Peter Holscher überrascht in Bad Sooden-Allendorf

In het gezelschap van drie titelhouders is Peter Holscher op de gedeelde eerste plaats geëindigd van het Offene Hessische Seniorenmeisterschaft. Caïssa’s clubkampioen behaalde in negen ronden zeven punten, dankzij onder meer overwinningen op de FIDE-meesters Georg Haubt en Bernd Baum en een remise tegen internationaal meester Heinz Liebert.

Het evenement in Bad Sooden-Allendorf telde met 206 schakers een recordaantal deelnemers en behoort inmiddels tot de grotere seniorentoernooien van Duitsland. Bad Sooden-Allendorf is een stad met ruim achtduizend inwoners en ligt centraal in Duitsland, in het uiterste noorden van de deelstaat Hessen.

 

Vooral in de tweede helft van het toernooi deed Peter het uitstekend en werd zijn naam regelmatig in de rondenverslagen genoemd. ,,Auch Peter Holscher (Caïssa Hoorn) konnte mit seinem überraschende Sieg gegen FM Georg Haubt ebenfalls zur Spitze aufschliessen’’, staat bijvoorbeeld te lezen op de website van de organiserende vereniging.

Dat gebeurde in de zesde ronde. Dankzij de aansluitende triomf op dr. Bernd Baum voerde de West-Friese deelnemer met Juri Ljubarskij het deelnemersveld aan. De FM-speler uit Hannover was de achtste tegenstander. ,,FM Juri Ljubarskij lehnte das Remisangebot von Peter Holscher beim Übergang ins Mittelspiel ab und musste seine Gewinnversusche mit den schwarzen Steinen in einem Turmendspiel mit Minusbauern bezahlen. Seine Routine reichte jedoch aus den Remishafen zu erreichen.’’ De Duitse FIDE-meester moest dus nog voor zijn half punt knokken, nadat hij een remiseaanbod had afgeslagen.

Op de slotdag (8 mei) nam Peter het op tegen IM’er Heinz Liebert en die partij eindigde ook in remise. Heinz Liebert nam in de periode 1962-1972 zesmaal voor Oost-Duitsland deel aan de Olympiade. Hij heeft tegen talrijke grootmeesters gespeeld en werd in 1966 achter oud-wereldkampioen Vasily Smyslov tweede op het Rubinstein Herdenkingstoernooi in Polonica Zdroj. De Duitse seniorschaker is nu in de zeventig, maar kan nog altijd een prima partij op het bord zetten.

Met hem, de FM’s Juri Ljubarskij en Gottfried Schumacher en met Pim Ghijsen (VAS, Amsterdam) en Ullrich Wünsch deelde Peter Holscher de eerste plaats. Caïssa’s kampioen verdiende met zijn beste prestatie ooit zo’n vijftig ratingpunten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *