Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (40)

 

,,Heb je je boek al uit?’’ vraag ik aan Bert Spil. Het is drie dagen na het Chrysantentoernooi, waarop hij en ik in de prijzen zijn gevallen.

 

Bert won een aantal flesjes Grimbergen-bier, verpakt in een blikken, middeleeuws uitziend boek van een paar duizend pagina’s dik. Hij heeft het nog niet uit.

We praten nog wat verder over het toernooi van schaakvereniging Heerhugowaard en verbazen ons erover dat er eigenlijk zo weinig deelnemers van Caïssa zijn geweest. De speelzaal in café De Swan is vanuit Hoorn slechts een kwartier rijden, niet moeilijk te vinden en erachter staat een flinke parkeerplaats. In een amicale sfeer kun je maximaal 350 minuten achter het schaakbord zitten.

Leuk vond ik het traditionele praatje van hoofdsponsor Nico Dekker. Bij de prijsuitreiking vraagt mede-organisator en Heerhugowaard-voorzitter Jean-Paul Ory aan hem of hij ook in 2012 wil sponsoren. Met een glimlach begint Nico over de chrysantenteelt van voor 1960, toen de nadruk lag op de periode tussen september en Kerstmis. In 1961 werd de jaarrondteelt geïntroduceerd. Een dag voor het 33e Chrysantentoernooi vierde de branche met een speciaal gala in Naaldwijk het halve-eeuwfeest. Daar werd ook de uitslag bekend gemaakt van een verkiezing met drie categorieën. Nico’s broer Cees was genomineerd voor ‘gouden innovatie’ en zat bij de laatste drie, maar werd niet gekozen. Toch mag zijn nominatie een mooi succes worden genoemd voor het bedrijf Dekker Chrysanten BV.

En het bedrijf draait redelijk. ,,Daarom sponsoren we volgend jaar weer het Chrysantentoernooi’’, antwoordt Nico aan het einde van zijn woordje. Hij was  de vraag van de schaakvoorzitter niet vergeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *