Eind goed al goed

Caïssa 2 heeft zijn eerste wedstrijd van het bondsseizoen gewonnen. 5½-2½ lijkt een degelijke overwinning maar kwam bepaald niet aanwaaien.

Voor Caïssa 2 zijn de verwachtingen dit jaar hoog gespannen. Twee spelers zijn dispensatiespelers die niet op zaterdag (in het eerste) kunnen spelers, en drie andere zitten qua rating dicht bij een plek in het eerste. Caïssa is traditioneel sterk in de breedte en dus zijn ook alle andere borden goed bezet. Een eerste blik op de ratings van de tegenstanders leert dat het een klasse 2B een klasse is die “te doen” moet zijn. Het team moet daarom voor het maximale gaan.

In de eerste ronde kwam het derde achttal van Aartswoud op visite. Qua rating zou dit een eitje moeten zijn, maar de heren uit Hoogwoud bleken allesbehalve bereid om aan een afslachting mee te gaan werken. Ton Wessels op bord 1 kwam boeiend uit de opening tegen Lukas Boots. Ton snabbelde een pion op en spoedig daarna een tweede. De compensatie van Lucas was een wat betere ontwikkeling – en de dame van Ton was wat overactief – maar dit leek geen rechtvaardiging voor twee pionnen.

Ton van Dijk heerste al heel snel over het bord. Hij kreeg alle ruimte en wist daar wel raad mee. Gerrit Roos, op bord 6 tegen Michel Verweij, had het wat dat betreft minder getroffen. Zijn rokade was verijdeld en met een koning op f1 ontwikkelde zich een ontwikkelingsachterstand. Bert Spil liet in de loop van de partij zijn beide paarden eens naar hun thuishonk terugkeren (ze hadden heimwee (achh….)) maar tegen clubgenoot Jan Kuin ontwikkelde hij toch gestaag een actievere stelling. Ook Arend op bord zes kreeg de betere stelling, ook doordat tegenstander Marco Kroon wat te veel tijd verdeed met overbodig geschuif. Zelf had ik ook wat voordeel, mijn paard werd sterk diep in de stelling van Piet Zonneveld, maar er ging veel materiaal van het bord en de stelling leek te keepen.

Ton van Dijk haalde het eerste punt binnen. Zijn ontwikkelingsvoordeel leidde tot penetratie op de achterste rij en de verdediging was spoedig kansloos. Bij Wouter stond inmiddels een onduidelijke stelling op het bord. Wouter had een toren en een pion tegen twee lichte stukken maar ik kon er niet veel chocola van maken als het over de vraag ging wie er nou beter stond. Bij Erwin leek alles aardig te verlopen en Erwin won een pion maar even later was hij een stuk kwijtgeraakt. Even later speelde zijn tegenstander ook voor Sinterklaas en waren de kansen weer gelijkwaardig.

Arend kreeg inmiddels een ernstig overwicht. Eerst ging er een kwaliteit in de bak, toen verzuimde Marco zijn paard te redden en tenslotte kon Arend met een aardige combinatie de damewinst afdwingen. 2-0. Gerrit was lelijk in de verdediging gedrukt. Hij moet een pion inleveren zonder dat de aanval aan kracht inboette. Spoedig was de nederlaag onafwendbaar. Bert stond steeds beter maar pas nadat Jan hem te hulp was geschoten met een paar draken van zetten kon hij de kwaliteit winnen en snel daarna de partij. 3-1. Ton Wessels greep mis en verloor een toren.

Maar de rest was nog niet zo duidelijk. Erwin leek een gelijkwaardige stelling te hebben. Wouter was niet erg duidelijk en ik had een iets betere stelling maar het leek niet te winnen. Het zou goed kunnen vallen maar ook verkeerd. Wouter besloot tot remise. Ik had alleen kans als mijn tegenstander uit de tent was te lokken. Met het vorderen van de tijd kon hij uiteindelijk de verleiding niet weerstaan en toen kon eindelijk mijn actieve paard aan zijn mooie taak beginnen: pionnen snoepen. Piet was vervolgens de weg kwijt en na nog een misgreep en stukverlies ging hij door de vlag. 4½-2½.

Erwin was nog bezig maar had inmiddels een stuk meer. Het materiaal was flink uitgedund en of het te keepen was weet ik niet (in elk geval lastig) maar ook hier bepleitte het uurwerk de strijd in ons voordeel. 5½-2½ lijkt een duidelijke uitslag maar is gezien het spelbeeld gedurende de avond zeker vertekend ten nadele van de Hoogwoudse strijders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *