hendriks. Tegen Co Buysman kon hij daardoor geen mat in één uitvoeren, tegen Jan Kuin vond JP’s koning alleen die ontsnappingsroute tegen koning plus dame. Het hele kampioenschap leverde overigens 27 remises op, een behoorlijk aantal.

Er werden in totaal 254 partijen gespeeld. Voor iedereen was het eerst punten verzamelen in de drie ronden met vierkampen. De zes spelers met de hoogste scores kwamen in de finaleronde in groep 1 terecht, waarin Caïssa’s snelschaaktitel de inzet was. Bas Dudink en Fred Avis hadden zich met acht uit negen geplaatst, Ton Wessels, Ronald Ritsema en Michele Montenegro (debutant als finalegroepdeelnemer) met zeven punten, Peter Holscher met zesenhalf.

Een overzicht van het verloop van alle finalegroepen.

Groep 1
Na twee ronden zijn Fred Avis en Ton Wessels de enigen met honderd procent. Ronald Ritsema houdt de titelverdediger op remise, Peter Holscher verslaat met zwart Ton die zo een half punt achter op Fred raakt. Dat is na vier ronden nog steeds het geval en de slotpartij van het kampioenschap is Wessels-Avis. Een echte finale, waarin de zwartspeler aan remise genoeg heeft om de wisselbeker voor eeuwig een plaats te geven aan de Amethyst. Daar moet hij echter nog minstens een jaar op wachten. Ton wint. In veertien partijen is zijn puntentotaal tien. Bas Dudink en Peter Holscher hebben van de kampioen gewonnen, Ronald Ritsema en Michele Montenegro hebben hem in de tweede ronde op remise gehouden.

Groep 2
De strijd gaat tussen Erwin Brouwer, Sjoerd Kelder en Erik van Tooren die na drie ronden twee punten hebben. Erik haakt na een nederlaag tegen Sjoerd af, maar in zijn laatste partij blijft Sjoerd tegen Bert Spil op remise steken. Erwin wint wel tweemaal en eindigt met een half punt voorsprong op de eerste plaats.

Groep 3
Van de zespunters na de vierkampen is Frank Tieken de enige die niet in groep 2 wordt ingedeeld. Ondanks een nederlaag in zijn eerste finalepartij (tegen Willem Woestenburg) heeft hij in de eindstand een punt meer dan nummer twee Rens van der Klei. Rens verliest in de tweede ronde van Bas van den Berg, Willem in de derde ronde van Rens. Halverwege hebben vier spelers twee punten. Twee van hen, Willem en Johan Paul Hendriks, remiseren en Frank wint de topper van Rens. Hij heeft dan de koppositie ingenomen en staat die niet meer af.

Groep 4
Bart Voorn haalt in de finaleronde een score van honderd procent. In hun slotpartij delen zijn concurrenten Arend Stapel en Frans Kragten het punt, waardoor hij met anderhalve punt voorsprong beslag legt op de eerste plaats.

Groep 5
In groep 5 eenzelfde ontknoping als in groep 1. Willem van der Veen is ongeslagen en heeft een minimale voorsprong op Ben Zuurveld die aan Robbert van Dijkhuizen remise moest afstaan. De slotpartij is Zuurveld-Van der Veen. Wit wint de partij en de groep.

Groep 6
Zowaar een beslissing op onderling resultaat en nog wel in de laatste partij van de groep. Ko van Gent gaat door zijn vlag tegen Co Buysman die in de derde ronde onaangenaam was verrast door Herman Muller. Ko en Co eindigen op vier punten en die onderlinge uitslag beslist over de fles witte wijn.

Groep 7
Ook Sernin van de Krol wint al zijn finalepartijen. Jan Haijer verliest in de tweede ronde van hem en wordt tweede, omdat de jongste van de twee geen misstappen maakt.

Groep 8
,,De groep van Ron, Roel en Rinus’’, verwoordt Gerard Groot het bij de prijsuitreiking. Ron is begonnen met een overwinning op Roel en dat blijkt achteraf de beslissende uitslag. Want hij eindigt de avond met een verliespartij tegen Rinus, maar door het onderlinge resultaat wordt Ron eerste en Roel tweede. ,,Mijn eerste prijs’’, glundert hij, als hij naar de wedstrijdleider loopt.

Eerste ronde:
Groep A: Bas Dudink 3, Peter Holscher 2, Ben Zuurveld 1, Sernin van de Krol 0.
Groep B: Wouter Strating 3, Erik van Tooren 2, Ko van Gent 1, Dolf Teunisse 0.
Groep C: Ronald Ritsema 2½, Erwin Brouwer 2½, Frank Tieken 1, Willem van der Veen 0.
Groep D: Sjoerd Kelder 3, Willem Woestenburg 2, Bert Spil 1, Frans Bouwman 0.
Groep E: Ton Wessels 3, Frans Kragten 2, Aad Laan 1, Herman Muller 0.
Groep F: Bart Voorn 2½, Gerard Groot 1½, Jan Smink 1, Gerrit van der Hoff 1.
Groep G: Rolf de Brouwer 3, Jan Schagen 2, Arie Bruidegom ½, Joop Mus ½.
Groep H: Michele Montenegro 3, Arend Stapel 2, Rinus van de Krol 1, Ron Imming 0.
Groep I: Johan Paul Hendriks 2, Co Buysman 1½, Robbert van Dijkhuizen 1½, Jan Kuin 1.
Groep J: Jeroen Vlaar 2½, Jan Haijer 2, Bas van den Berg 1½, Roel Ridderikhoff 0.
Groep K: Fred Avis 3, Cees de Boorder 1½, Rens van der Klei 1½.
Tweede ronde:
Groep A: Fred Avis 3, Bas Dudink 2, Wouter Strating 1, Rolf de Brouwer 0.
Groep B: Michele Montenegro 2½, Ton Wessels 2, Ronald Ritsema 1½, Bart Voorn 0.
Groep C: Erwin Brouwer 2½, Willem Woestenburg 2, Jan Schagen 1½, Jeroen Vlaar 0.
Groep D: Peter Holscher 3, Johan Paul Hendriks 1½, Sjoerd Kelder 1½, Arend Stapel 0.
Groep E: Erik van Tooren 3, Bert Spil 2, Frans Kragten 1, Jan Haijer 0.
Groep F: Gerard Groot 3, Bas van den Berg 1, Co Buysman 1, Cees de Boorder 1.
Groep G: Aad Laan 2½, Rens van der Klei 2½, Ko van Gent ½, Robbert van Dijkhuizen ½.
Groep H: Ben Zuurveld 3, Gerrit van der Hoff 2, Jan Kuin 1, Rinus van de Krol 0.
Groep I: Jan Smink 3, Frank Tieken 2, Arie Bruidegom 1, Joop Mus 0.
Groep J: Herman Muller 3, Ron Imming 1, Sernin van de Krol 1, Willem van der Veen 1.
Groep K: Dolf Teunisse 3, Roel Ridderikhoff 2, Frans Bouwman 1.
Derde ronde:
Groep A: Fred Avis 2, Michele Montenegro 1½, Peter Holscher 1½, Erik van Tooren 1.
Groep B: Bas Dudink 3, Ton Wessels 2, Erwin Brouwer 1, Gerard Groot 0.
Groep C: Ronald Ritsema 3, Sjoerd Kelder 2, Rens van der Klei 1, Jan Smink 0.
Groep D: Wouter Strating 2½, Johan Paul Hendriks 2, Willem Woestenburg 1½, Ben Zuurveld 0.
Groep E: Aad Laan 3, Jan Schagen 2, Gerrit van der Hoff 1, Dolf Teunisse 0.
Groep F: Frank Tieken 3, Frans Kragten 2, Rolf de Brouwer 1, Herman Muller 0.
Groep G: Bert Spil 3, Bart Voorn 2, Co Buysman 1, Cees de Boorder 0.
Groep H: Bas van den Berg 3, Robbert van Dijkhuizen 2, Jeroen Vlaar 1, Roel Ridderikhoff 0.
Groep I: Arend Stapel 3, Arie Bruidegom 2, Jan Haijer 1, Jan Kuin 0.
Groep J: Ko van Gent 2, Sernin van de Krol 2, Ron Imming 1, Rinus van de Krol 1.
Groep J: Willem van der Veen 3, Frans Bouwman 2, Joop Mus 1.
Finaleronde:
Groep 1: 1. Ton Wessels 4, 2. Fred Avis 3½, 3. Peter Holscher 3½, 4. Michele Montenegro 1½, 5. Bas Dudink 1½, 6. Ronald Ritsema 1.
Groep 2: 1. Erwin Brouwer 4, 2. Sjoerd Kelder 3½, 3. Erik van Tooren 3, 4. Wouter Strating 2, 5. Bert Spil 1½, 6. Aad Laan 1.
Groep 3: 1. Frank Tieken 4, 2. Rens van der Klei 3, 3. Willem Woestenburg 2½, 4. Johan Paul Hendriks 2½, 5. Bas van den Berg 2, 6. Jan Schagen 1.
Groep 4: 1. Bart Voorn 5, 2. Arend Stapel 3½, 3. Frans Kragten 3½, 4. Gerard Groot 2, 5. Rolf de Brouwer 1.
Groep 5: 1. Ben Zuurveld 4½, 2. Willem van der Veen 4, 3. Gerrit van der Hoff 2½, 4. Jan Smink 2, 5. Robbert van Dijkhuizen 2.
Groep 6: 1. Co Buysman 4, 2. Ko van Gent 4, 3. Arie Bruidegom 3, 4. Jeroen Vlaar 2, 5. Herman Muller 2.
Groep 7: 1. Sernin van de Krol 5, 2. Jan Haijer 4, 3. Cees de Boorder 3, 4. Dolf Teunisse 1½, 5. Frans Bouwman 1½.
Groep 8: 1. Ron Imming 4, 2. Roel Ridderikhoff 4, 3. Jan Kuin 3, 4. Rinus van de Krol 3, 5. Joop Mus 1.
In de groepen met een oneven aantal spelers levert een bye 1 punt op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *